Focar de pestă porcină de proporții în Timiș. O fermă cu peste 42.000 de porcine a fost afectată

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 16:32
7770 citiri
Focar de pestă porcină de proporții în Timiș. O fermă cu peste 42.000 de porcine a fost afectată
Luna trecută a mai fost descoperit un focar uriaș de pestă porcină la o altă firmă din Timiș FOTO Pixabay

Subprefectul județului Timiș Sorin Ionescu a anunțat luni, 7 noiembrie, că județul este afectat de un nou focar de pestă porcină „de proporții” și că a convocat o ședință de urgență a membrilor Centrului Local de combatere a Bolilor.

Subprefectul a făcut un apel la populație pentru tratarea cu responsabilitate a acestor situații.

„În județul Timiș a apărut un nou focar de pestă porcină de proporții. Pădureni este comuna timișeană care înregistrează un nou focar de pestă porcină în județ, fiind vorba de o fermă ce deține peste 42 de mii de porcine. Am convocat, astăzi, la ora 16.00 o ședință de urgență a membrilor Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Timiș, în cadrul căreia voi supune aprobării măsurile ce se impun în conformitate cu normativele europene. Fac, din nou, un apel la tratarea cu toată responsabilitatea atunci când apar situații de acest fel”, a transmis Sorin Ionescu pe Facebook.

În urmă cu o lună, tot în Timiș, inconștiența unui fermier a dus la uciderea a 40.000 de porci. Prefectul Mihai Ritivoiu a declarat, pe 19 octombrie că un nou focar de pestă porcină a fost declarat la Parța, la o exploatație particulară. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că aproximativ 30 de porci au fost îngropați în câmp, la doar 10-20 de centimetri sub pământ, încă din luna septembrie.

„Ca urmare a anchetei epidemiologice și din declarațiile proprietarului, reiese că boala era prezentă încă din primele zile ale lunii septembrie. Porcii îngropați vor rămâne pe loc și chiar acum se lucrează la acoperirea lor prin crearea unui taluz de trei metri înălțime, împrejmuit de gard.

Dacă proprietarul ar fi anunțat din timp, probabil că nu ne-am fi aflat azi în această situație, cu 40.000 de porci sacrificați. Acum s-a deschis un dosar penal. Fac încă un apel proprietarilor de porci să anunțe imediat orice suspiciune de pestă”, a transmis, miercuri, prefectul județului Timiș.

Anterior, la ferma ce aparține firmei Smithfield din Parța a ajuns pesta porcină africană iar 39.000 de porci au fost uciși. O parte au fost arși și altă parte îngropați în condiții de siguranță.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#pesta porcina, #ferme de porci, #subprefect timis , #gripa porcina
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Crima organizată....