Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat permisul de conducere. Poliție: "Peste 450.000 de permise vor expira în perioada următoare"

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 22:53
11947 citiri
Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat permisul de conducere. Poliție: "Peste 450.000 de permise vor expira în perioada următoare"
Peste 450.000 de carnete vor expira în următoarele luni FOTO: Facebook Direcția Regim Permise

Tu știi când îţi expiră permisul de conducere? Poate nu ar fi rău să-l verifici. Cei de la Ministerul Afacerilor Interne anunță că în perioada decembrie 2022 - februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național. E vorba despre permisele emise între decembrie 2012 şi februarie 2013, spun politiștii.

MAI le cere posesorilor de permise de conducere care se află în această situație să solicite preschimbarea acestui document înainte de expirarea valabilității administrative, dat fiind numărul foarte mare de persoane cărora le va expira perioada în care permisul este valabil.

Cererea se depune online

Pentru preschimbarea permisului, trebuie să te programezi online pe site-ul www.drpciv.ro. Mai apoi, stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secţiunea servicii online - emitere permis/emitere certificat, menţionează MAI.

Cât costă taxa de permis auto în 2022

Taxa preschimbare permis trebuie achitată de persoanele cărora le-a expirat permisul de conducere. Procedura de preschimbare permise auto la expirarea termenului de valabilitate implică o serie specifică de acte, dar taxa pentru permis are valoarea de 89 de lei.

Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.

Cum se livrează permisul

Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat al Poştei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5 - 15 zile).

Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile. După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competenţă se află acea adresă.

Cât este amenda dacă ai permisul auto expirat

Cei care sunt opriţi de către Poliţie şi au permisul de conducere expirat, în 2022, aceştia sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, dar şi de puncte de penalizare.

Un punct de amendă este calculat la 145 de lei în 2022. Astfel, 870 lei reprezintă 6 punct de amendă, în timp ce 1.160 de lei, reprezintă 8 puncte de amendă.

În cazul în care, plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Unde se plăteşte amenda pentru permisul auto expirat

Amenzile pentru permisul auto expirat se pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic.

Conducătorii auto, care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat, nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății către Poliție.

Instituţia va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Dîncu despre candidatura lui Iohannis la șefia NATO: ”A avut în spate câțiva lideri importanți / Arată pentru prima dată că Estul e important”
Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării şi candidat PSD la alegerile europarlamentare, susţine că preşedintele Klaus Iohannis a avut în spate mai mulţi lideri europeni atunci când şi-a...
#permis conducere, #expirat, #acte necesare, #amenzi politie , #soferi