Daea a inaugurat prima Branzarie din tara si ... iar despre cormorani: Sunt atat de iscusiti, nu ii invinge nimeni!

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 08:13
6448 citiri
Daea a inaugurat prima Branzarie din tara si ... iar despre cormorani: Sunt atat de iscusiti, nu ii invinge nimeni!
Foto: Arhiva Facebook/Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a inaugurat, la Sibiu, prima Branzarie din tara, el anuntand ca astfel de magazine ale producatorilor vor fi deschise in toate orasele resedinta de judet si vor avea specific diferit, in functie de zona.

Pe de alta parte, Daea nu uita de lupta sa impotriva cormoranilor, in cazul carora a sustinut ca ar trebui sa se permita vanatoarea, pentru ca aceste pasari sunt iscusite si nu pot fi invinse.

Branzaria de la Sibiu

In Branzaria de la Sibiu, producatorii isi pot comercializa marfa, fara sa achite vreo taxa, iar chiria spatiului este suportata de Casa Romana de Comert Unirea.

"Am spus cu ani in urma ca trebuie sa facem aceasta veriga extrem de importanta, pentru Romania, pentru producatori, pentru consumatori si anume sa facem acea veriga care asigura preluarea produselor de la fermieri, aducerea lor in magazine bine puse la punct, controlate si evident prezentate consumatorilor pentru a putea fi valorificate.

Aici urmarim castigul producatorului si al consumatorului. Statul a intervenit cu aceasta veriga. Astazi am pornit pentru prima data in Romania, unde in aceasta zona sibienii, producatorii s-au organizat rapid si am putut realiza acest magazin micut, dar el este suficient de expresiv si suficient de valoros pentru oamenii care au adus produsele aici sa le valorifice.

Vom face acest lucru in toata tara. Acest exemplu de aici care a fost denumit branzarie, in alta parte cum doresc localnicii, pentru a fi cat mai aproape de specificul zonei si sa fim cat mai aproape de gustul oamenilor.

In zilele urmatoare o sa deschidem la Bucuresti, in Craiova, in Slatina, la Pitesti, la Timisoara, in Teleorman, peste tot, pana la sfarsitul anului sa avem. Aceasta este sarcina primita de la Adunarea Generala a Actionarilor si anume aceea de a realiza, in prima etapa, in fiecare capitala de judet, cate un magazin si nu numai pentru ca am inceput si la nivelul producatorilor sa le asiguram conditiile necesare pentru preluarea productiei si pentru pregatirea productiei", a declarat Petre Daea, luni, la Sibiu.

Intrebat daca este mai convenabil ca oamenii sa cumpere din aceste magazine, ministrul a aratat ca pretul este in concordanta cu calitatea.

"Este mai convenabil sa vii la acest magazin, pretul va fi in concordanta cu calitatea lui si fara sa existe o presiune, cum exista la magazinele celelalte taxa de raft, taxa de asteptare, taxa de multiplicare, taxa de asezare in raftul respectiv, care au ridicat preturile. Noi vrem foarte clar sa se inteleaga ca este in sprijinul fermierilor, a producatorilor", a declarat Petre Daea.

Cormoranii sunt de neinvins, asa ca trebuie decimati

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a tinut sa felicite initiatorii legii care prevede vanarea cormoranilor.

Intrebat, luni, la Sibiu, ce parere are despre initiativa legislativa privind vanatoarea cormoranilor, Petre Daea a spus ca este o problema importanta la nivelul Uniunii Europene si ca mai multi ministri din statele UE sunt ingrijorati.

"Este o problema extrem de importanta la nivelul Uniunii Europene si pentru care ministrul Agriculturii din Romania, alaturi de inca 19 ministri din tarile din UE, sunt ingrijorati datorita faptului ca este o presiune formidabila pe acest sector, iar piscicultorii solicita de mult timp si lucrul acesta a fost auzit de Parlamentul European pentru ca in noiembrie 2018, in Parlamentul European, a fost o rezolutie care spunea foarte clar ca trebuie sa se intervina intrucat la nivelul UE pagubele produse de cormorani se ridica la peste 300.000 de tone de peste, ceea ce inseamna echivalentul productiei de acvacultura din Franta, Germania, Cehia si Ungaria.

Iar in Romania este o situatie deosebita. Iata ca si parlamentarii din Romania au purces pe acest drum al legiferarii, cum au facut si alte tari pana acum", a spus Daea.

Ministrul sustine ca mai multe tari au solciitat Comisiei Europene derogari pentru a putea rezolva problema cormoranilor.

"Toate tarile din Uniunea Europeana au solicitat la Comisie cel putin o data derogari pentru a regla efectivele de pasari, in asa fel incat piscicultorii sa poata sa aduca productia pe care o realizeaza cu mare efort pe masa consumatorului, in asa fel incat lumea sa manance peste bun, proaspat si produs de piscicultorii nostri", a adaugat ministrul.

Intrebat, de asemenea, ce parere are despre motivatia initiatorilor legii privind vanarea cormoranilor, cum ca aceste pasari sunt inteligente si streseaza pestii, Daea a spus ca informatia nu este lipsita de temei.

"Cred ca aceasta informatie nu este lipsita de temei, pentru ca s-a referit la faptul ca sunt atat de iscusiti in lupta aceasta, incat nu ii invinge nimeni. Am mai spus-o, nu se feresc de nimic, urmaresc cu foarte mare atentie prada si actioneaza in consecinta", a precizat ministrul.

Petre Daea a tinut, in final, sa ii felicite pe initiatorii legii: "Vreu sa ii felicit pe parlamentarii romani care au facut acest pas juridic si au toata sustinerea mea. Din momentul in care am atras atentia la nivelul UE, oamenii imi spun ca trebuie sa reglam aceasta situatie care produce pagube tarii".

Mai multi parlamentari PSD au initiat un proiect de lege care va permite vanatoarea cormoranului mare, din cauza pericolului pe care il reprezinta pentru domeniul piscicol.

Citeste si Daea a explicat ce a vrut sa spuna cand a transmis ca in Romania cormoranii fac baie in piscina

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Petre Daea branzarie Sibiu, #Petre Daea cormorani vanatoare , #ministrul Agriculturii