Un bărbat din Alba a circulat timp de 7 ani cu un permis falsificat. A fost depistat întâmplător, după ce a fost oprit de polițiști pentru control.
Acum va fi judecat de magistrații de la Judecătoria Aiud pentru două infracțiuni: conducerea unui vehicul fără permis de conducere și uz de fals. Dosarul penal rezultat a fost trimis în instanță în mai 2022 și a trecut de faza camerei preliminare, hotărâre care poate fi contestată.
Florin N. a fost depistat în trafic, sub influența alcoolului, în 2 ianuarie 2022. Potrivit rechizitoriului, în noaptea de 1/2 ianuarie 2022 șoferul a fost tras pe dreapta de polițiști. Acesta a prezentat permisul, iar oamenii legii și-au dat seama că este fals. Mai mult de atât, l-au testat cu aparatul etilotest care a arătat valoarea de 0,39 mg/1 alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a recunoscut că a băut o bere și un pahar de coniac alături de o rudă, iar apoi s-a urcat la volan. Pentru că alcoolemia a fost sub 0,40 mg/1 alcool pur în aerul expirat a scăpat de o a treia faptă penală. Ulterior, bărbatul a declarat anchetatorilor, în legătură cu permisul de conducere, că l-a obţinut în Italia în cursul anului 2015, unde lucra în construcţii.
”Inculpatul menţionează că a urmat nişte cursuri de conducere auto pe o perioadă de o săptămâna la o şcoală de şoferi din localitatea Belpasso însă nu a susţinut niciun examen în vederea a obţinerii permisului de conducere auto. Acesta arată că a discutat cu un cetăţean român din Italia care era coleg în locul unde a urmat cursurile de pregătire pentru obţinerea permisului de conducere care i-a propus, dacă vrea, să colaboreze cu el în vederea obţinerii permisului de conducere lucru cu care acesta a fost de acord şi i-a înmânat suma de 800 euro aceasta reprezentând contravaloarea obţinerii permisului de conducere.
După aproximativ două luni, persoana respectivă i-a pus permisul de conducere în poşta de la locuinţa unde domicilia în Italia, iar din cursul anului 2015 foloseşte acest permis de conducere fără să-şi dea seama că acesta este contrafăcut deoarece persoana cu care a discutat i-a garantat că permisul de conducere pe care i l-a dat este valabil. Suspectul mai menţionează că în Italia nu a efectuat demersurile necesare în vederea obţinerii permisului de conducere şi nu a susţinut niciun examen”, se precizează în dosar.
Bărbatul a mai declarat că nu știa că nu este posesor de permis de conducere pentru vreo categorie de vehicule și că nu cunoştea că fapta constituie infracțiune.
”A fost oscilant în declaraţii precizând iniţial că nu a cunoscut că permisul este fals pentru ca ulterior să arate că ştia acest lucru dar nu era sigur. Suspectul a mai arătat că are abilităţile unui conducător auto întrucât a mai condus autovehicule pe drumurile publice în Italia iar în România a fost pentru prima dată”, se mai arată în rechizitoriu. Cea mai gravă dintre cele două infracțiuni, cea de conducere a unui autovehicul fără permis, se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare.