Autoritățile de la Siguranța Alimentelor Constanța au anunțat vineri, 7 iunie, că suspendă recoltarea de midii, vongole și rapane din Marea Neagră, după ce analizele oficiale au identificat prea multe alge microscopice cu potențial toxic. Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor a notificat toți culegătorii de scoici la începutul săptămânii și a cerut retragerea de pe piață a moluștelor puse la vânzare începând cu data de 23 mai.
DSVSA subliniază că analizele au arătat „depășiri ale nivelurilor speciilor de fitoplancton cu potențial toxic”. Fitoplanctonul reprezintă totalitatea algelor microscopice și nu se referă la algele mari, car în Marea Neagră seamănă cu frunzele de salată.
"Acest fitoplancton acționează ca un fel de semnal de alarmă. Dacă depășește anumite valori, există posibilitatea, dar nu confirmarea certă că am avea biotoxină în moluscă. (...) Nu putem să știm deocamdată, de aceea am și oprit pescuitul, până vom realiza această probă, numită biotoxină”, a spus Corina Ivanciu, director executiv adjunct DSVSA Constanța, citată de Ziua de Constanța.
Instituția mai transmite că decizia de a institui măsura preventivă a fost luată având în vedere "imposibilitatea laboratoarelor naționale de a efectua analize pentru determinarea biotoxinelor marine din moluștele bivalve vii (clasă care include midiile și vongolele - n.r.)".
Autoritățile au închis zonele de recoltare 3 și 4, de la Baia Mamaia până la Vama Veche. Instituția spune că va face periodic probe de apă pentru a determina nivelul biotoxinelor marine în moluște. Două rezultate negative într-un interval de 48 de ore vor duce la ridicarea restricțiilor, conform comunicatului.
Un patron de cherhana citat de presa locală spune că ar fi discutat cu autoritățile pentru realizarea unor analize în Bulgaria, din moment ce laboratoarele românești nu pot face analize complete.
"Este o mare problemă. Pescarii în curând vor intra în faliment, deoarece rapana și midia erau o resursă importantă pentru activitatea economică a pescarilor”, a spus patronul.
Nu s-au faqcut analize nici ale algelor , nici... Vezi tot