Șofer STB, către o tânără în scaun cu rotile: "Să-mi sugi ****!". Mama femeii cu handicap a fost pusă să coboare rampa autobuzului

Marti, 19 Iulie 2022, ora 12:18
78053 citiri
Șofer STB, către o tânără în scaun cu rotile: "Să-mi sugi ****!". Mama femeii cu handicap a fost pusă să coboare rampa autobuzului
Autobuz STB FOTO Facebook/ Teo on wheels

Pagina oficială a Serviciului de Transport Public București și cea dedicată reclamațiilor sunt pline de plângeri de la călători.

Cele mai multe se referă la mizeria din mijloacele de transport în comun din Capitală, la timpul mare de așteptare, la lipsa aerului condiționat sau la comportamentul șoferilor.

Toate aceste nemulțumiri pălesc însă în fața relatării unei tinere care se deplasează într-un scaun cu rotile care nu a avut acces în două autobuze și a fost umilită de șoferi, după cum a scris pe pagina sa de pe Facebook.

Tânăra cu dizabilități locomotorii a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală și tetrapareză spastică la vârsta de un an și se deplasează într-un scaun cu rotile.

"Ca să înțelegeți contextul, m-am întors în București în vacanță de vară. De ce m-am întors? Ca nu cumva să uit câte dizabilități are sistemul, societatea și așa mai departe. Nu voi stiliza foarte mult textul, pentru că nu are rost. Voi spune scurt și la obiect ca să nu las loc de interpretări pentru cei care ar îndrăzni.

Mă întorceam de pe Calea Victoriei după ce am petrecut o seară atât de relaxantă cu una dintre prietenele mele dragi. Eram împreună cu mama, deoarece, după cum bine știți povestea, aici nu pot folosi scaunul cu rotile electric din cauza bordurilor, rampelor etc.

Voiam să luăm autobuzul 104 de la stația Națiunile Unite.

Primul autobuz care a ajuns în stație ne-a ignorat efectiv existența. Sau, mai bine spus, a considerat probabil că în mașina lui nu are ce căuta un scaun cu rotile, pentru NE-A ÎNCHIS UȘA ÎN FAȚĂ. LA PROPRIU.

Asta se întâmplă la 21:32 și este vorba despre șoferul mașinii cu numărul 602 STB.

Ok, ok, notat număr pentru reclamație.

Dacă credeți că asta a fost urât, puneți-vă centurile.

Vine următoarea mașină. Nenea șofer, că nu-i pot găsi alt apelativ care să nu depășească normele bun simțului, pe lângă faptul că nu și-a făcut datoria de a coborî rampa, invocând DIN NOU scuza patetică "însoțitorul trebuie să facă asta", și-a arătat misoginismul care putrezește în toată ființa lui.

Nu a pornit din stație până nu s-a asigurat că noi ar trebui să-i mulțumim pentru buna lui voința de a ne permite să urcăm în autobuzul său ruginit. De ce am folosit termenul de misogin? Păi cum să vă spun? I-a strigat mamei de pe prea înaltul său scaun de șofer "Să-mi sugi ***". Este vorba despre șoferul mașinii cu numărul 91 NZK."

Întrebarea adresată lui Nicușor Dan și STB

"Și acum, pun și eu o întrebare lui Nicușor Dan, Societatea de Transport București ... VI SE PARE NORMAL CA O PERSOANĂ CU DIZABILITĂȚI SĂ SUPORTE ASTFEL DE COMPORTAMENTE DIN PARTEA UNOR ASTFEL DE INDIVIZI?

Vi se pare normal ca aceste lucruri se să întâmple în 2022 într-o capitală europeană?

Cer sancțiuni, și nu doar din vorbe precum răspunsul generic primit la fiecare reclamație "vom Lua măsuri". De ani de zile tot "luați măsuri", situația devenind și mai gravă. De ani de zile se întâmplă aceleași lucruri. De ani de zile.

Iar singurul meu gând era că abia aștept să mă întorc în Madrid...", a scris tânăra pe Facebook.

Ce reacții a stârnit

Printre cei care îi oferă susținere este un europarlamentar: "Dragă Teo, ce ți s-a întâmplat este ilegal și contravine și legislației europene. Dacă vrei să facem o interpelare către autorități, mă pot ocupa. Scrie-mi doar te rog pe dragos.pislaru@europarl.europa.eu sau mesaj WhatsApp pe 0753048550. Chiar mi se pare de neacceptat ce ți s-a întâmplat. Altfel moralul sus, ești o sursa de inspirație pentru cei care te urmărim."

"Așteptăm să ne oferi rezultatul acestei acțiuni, sper că scopul ei nu este doar să-ți faci reclamă", îl atenționează cineva.

Nu este singura care a trăit astfel de umilințe

"De fiecare data când folosesc transportul in comun se nimerește sa coboare rama din fața (de la prima ușa) fix după ce mă chinui sa urc cu tot cu cârja după mine. E atât de obositor sa mergi prin București și România ca persoana cu dizabilități."

"Cred că un proces colectiv cu companiile de transport în comun, ar mai putea rezolva astfel de derapaje. Fiul nostru este în fotoliu rulant și niciodată în Sibiu vreun șofer de autobuz nu a vrut să coboare rampa deși autobuzul era perfect accesibil. La reclamația pe care am făcut-o odată către Regia de transport, ni s-a spus că șoferii nu sunt obligați să facă acest lucru. În Germania însă, oamenii cu dizabilități sunt tratați exact așa cum trebuie, când vine vorba de transportul în comun."

"Draga mea, ai marele noroc că te întorci în Madrid, nu toți oamenii cu dizabilități pot face asta. Suntem niste putregaiuri, sau am devenit, noi ca nație, lasă conducătorii, fără empatie, fără nimic. Am o fată cu dizabilități, recuperată bine, isteață foc, ca și tine. Și a depus CV pentru angajare, cu pile pentru că în România nu poți accesa altfel un post, o prietenă a recomandat-o. Toate bune și frumoase până a văzut-o doamna director, patroana acelui liceu privat. Deși avea toate actele la dosar și era prima zi de lucru, văzând-o cum merge, a întrebat-o, citez: "La cap ai ceva"?

Așa că, pleacă mai repede in Madrid! Obosești, obosești tare în țara asta."

Sunt și excepții

"Dacă aveți ocazia să circulați cu tramvaiul 21 vă garantez că o să cobor rampa cum am făcut de fiecare dată pentru toți cei care au avut nevoie, din păcate unii nu înțeleg că este o datorie în primul rând morală față de aceste persoane care sunt oameni ca și noi, doar că au o problemă de sănătate, din păcate nu există pădure fără uscături."

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#persoane dizabilitati, #transport in comun, #STB, #rampa, #umilinta , #STB