Cum poți să te ferești de pesticidele de pe alimente. Metoda prin care consumi mai puține substanțe chimice toxice

Sambata, 20 Aprilie 2024, ora 03:50
8981 citiri
Cum poți să te ferești de pesticidele de pe alimente. Metoda prin care consumi mai puține substanțe chimice toxice
Coș plin cu legume proaspete FOTO Pixabay

Este cunoscut faptul că majoritatea fructelor și legumelor cumpărate din comerț au fost stropite cu soluții menite să le ferească de dăunători sau să le păstreze mai mult timp proaspete.

Există câțiva pași simpli pe care îi poți face pentru a minimiza cantitatea de pesticide de pe fructe și legume.

Elimină spălarea reziduurile de pesticide?

Da, pe unele, dar nu pe toate. Când Departamentul de Agricultură al SUA testează un aliment pentru pesticide, mai întâi îl spală și, în unele cazuri, îl curăță de coajă, așa cum ar face un consumator. Deci spală corespunzător produsele înainte să le consumi crude sau să le gătești. (Gătitul poate elimina unele pesticide, dar spălarea produselor este totuși crucială.) Asta înseamnă să treci produsele sub apă rece timp de 15 până la 20 de secunde. Pentru capete de salată sau alte verdețuri, întoarce-le cu capul în jos după spălare pentru a se scurge. Folosește o perie moale pentru a freca coaja exterioară a unor produse precum merele, morcovii și cartofii.

Spălări sau clătiri speciale?

Nu este nevoie de altceva în afară de apă. Există puține dovezi că săpunurile sau clătirile speciale îndepărtează reziduurile de pesticide. Și USDA nu folosește detergenți sau înălbitori pe niciun aliment pe care îl testează.

Ajută decojirea?

Pentru produse care nu sunt întotdeauna decojite dar pot fi - cum ar fi merele, cartofii și morcovii - decojirea probabil îndepărtează unele reziduuri, dar nu pe toate. Asta pentru că unele pesticide sunt sistemice, adică sunt absorbite în plantă. Decojirea poate avea și dezavantaje, deoarece cojile contribuie cu fibre sănătoase și alți nutrienți, spune Amy Keating, dietetician înregistrat la Consumer Reports, așa că dacă îți place să le mănânci, nu le elimina doar pentru a evita pesticidele, scrie The Guardian.

Cât de bune sunt versiunile conservate sau congelate?

Pot fi în ambele feluri, conform analizei noastre publicate de Guardian. De exemplu, roșiile conservate au primit un scor mai bun decât cele proaspete în evaluările noastre, dar căpșunile congelate au prezentat un risc mai mare decât cele proaspete. Deci nu putem spune cu certitudine că o formă este mai sigură decât alta, în ceea ce privește pesticidele. Dar evaluările noastre pot, în unele cazuri, ajuta la identificarea celor care prezintă un risc mai mic.

Este „fără pesticide” același lucru cu organic?

Această afirmație este tot mai des întâlnită pe unele produse ambalate, dar nu înseamnă că este organic. Și „fără pesticide” nu este un termen reglementat, deci nu poți fi sigur exact ce îți spune. Pe de altă parte, poți avea încredere că produsele cu eticheta Organic au fost cultivate conform standardelor naționale și cu niveluri minime de pesticide, dacă există.

Produsele vândute la târgurile de fermieri sunt mai sigure?

Poate, dar crescut local nu înseamnă neapărat organic. Nu strică să discuți cu persoana care vinde alimentele despre practicile lor agricole, dar o certificare USDA Organic este cea mai bună garanție, mai precizează publicația.

Situația pesticidelor în România

Mărarul, spanacul, ceapa verde şi pătrunjelul sunt verdeţurile care au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA), în urma controalelor efectuate de Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) în perioada 1 ianuarie - 10 aprilie 2024.

Potrivit unui comunicat al ANF, în cadrul programului de control oficial, până la data de 10 aprilie 2024 au fost recepţionate 444 probe de fructe, legume şi cereale, dintre care au fost analizate 426 conform raportului aferent perioadei menţionate.

Rezultatele obţinute arată că, din cele 426 probe analizate în cadrul controlului oficial, 11 probe au avut reziduuri de pesticide cu valori mai mari decât limita maxima admisă (LMA). Din datele centralizate a reieşit că cele mai multe probe neconforme au fost descoperite la verdeţuri (mărar, spanac, ceapă verde şi pătrunjel). În planul de control anual s-a pus accent pe monitorizarea acestor culturi având în vedere că şi în anii anteriori au fost depistate neconformităţi la aceste produse”, precizează reprezentanţii MADR.

Quarterly Report - Editia 4

Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Criză bugetară anunțată de liderul USR Cătălin Drulă. Deficitul este de 3,34% din PIB. "Pesediştii şi peneliştii sunt în campanie, nu pot să renunţe la jaful public"
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, trage un semnal de alarmă anunțând că deficitul bugetar a ajuns la un nivel record de 57 de miliarde de lei (3,34% din PIB) în primele patru luni ale...
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
”Minune” într-un sat din Iași: Icoana dintr-o troiță a fost înlocuită cu un poster electoral cu chipul primarului
Incidentul a avut loc în satul Cotârgaci, din comuna Bălțați, județul Iași. Localnicii au descoperit cu stupoare că icoana dintr-o troiță din zonă a fost înlocuită cu un poster...
#pesticide toxice fructe legume, #spalare, #metode, #consum, #reducere, #substante chimice , #stiri sanatate