Suntem în 2023 și plecăm de la premisa că am făcut ceva pași în ceea ce înseamnă incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Și, pe bună dreptate, chiar i-am făcut. E drept că ar mai trebui multe lucruri realizate și îmbunătățite în acest sens, dar măcar a devenit un firesc să trăiască și să viețuiască printre noi.
Dar asta ne aduce la următorul pas. Le-am conștientizat existența, am aflat că au nevoie de activități și de interacțiune exact ca noi ceilalți. Dar cum ne comportăm cu ei atunci când îi întâlnim pe stradă, când îi avem în echipă la școală sau la job sau când iau parte la activități comune cu cele la care participăm și noi?
Mic ghid al interacțiunii sociale
Nu e așa de complicat cum pare. Ne comportăm firesc și normal. Îi tratăm exact ca pe toți ceilalți din jurul nostru, de la egal la egal. Asta înseamnă că nu le oferim o atenție exagerată, pentru că nu vrem să facem pe nimeni să se simtă inconfortabil.
Ceea ce ne conduce la următoarea etapă. Și anume, înainte de a le oferi ajutorul din oficiu, ar fi excelent să îi întrebăm în prealabil dacă au nevoie într-adevăr de noi. Pentru că, de cele mai multe ori, ajutorul este cerut în mod direct atunci când este necesar.
Desigur, asta nu trebuie să se traducă în a le ignora sau a ne preface că nu sunt lângă noi. Ci, din contră, trebuie să avem un comportament firesc. În traducere liberă, asta înseamnă un comportamentul natural, fără exagerări, fără sforțări. Pentru că, după cum bine știm, astfel de artificii se cam simt în general.
Atenție la neatenție
Acum că tot am căpătat o bază grosieră a interacțiunii sociale, vrem și niște informații mai fine, care să ne poziționeze încet, dar sigur, spre o categorie la care tindem să ajungem, și anume, cea de connaisseurs.
Ei bine, aici se situează un element foarte important. Și anume, acela de a nu manifesta milă în interacțiune. De cele mai multe ori, persoanele cu dizabilități sunt foarte împăcate cu felul în care sunt, iar mila apare numai la cei din jur. Așa că, dacă tot nu a fost cerută de nimeni, de ce să apară în mod inutil aici?
În plus, tot aici trebuie menționat și faptul că focusul în discuție trebuie menținut pe persoană și nu pe dizabilitate. Fiecare persoană cu dizabilități are propriile pasiuni, hobby-uri, caracteristici, dar mai ales, fiecare persoană are o personalitate proprie. Lucru de care nu ne dezicem nici aici. Ceea ce se traduce în faptul că dizabilitatea nu definește persoana.
Dar da, încă ne menținem pe un nivel general al informațiilor. Așa că hai să fim mai specifici:
Dizabilități locomotorii
Dizabilități intelectuale
Deficiențe de vorbire
Deficiențe de vedere
Acum, în calitate de connaisseurs oficiali, mult spor în interacțiuni.
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.