Ziare.com

Legea pentru impuscarea cormoranilor, ceruta de Daea, a trecut de Senat

Luni, 02 Decembrie 2019, ora 20:05

   

Legea pentru impuscarea cormoranilor, ceruta de Daea, a trecut de Senat
Senatorii au adoptat, luni, proiectul legislativ care prevede vanarea cormoranului mare in Romania, pentru a se crea un echilibru stabil intre populatiile acestor pasari si sectorul pescaresc.

Proiectul, initiat de parlamentari PSD, un deputat PMP si unul de la ALDE, a fost adoptat cu 60 de voturi "pentru" si 21 "impotriva" si are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum si completarea anexei nr. 5C la OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata prin Legea nr. 49/2011.

"Modificarile propuse vizeaza permiterea vanarii cormoranului mare in Romania, in scopul crearii unui echilibru stabil intre populatiile de cormorani mari aflate pe teritoriul sau si sectorul pescaresc, astfel incat sa se poata asigura protectia unei populatii de cormoran mare, in deplin cu resursele acvatice vii si sustenabilitatea activitatilor productive din acvacultura romaneasca", se arata in raportul de admitere a proiectului, dat de comisia de specialitate din Senat.

Potrivit expunerii de motive, Directiva CE nr. 409/1979 privind conservarea pasarilor salbatice, urmata de Directiva CE nr. 147/2009 privind conservarea pasarilor salbatice, a condus la o exagerata crestere a populatiilor de cormorani in Romania, care au invadat zone din afara ariilor de crestere traditionale (Delta Dunarii si cursul Dunarii), ajungand in regiuni unde nu erau intalnite anterior.

"Romania importa 80.000 tone de peste pentru asigurarea cererii din piata. Pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridica la aproximativ 20.000 tone de peste/an, in timp ce productia din acvacultura inregistrata in ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de peste/an", conform proiectului de act normativ.

In document se mentioneaza ca populatia de cormoran mare din Romania "a depasit cu mult valorile prevazute de directiva europeana in domeniu. Cormoranii sunt pasari care se hranesc exclusiv cu peste si produc daune considerabile fermelor de acvacultura, pescariilor si apelor in general, ei neavand niciun dusman natural.

Desi in tara noastra au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea productiei din piscicultura impotriva cormoranilor - plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvente, lase, sperietori de ciori etc. -, aceste pasari, deosebit de inteligente, se obisnuiesc cu ele, se adapteaza si nu se mai sperie, astfel ca aceste metode au devenit ineficiente".

Senatul este prima Camera sesizata.

"Daea, nu fi trist!" Impuscarea cormoranilor a trecut pe repede-inainte de comisiile din Senat

Despre cormorani si impactul asupra pisciculturii a vorbit, intr-o maniera inedita, si fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, care a afirmat in Parlamentul European ca in Romania cormoranii fac baie in piscine, referindu-se la numarul mare al acestora.

Daea vrea derogare pentru reducerea efectivelor de cormorani: Avem peste 100.000 de exemplare, dar reglam lucrurile
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre vanatoare cormorani lege cormorani
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4051 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se voteaza legi timpite si sufera nevinovatii

Cormoranii : se pescuieste intensiv, se braconeaza, se restring zonele unde respectivele pasari se pot hrani in mod normal - toate astea facute cu largul concurs al statului corupt- dupa care vine un r.a.m.o.l.i.t care mai e si pe linga meserie dar are interese economice de familie, decreteaza ca pasarile sunt vinovate si trebuie impuscate.
Ursii : taiem padurile in nestire si legal( ha! ha! ha! ) dar mai ales ilegal cu concursul aceluiasi stat corupt, le restringem arealul , le limitam sau chiar distrugem sursele de hrana si dupa aia vin incompetentii de la mediu cu ideea criminala ca ursii trebuie impuscati pentru ca-si cauta hrana in zone locuite sau merg pe sosele. Pai ce sa faca bietele animale? Sa actioneze legal si democratic? Haida de! Unde mai pui ca pentru autorizatii de impuscat ursi se iau bani frumosi care ajung fix in anumite conturi din paradisuri fiscale. Mi-e scirba !!!

 

 

Nu i-a convins Daea sa manance iarba? A incercat macar?!

"Cormoranii sunt pasari care se hranesc exclusiv cu peste".
"Cormoranii sunt pasari...., ei neavand niciun dusman natural."
Acum s-au "captusit" cu unul redutabil: OMUL.

 

 

Foarte simplu

Legi idioate marca mafia PSD ! Asa inteleg mafiotii PSD dezvoltarea Romaniei pe termen lung !
Probabil n-avem autostrazi din cauza cormoranilor !

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor