Peștele contemporan cu dinozaurii, găsit într-un râu de munte din România. Câte exemplare au fost numărate VIDEO

Autor: N.G.
Luni, 17 Octombrie 2022, ora 23:03
7740 citiri
Peștele contemporan cu dinozaurii, găsit într-un râu de munte din România. Câte exemplare au fost numărate VIDEO
Exemplar de asprete, peștele contemporan cu dinozaurii FOTO Alex Găvan

Un proiect desfășurat de către Fundația Alex Găvan în parteneriat cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată în lume, a stabilit numărul de exemplare al celui mai rar pește din Europa.

În râul Vâlsan din Munții Făgăraș trăiește legendarul și enigmaticul asprete (Romanichthys valsanicola), aflat pe cale de dispariție.

Acest râu este singurul loc de pe planetă unde încă mai supraviețuiește această specie considerată fosilă vie și, după unele estimări, contemporană chiar cu ultimii dinozauri. În perioada 10 – 16 octombrie 2022 s-a desfășurat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 (an în care se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei) și până astăzi.

”Echipa noastră, care a inclus și 9 biologi specializați în pești, a realizat în râul Vâlsan nu mai puțin de 21 de stații de pescuit științific (anterior realizându-se un maximum de 8 stații per sesiune), dintre care în 14 dintre ele a putut identifica aspreteleNiciodată de la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut nu s-au mai identificat atât de multe exemplare de asprete, cel mai mare număr fiind până acum de 12, găsite la începutul anilor 2000. De asemenea, au existat și ani în care s-a crezut că aspretele este complet dispărut. Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Ministerului Mediului, populația de Asprete ar număra între numai 10 și 15 exemplare.

Deși modelările matematice nu sunt încă finalizate, estimarea specialiștilor, bazată pe numărul de exemplare găsite și pe localizarea lor în Vâlsan, este că întreaga populație s-ar putea situa undeva în jurul a doar câteva sute de exemplare. Un lucru îmbucurător, din perspectiva diversității genetice a speciei, în vederea programului de reproducere în captivitate pe care îl avem în vedere. Dar chiar și așa, în acest moment, specia rămâne critic periclitată”, a transmis Alex Găvan.

Areal extins la 15 kilometri

Găvan mai susține că în mai multe râuri din bazinul Argeșului s-au identificat habitate potențiale unde aspretele ar putea fi repopulat, s-au identificat zone ce necesită reconstrucție ecologică și au fost colectate diverse probe pentru realizarea de studii științifice ce vor servi la acțiuni cu impact direct asupra conservării speciei.

FOTO Fundația Alex Găvan

„Acea capsulă a timpului de numai 5 km în care ne așteptam să regăsim aspretele s-a triplat în urma cercetării noastre. Arealul confirmat al speciei ajunge acum la nu mai puțin de 15 kilometri, între localitățile Brădetu și Vâlsănești. Pe această porțiune, alături de asprete s-au mai identificat alte 9 specii de pești diferite.

Operațiunea de inventariere a aspretelui a fost posibilă cu sprijinul MBZ Species Conservation Fund. Aceasta face parte din ”Aspretele Trăiește”, un amplu proiect de salvare de la dispariție și de conservare a speciei, proiect pe care l-am inițiat în iulie 2019 de pe vârful Gasherbrum 2 – 8035 m, al șaptelea munte de peste 8000 de metri urcat fără oxigen suplimentar sau porteri de altitudine”, a completat cunoscutul alpinist român.

Perfomer de top al României în alpinismul de altitudine extremă și dedicat conservaționist, Alex Găvan este un localnic al văii Vâlsanului. Și-a petrecut copilăria pe malurile râului, a crescut cu poveștile despre Asprete și a învățat singur să înoate în aceleași ape. Aspretele era puțin cunoscut în afara cercurilor științifice și ale localnicilor.

În iulie 2019, Alex a făcut cunoștință lumii întregi cu Aspretele de pe vârful Gasherbrum 2, de la 8035 metri altitudine, din Himalaya, a șaptea lui ascensiune pe un munte de peste 8000 de metri realizată fără oxigen suplimentar.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Peste, #asprete, #alex gavan, #dinozauri, #fosila, #rau, #Fagaras , #sustenabilitate