Amendă uriașă în 2023 pentru șoferii care nu prezintă permisul auto la controlul în trafic. Contravenția costă și 4 puncte de penalizare

Vineri, 13 Ianuarie 2023, ora 10:44
12481 citiri
Amendă uriașă în 2023 pentru șoferii care nu prezintă permisul auto la controlul în trafic. Contravenția costă și 4 puncte de penalizare
Puncte de penalizare și/sau amendă pentru șoferii care și-au uitat permisul de conducere acasă FOTO IGPR

Potrivit legii, şoferii trași pe dreapta la un simplu control trebuie să prezinte agenţilor de la Poliţia rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. În caz contrar, ei pot primi o amendă substanțială.

De asemenea, dacă nu pot prezenta permis auto poliţistului de circulaţie, conducătorii auto se pot trezi şi cu puncte-amendă.

În situația în care aveţi permis, dar l-aţi uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere. În schimb, amenda este mare, de 1.160 de lei.

Totuşi, puteți scăpa şi cu un avertisment verbal, dacă polițistul este înțelegător dar nu trebuie să vă bazați pe asta, scire antena3.ro.

Cu câte puncte poți fi penalizat, dacă nu ai permisul la tine, în 2023.

Iată ce prevede Codul Rutier despre permisul uitat:

"Art. 108 pct. 1 lit a/9: Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:

a) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: […] 9) refuzul înmânării actului de identitate, a permisului de conducere, a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevazute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului".

Amendă de până la 1.160 de lei, pentru şoferii fără permis în 2023

"Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege".

#permis conducere, #amenda, #permis, #soferi, #politie rutiera , #soferi