Risc major pentru o boală gravă la toate grupele de vârstă: Pericol pentru 670 de milioane de oameni descoperit de medici

Vineri, 02 Iunie 2023, ora 02:17
4319 citiri
Risc major pentru o boală gravă la toate grupele de vârstă: Pericol pentru 670 de milioane de oameni descoperit de medici
Oamenii obezi riscă să se îmbolnăvească de afecțiuni mintale FOTO: Health Line

Un studiu efectuat de către un grup de oameni de știință de la Universitatea de Medicină din Viena, Austria și publicat în revista Translational Psychiatry pe 30 mai 2023, a descoperit un risc major pentru sănătatea oamenilor. Astfel, persoanele cu kilograme în plus prezintă un risc major pentru a dezvolta boli mintale, la toate grupele de vârstă.

În prezent, obezitatea afectează în lume 670 de milioane de oameni, iar rezultatele studiului sunt îngrijorătoare deoarece această afecțiune precede adesea tulburările mintale severe, iar alarmant este faptul că riscul cel mai pronunțat se manifestă la generația tânără, potrivit News Medical.

Cercetarea a analizat un registru național al spitalizărilor pacienților internați în Austria, între anii 1997 și 2014, cu scopul de a determina riscurile de comorbități la persoanele obeze și pentru a identifica diferențele semnificative în fucnție de sex.

Atenție la consumul de cafea, avertizează medicii: De la câte cești băute zilnic riști să faci demență

În consecință, a devenit evident că un diagnostic de obezitate crește semnificativ probabilitatea unei game largi de tulburări mintale la toate grupele de vârstă - inclusiv depresia, dependența de nicotină, psihoza, anxietatea, tulburările de alimentație și de personalitate.

„Din punct de vedere clinic, aceste rezultate subliniază necesitatea conștientizării diagnosticelor psihiatrice la pacienții obezi și, dacă este cazul, consultarea specialiștilor într-un stadiu incipient al diagnosticului”, spune Michael Leutner de la Universitatea de Medicină din Viena.

Primul diagnostic: obezitate

„Pentru a afla ce boală a apărut de obicei înainte și ulterior diagnosticului de obezitate, a trebuit să dezvoltăm o nouă metodă”, explică dr. Elma Dervic. Acest lucru a permis cercetătorilor să determine dacă au existat tendințe și modele tipice în apariția bolii.

În cazul tuturor co-diagnosticelor, cu excepția spectrului psihozei, obezitatea a fost, după toate probabilitățile, primul diagnostic pus înainte de manifestarea unui diagnostic psihiatric.

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit diferențe semnificative de gen pentru majoritatea tulburărilor - femeile prezentând un risc crescut pentru toate tulburările, cu excepția schizofreniei și a dependenței de nicotină.

Misterul femeii care nu simte durerea: Doctorii au aflat minunea din organismul ei

În timp ce 16,66% dintre bărbații obezi suferă și de tulburare de abuz de nicotină, acesta este cazul doar la până la 8,58% dintre femeile obeze. Opusul este valabil pentru depresie. Rata episoadelor depresive diagnosticate a fost de aproape trei ori mai mare la femeile obeze (13,3% obeze; 4,8% non-obeze). Bărbații obezi au avut de două ori mai multe șanse de a fi afectați de depresie (6,61% obezi; 3,21% non-obezi).

Deoarece acest studiu arată acum și că obezitatea precede adesea tulburările mintale severe, constatările subliniază importanța sa ca factor de risc pentru probleme de sănătate de toate tipurile.

Acest lucru este valabil în primul rând pentru grupele de vârstă tânără, unde riscul este cel mai pronunțat. Din acest motiv, este nevoie urgentă de screening amănunțit pentru problemele de sănătate mintală la pacienții obezi pentru a facilita prevenirea bolilor.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#persoane obeze, #obezitate, #boli mintale, #depresie, #depresie cauze, #boli psihice, #sanatate sfaturi, #boli creier , #stiri externe