Povestea lui „Ciuciubau”, românul ajuns importator de permise falsificate după căsătoria cu o basarabeancă. Cum funcționa rețeaua

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 03:01
6643 citiri
Povestea lui „Ciuciubau”, românul ajuns importator de permise falsificate după căsătoria cu o basarabeancă. Cum funcționa rețeaua

Un bărbat de 58 de ani din județul Dâmbovița, supranumit „Ciuciubau”, a fost condamnat definitiv la un an și șase luni de închisoare cu executare pentru că a vândut unor consăteni permise falsificate în Republica Moldova.

„Ciuciubau” a ajuns importator de permise false după căsătoria cu o basarabeancă.

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat la începutul lunii ianuarie sentința finală într-un dosar de fals în care au fost trimise în judecată șapte persoane din județul Dâmbovița. Potrivit rechizitoriului, Dumitru N., zis „Ciuciubau”, a fost trimis în judecată alături de alte șase persoane cărora le-a făcut rost, în schimbul unor sume de bani, de permise false.

Potrivit rechizitoriului, în primăvara anului 2019 şi în toamna anului 2019, „Ciuciubau” a colectat datele de identificare ale celor șase „clienți” și câte o fotografie a fiecăruia. Datele au fost trimise în Republica Moldova, unui cetățean moldovean, care confecționa permisele false în schimbul unei sume de bani care ajungea și până la 2.000 de euro.

Cum au fost puse bazele afacerii cu permise false

La proces, toți cei șapte inculpați trimiși în judecată au recunoscut acuzațiile. Dumitru N., cel care s-a ocupat de „importul” permiselor false, a povestit cum a ajuns să intre în afacere și cum a racolat clienți interesați de obținerea unui permis fals în schimbul unei sume de bani.

Dumitru N. a povestit că în octombrie 2018 a cunoscut o femeie din Republica Moldova cu care s-a și căsătorit în 2019. În decembrie 2018, când „Ciuciubau” și soția sa au fost în vizită la rudele din Republica Moldova s-au întâlnit într-o cafenea cu un bărbat „înalt, circa 1,80 metri, cu părul lung, blond şi ten deschis”, pe care soția sa îl cunoștea.

Ulterior „Ciuciubau” s-a întâlnit singur cu acel bărbat la o cafea, ocazie cu care cetățeanul moldovean i-a spus că el poate procura permise de conducere româneşti. „Pentru a-i întări convingerea, i-a arătat mai multe permise, în jur de 30, din diferite zone ale ţării, care păreau eliberate de către autorităţile române. Cu privire la aceste permise de conducere, I. (n.r. cetățeanul moldovean) i-a spus că sunt reale, şi în două luni după eliberare, vor fi introduse în bazele de date”, se mai arată în rechizitoriu.

Cetățeanul moldovean i-a mai spus lui „Ciuciubau” că pentru fiecare client găsit îi oferă 300 de euro.

Întors în țară, Dumitru N. s-a apucat de „lucru” și în scurt timp a găsit în sat mai multe persoane interesate de procurarea unui permis falsificat. Bărbatului i s-a dus vestea că poate face rost de permise, dar informația a ajuns și la urechile polițiștilor, care au deschis o anchetă. Astfel, atât „Ciuciubau”, cât și șase clienți ai săi au fost trimiși în judecată.

„Ciuciubau”, condamnat la închisoare cu executare

Prima fază a procesului de fals s-a judecat la Judecătoria Târgoviște. În timp ce beneficiarii permiselor falsificate au fost condamnați la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, „Ciuciubau” a primit un an și șase luni de închisoare cu executare.

„Se constată că inculpatul a ignorat faptul că prin acţiunile sale, în mod indirect, a pus în pericol siguranţa circulaţiei pre drumurile publice în condiţiile în care persoanele cărora le-a remis permise de conducere false puteau folosi aceste documente.

Se reţine că o persoană care nu are aptitudinile necesare conducerii unui autovehicul pe drumurile publice pune în pericol siguranţa traficului rutier, ceea ce poate avea consecinţe tragice, inclusiv pierderea de vieţi omeneşti.

Se constată că inculpatul a nesocotit aceste aspecte şi cu mare uşurinţă a acceptat în urma propunerii primite din partea cetăţeanului moldovean pe nume I. să procure date pentru falsificarea unor permise de conducere.

Se mai constată că inculpatul acţiona fără să se teamă de consecinţe juridice, căuta clienţi care aveau nevoie de permise de conducere şi erau interesaţi de obţinerea unor astfel de documente false şi că inculpatul devenise cunoscut în localitatea sa pentru remiterea de permise de conducere false. Se mai reţine caracterul repetat al acţiunilor inculpatului şi numărul mare de persoane cărora le-a remis astfel de permise”, a arătat Judecătoria Târgoviște.

Sentința a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Curtea de Apel Ploiești. Judecătorii de aici au menținut, însă, hotărârea prin care s-a decis ca „Ciuciubau” să execute pedeapsa de un an și șase luni de închisoare în penitenciar.

„Aplicarea imediată a unei pedepse în regim de detenție, este necesară, fiind singura în măsură să conducă la respectarea pe viitor de către inculpat a normelor ce impun o conduită socială legală”, a decis Curtea de Apel Ploiești, a cărui sentință este definitivă.

Citeste si:
Fostul șef al Direcției Pașapoarte Dâmbovița, condamnat la închisoare cu executare. Afacerea murdară care l-a adus în fața judecătorilor
Fostul șef al Direcției Pașapoarte Dâmbovița, condamnat la închisoare cu executare. Afacerea murdară care l-a adus în fața judecătorilor
Fostul șef al Direcției Pașapoarte Dâmbovița, Șerban Dumitru, a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiești la 3 (trei) ani şi 4 (patru) luni închisoare, în regim de detenţie, fiind găsit...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...