Codul Rutier impune reguli stricte persoanelor cu anumite probleme medicale care nu permit obținerea sau reînnoirea permisului de conducere.
Printre cele mai frecvente motive pentru care oamenii nu-și pot reînnoi permisul este chiar vederea, potrivit antena3.ro.
Codul Rutier impune reguli clare în ceea ce privește aptitudinile mentale și fizice care sunt necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Potrivit normelor minime din 31 august 2010, în ceea ce privește aptitudinile mentale și fizice ce sunt necesare pentru conducerea unui autovehicul, șoferul are nevoie de o acuitate vizuală de cel puțin 0,9 a ochiului cu vederea ce mai bună și cel puțin 0,1 la celălalt ochi, fie cu ajutorul lentilelor de contact sau cu ochelari.
De asemenea, corecția vizuală trebuie să fie făcută prin ochelari cu dioptrii de maximum plus 8, ori cu lentile de contact, dacă sunt necesare.
Codul Rutier mai impune și alte cerințe în ceea ce privește câmpul vizual al conducătorilor auto.
Astfel, câmpul vizual al șoferilor trebuie să fie de minumum 160 de grade la amândoi ochii, unde să fie inclusă o extensie de cel puțin 70 de grade la stânga și în dreapta, dar și 30 de grade în sus și în jos.
Șoferii care au probleme cu sensibilitatea la contrast sau care au diplopie nu sunt eligibili pentru eliberare sau reînnoirea permisului.
De asemenea, după o pierdere importantă a vederii la un ochi, ar trebui să existe o perioadă de adaptare minimum de șase luni, în care se interzice conducerea oricărui autovehicul.
După ce a trecut termenul de 6 luni, șoferilor le este permis să conducă doar în urma unui aviz pozitiv din partea medicilor oftalmologi și a specialiștilor auto.
Important de menționat este că permisele autor nu sunt eliberate sau reînnoite persoanelor care suferă de afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor.
De asemenea, nici persoanele care suferă de afecțiuni neurologice grave nu vor putea să obțină permisul auto sau să-l reînnoiască.
Actele de care ai nevoie pentru schimbarea permisului expirat sau pierdut:
-Cererea de schimbare a permisului;
-Actul de identitate original;
-Dovada plății taxei de schimbare a permisului auto;
-Permisiunea de conducere expirată;
-Fișa medicală care atestă aptitudinea medicală a titularului pentru conducerea vehiculelor din categoria corespunzătoare;
După eliberare, noul permis va fi valabil 10 ani, iar la persoanele care au pierdut permisul sau acesta s-a deteriorat, fișa medicală nu mai este necesară, și asta pentru că va fi eliberat un duplicat al permisului ce va avea aceeași valabilitate.
La fel se procedează și în cazul în care persoana și-a schimbat numele.
În ceea ce privește taxa, plata este de 89 de lei și poate fi achitată online pe ghiseul.ro sau la terminalele SelfPay, BCR și CEC Bank.
Actele necesare pentru obținerea fișei medicale sunt:
-Cartea de identitate (buletinul);
-Adeverința de la medicul de familie (unde se menționează existența unor boli cronice, dacă este cazul);
-Scrisoare medicală de la medicul diabetolog care include diagnosticul, tratamentul și recomandările referitoare la aptitudinea solicitantului de a conduce (asta în cazul bolnavilor de diabet tip I);
-Șoferii care poartă ochelarii trebuie să aibă asupra lor momentul întocmirii fișei medicale, și asta pentru că unul din examenele medicale este chiar un consult oftalmologic, iar neîndeplinirea acestor teste poate conduce la pierderea dreptului de reînnoire a permisului de conducere;