Cum s-a prezentat Daea la Bruxelles: In loc sa raspunda intrebarilor, a vorbit despre cormoranii care inoata in piscine

Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 14:51
52427 citiri
Cum s-a prezentat Daea la Bruxelles: In loc sa raspunda intrebarilor, a vorbit despre cormoranii care inoata in piscine
Foto: Ahiva Hepta.ro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost audiat miercuri in Comisia de Pescuit a Parlamentului European.

Bombardat cu intrebari legate de impactul Brexit asupra pescuitului, de strategiile de conservare a speciilor din Marea Mediterana si de viitorul colaborarii in domeniu dintre UE si Mauritania, Daea a evitat orice raspuns clar.

In schimb, s-a multumit sa ocupe timpul care i-a fost alocat cu un discurs dezlanat, in care le-a explicat celor prezenti, printre altele, cat de norocosi sunt ca il au printre ei.

Incepand cu ora 12:00 (de fapt, ora 11:00 la Bruxelles), Petre Daea a luat cuvantul la Comisia de Pescuit, pentru a prezenta modul in care Romania vrea sa contribuie la dezvoltarea domeniului, in perioada in care asigura presedintia Consiliului UE.

Dupa ce Daea si-a citit discursul, a fost luat la intrebari de europarlamentari. Spre exemplu, Peter van Dalen - care a spus ca a fost la Galati si ca stie multe despre pescuitul dunarean - l-a intrebat pe Daea despre anumite forme de negociere, dar si despre viitorul pescuitului cu impuls electric. In plus, olandezul a dorit sa stie in ce conditii vor mai putea pescarii din tara sa, dar si cei nemti si danezi sa munceasca in sectarele britanice ale Marii Nordului, dupa Brexit.

In schimb, europarlamentarul britanic David Coburn l-a intrebat pe Daea daca are vreun plan pentru a impiedica UE sa fure de pe domeniile de pescuit ale Marii Britanii - mai ales cele din zona Scotiei - dupa Brexit.

Eurodeputatul spaniol Marco Affron i-a cerut lui Daea detalii despre stadiul in care se afla un dosar privind pescuitul de suprafata din Marea Mediterana si ce s-ar putea face pentru conservarea unor resurse de peste din aceste ape.

La randul ei, Annie Schreijer-Pierik, europarlamentar olandez, si-a exprimat dorinta ca Romania sa gaseasca solutii pentru a incuraja pescuitul sustenabil. O problema - a mai spus Schreijer - este ca, desi pestele e un produs foarte sanatos, a inceput sa se vorbeasca si in cazul sau despre uzul de antibiotice. E o problema in care Romania ar trebui sa aiba o pozitie.

Alti europarlamentari i-au adresat lui Daea intrebari despre pescuitul demersal (din zona litorala -n.red.), despre acordul in domeniu dintre UE si Mauritania care e pe cale sa expire si despre concretizarea noului acord incheiat cu Marocul. Nu in ultimul rand, au fost europarlamentari care au vrut sa stie cum se va negocia, in saptamanile care vin, in diverse dosare in care e parte si Marea Britanie, in conditiile apropierii Brexit-ului.

"Iata, sunt multe intrebari, draga Petre!", a remarcat presedintele Comisiei de Pescuit, Alain Cadec, la finele tirului de intrebari.

"Sigur, ma asteptam, pentru ca si problemele sunt mari", a raspuns calm Petre Daea. Din pacate, in urmatoarele 25 de minute, ministrul roman al Agriculturii n-a raspuns concret decat unei singure intrebari, confirmand ca o anumita forma de dialog va continua.

In rest, Daea a folosit formule generale care sa sugereze asumarea raspunderii, a folosit des cuvantul "sinergie" si a amintit ca, la un moment dat, ii povestise comisarului european Karmenu Vella ca in Romania cormoranii inoata in piscine.

In plus, printre altele, ministrul a explicat de ce Europa este norocoasa sa il aiba acolo.

"Inteleg furtuna Brexit-ului, dar si furtuna pescarului", a mai spus Daea, numind apa "lacrima naturii".

Mai multe despre ce a spus Petre Daea puteti afla urmarind intreaga audiere a acestuia din Comisia de Pescuit.

In cele din urma, cu un zambet pe buze, presedintele Comisiei, Alain Cadec, a incheiat sedinta.

"Multumesc mult, domnule ministru, pentru raspunsuri, pentru entuziasmul dumneavoastra in fata acestor dosare care trebuie terminate pana la finalul mandatului. Stiu ca sunteti decis sa puneti punctul pe i. In tot cazul, va multumesc pentru prezenta in aceasta dimineata la Comisia de Pescuit. Stimati colegi, cred ca am incheiat. Daca nu cumva mai exista intrebari pentru domnul ministru... Dar cred ca este clar din raspunsurile domnului ministru, pozitia Romaniei este evidenta", a spus Cadec.

Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
De luni până vineri, fiecare dimineață în București înseamnă blocaje la intrările în oraș, mers lent pe marile artere, nervi și poluare. Seara, scenariul se repetă. Autoritățile...
Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
Cu puțin înainte de ora 2 dimineața, într-o noapte de aprilie în Seattle, o camionetă Chevrolet Silverado s-a oprit la o stație de încărcare a vehiculelor electrice, situată la marginea...
#Daea audieri Parlamentul European, #Daea discurs Parlamentul European, #Daea Romania presedintie UE , #ministrul Agriculturii
  1. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  2. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  3. Portavionul special de pe care se pot lansa drone de orice tip se construiește în România
  4. 5 mituri comune despre întreținerea mașinilor. De ce ar putea fi costisitor să le crezi
  5. Primul tren modernizat de CFR ar putea circula toamna aceasta. Sorin Grindeanu: „Se poate mai repede și în condiții decente!”
  6. Nuclearelectrica forțează un transfer de aproape 850 de milioane de lei către o companie la care este unic acționar. Cum justifică firma de stat împrumutul colosal
  7. Ardezia: o alegere elegantă și practică pentru interior și exterior
  8. Idei de utilizare a plăcilor de ardezie flexibilă în amenajări
  9. Ajutorul UE nu a pus pe picioare agricultura Ucrainei. Criza gravă a profitabilității cerealelor ucrainene în 2024
  10. Cele mai mari polițe încasate pentru pagubele de pe urma furtunilor de anul trecut. La ce sume pot ajunge asigurările facultative, potrivit UNSAR