Peștera din Apuseni cu desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Urșii au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi FOTO

Autor: N.G.
Luni, 27 Martie 2023, ora 03:01
9624 citiri
Peștera din Apuseni cu desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani. Urșii au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi FOTO
Desen rupestru din peștera Coliboaia FOTO Facebook/ Peștera Coliboaia

În Munții Apuseni se află una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România. La Coliboaia au fost descoperite desene rupestre vechi de peste 30.000 de ani.

Peștera se află pe Valea Sighiștelului la 5 kilometri amonte de localitatea cu același nume din Crișana, județul Bihor, la 560 de metri altitudine, respectiv la 120 de metri amonte de Peștera Măgura. Se poate ajunge urmând drumul județean din municipiul Beiuș la Sighiștel. De aici, pe valea Sighiștelului în amonte, se urcă 5 kilometri pe poteca din partea dreaptă a văii.

Intrarea în Peștera Coliboaia are o formă triunghiulară cu înălțimea de aproximativ 2 metri și se află la baza unui perete stâncos. După intrare, galeria - descendentă inițial - ajunge la râul subteran care străbate întreaga peșteră. Lipsit de formațiuni în cea mai mare parte, tavanul galeriei coboară de câteva ori până la nivelul apei formând sifoane greu de depășit.

Cea mai importantă zonă a peșterii este ultima treime, unde pereții sunt împodobiți cu scurgeri parietale, iar podeaua și tavanul cu stalactite și stalagmite. Fiind vorba de o peșteră activă, cu puncte mai dificile pe traseu, parcurgerea galeriei necesită echipament speologic. Lungimea totală a Peșterii Coliboaia este de 750 de metri.

FOTO Facebook/ Peștera Coliboaia

Aici au fost descoperite la începutul anului 2010 mai multe picturi ce pot fi încadrate ca aparținând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, între 23.000 și 35.000 de ani vechime. A fost pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală atât de veche.

Numite și picturi negre, ele reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, o felină, unul sau două capete de urs și doi rinoceri păroși. Tot aici se găsesc și câteva gravuri. Pe sol sunt răspândite oase de urs. În timpul șederii în peșteră, urșii au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi, confirmand autenticitatea lor.

FOTO Facebook/ Peștera Coliboaia

Autenticitatea picturilor și vechimea acestora a fost atestată de o echipa franceză, formată din doi speologi (Marcel Meyssonnier și Valérie Plichon), un paleontolog specializat pe ursul de peștera (Michel Philippe), un preistoric (Françoise Prudhomme) și doi specialiști în artă de peștera (Jean Clottes și Bernard Gély), care au ajuns la picturi în 16 mai 2010 în urmă demersurilor făcute de Viorel Lascu.

FOTO Facebook/ Peștera Coliboaia

Descoperire a fost facută de speologii Tudor Rus (Club de speologie Speodava Ştei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu (Asociația de Speologie Speowest Arad) și Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad) care au precizat că picturile prezintă „un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri”.

#pestera coliboaia, #Apuseni, #Bihor, #picturi rupestre vechi , #pesteri