La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pește: „Refuzați dacă aveți îndoieli privind gradul de prospețime”. Recomandările șefului ANPC

Vineri, 24 Martie 2023, ora 09:42
2343 citiri
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm pește: „Refuzați dacă aveți îndoieli privind gradul de prospețime”. Recomandările șefului ANPC
Prezența gheții în ambalaj reprezintă un semnal de alarmă, arată șeful ANPC FOTO Facebook / Paul Anghel

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a transmis vineri, 24 martie, o listă cu recomandări pentru românii care vor să cumpere pește, subliniind că nu ar trebui cumpărat dacă există îndoieli cu privire la prospețime.

"Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peştele este alimentul principal al mesei, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi, respectiv: acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia; nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare; refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită", a scris vineri Paul Anghel pe pagina sa de Facebook.

Acesta recomandă consumatorilor să urmărească modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate. De asemenea, la cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

"Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelarea trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate", a precizat directorul general al ANPC.

Pe de altă parte, acesta recomandă să nu fie achiziţionate produse la care se constată existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi să se acorde o atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajului. "Nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigura salubritatea produsului", arată comisarul ANPC.

Potrivit sursei citate, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice - solzi desprinşi, consistenţa flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropiu şi neautorizat, peşte sărat (şprot şi platică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigură temperatura de depozitare stabilită de producător.

Excremente de șoareci în cantina unui liceu din România. Ce au mai descoperit comisarii ANPC
Excremente de șoareci în cantina unui liceu din România. Ce au mai descoperit comisarii ANPC
Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură şi Agricultură ”Casa Verde” din Timişoara a fost închisă temporar în urma unui control al inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor....
La ce să fii atent când cumperi mâncare pentru postul Paștelui. „Să nu prezinte un pericol pentru sănătate”
La ce să fii atent când cumperi mâncare pentru postul Paștelui. „Să nu prezinte un pericol pentru sănătate”
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor vor controla şi supraveghea piaţa în perioada postului Sfintelor Paşti, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul...
#Peste, #anpc, #vanzare de peste, #piata de pieste , #ANPC