Unul dintre cei mai importanți generali americani, fost director al CIA: „SUA ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina”

Luni, 03 Octombrie 2022, ora 09:10
6744 citiri
Unul dintre cei mai importanți generali americani, fost director al CIA: „SUA ar distruge trupele Rusiei dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina”
Fostul director CIA și comandat al trupelor americane din Irak, David Petraeus FOTO Hepta

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina – precum și ar scufunda flota din Marea Neagră – dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în țară, a avertizat, potrivit The Guadrian, fostul director CIA și generalul de patru stele în retragere al armatei David Petraeus.

Petreaus a spus că nu a vorbit cu consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan despre răspunsul probabil al SUA la escaladarea nucleară din partea Rusiei, despre care oficialii administrației au spus că a fost comunicat în mod repetat Moscovei.

El a declarat pentru ABC News: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde conducând un efort NATO – un colectiv – care ar elimina fiecare forță convențională rusă pe care o putem vedea și identifica pe câmpul de luptă din Ucraina și, de asemenea, în Crimeea și fiecare navă în Marea Neagră.”

Avertismentul vine la câteva zile după ce Putin și-a exprimat opiniile pe care mulți le-au interpretat ca o amenințare a unui război mai amplu între Rusia și Occident.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar aduce America și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 al alianței, care cere o apărare colectivă. Asta pentru că Ucraina nu face parte din NATO – cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi în regulă, a spus Petreaus.

Petreaus a recunoscut că probabilitatea ca radiațiile să se extindă în țările NATO sub umbrela Articolul 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

„Poate fi invocată această situație”, a spus el. „Celălalt caz este că acest lucru este atât de oribil încât trebuie să existe un răspuns – nu poate rămâne fără răspuns.”

Cu toate acestea, Petreaus a adăugat: „Nu vrei, din nou, să intri într-o escaladare nucleară aici. Dar trebuie să arăți că acest lucru nu poate fi acceptat în niciun fel.”

Cu toate acestea, odată cu creșterea presiunii asupra lui Putin după câștigurile ucrainene în estul țării în conformitate cu declarația de anexare de săptămâna trecută și rezistența la eforturile de mobilizare în Rusia, Petreaus a spus că liderul Moscovei este „disperat”.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă este, cred, ireversibilă”, a spus el.

Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Putin vorbește despre un conflict cu NATO și despre al treilea război mondial: "Cred că mai nimeni nu este interesat să fie aşa"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat luni Occidentul că un conflict direct între Rusia şi alianţa militară NATO condusă de SUA ar însemna că planeta se află la un pas de cel de-al...
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Emmanuel Macron va solicita încetarea focului în Ucraina: ”Da, o vom cere”
Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu de la Paris, difuzat...
#Petraeus director CIA, #Rusia, #Ucraina, #arme nucleare , #Razboi Ucraina