Frunza, oaia si boul

Joi, 01 Iunie 2017, ora 10:53
6709 citiri
Frunza, oaia si boul

Zilele acestea, doi ministri din Guvernul Grindeanu au pierdut o extraordinara ocazie de a tacea si au ajuns de rasul curcilor, numai pentru ca au vorbit neintrebati.

Caci ar fi fost mult mai intelept daca domnul Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, si domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii, in loc sa se agite pe tema brandului turistic in forma de frunza, s-ar fi agitat numai pe tema turismului si respectiv a agriculturii. Ca au probleme.

Scandalul a pornit de la Turism, cand Mircea-Titus Dobre probabil s-a simtit ofuscat observand ca frunza din logo-ul sectorului sau de activitate a fost propusa, aprobata si omologata de alt ministru, din alt guvern si din alta majoritate.

Ca si cum n-ar fi sesizat ridicolul preocuparilor colegului sau, ministrul Agriculturii Petre Daea i-a tinut isonul si a sarit imediat sa-l apere. Amandoi sunt de acord ca turismul romanesc ar fi fost mult mai bine reprezentat de o oaie, decat de o frunza. Evrika!

Abia dupa ce am aflat si noi, publicul, ce-i preocupa pe cei doi demnitari si cum se dau in spectacol din senin, ministrii nostri au descoperit ca brandul turistic, reprezentat de o frunza, s-a realizat cu fonduri europene iar Romania, in cazul cand il schimba pana in anul 2020, va trebui sa achite Comisiei Europene 850.000 de euro. Merde!

Trezindu-se brusc la realitate, cei doi ministri a facut-o imediat cotita, intrebandu-se retoric: "Este vreo rusine ca le reamintim romanilor de legende si de simbolurile nationale?". Nu e nicio rusine, domnule ministru, dar oaia n-a fost niciodata simbolul national al romanilor. A fost vulturul cu crucea-n cioc si bourul rapus de Dragos Voda.

Nu m-as fi oprit la aceste fapte, cunoscute deja in public, daca n-as fi observat ca ele se petrec chiar in zilele cand super-premierul (ca nu stiu cum altfel sa-i zic) Dragnea incepe evaluarea ministrilor din Guvernul Grindeanu, ca sa vada care din ei corespunde misiunii incredintate si care nu. Iar ei tocmai ii ofera un excelent material pentru evaluare.

Care evaluare - ma intreb eu - cand ei se evalueaza singuri? Mai ales ca, in loc sa-si faca fiecare mea culpa si sa lase ciocu' jos, cum ar face orice om normal cand ii scapa o gugumanie, demnitarii nostri continua pe aceeasi linie, demonstrand ca "perseverare diabolicum" si intrebandu-se daca e vreo rusine in aiureala la care s-au gandit?

Nu-mi vine sa cred cand il aud pe ministrul Agriculturii sustinand ca oaia "este o statuie vie" si, de aceea, ne reprezinta mai bine decat frunza, iar pe cel al Turismului facand legatura intre frunza existenta ca brand, oaia propusa si balada Miorita, o legenda necunoscuta pe plan international.

Din pacate, si prim-ministrul s-a bagat in seama, afirmand ca trebuie "sa clarificam lucrurile". Ce sa clarificam, domnule Grindeanu? Clarificam cand e vorba de o confuzie, de o disputa, de o eroare. Dar cand e vorba de gugumanii, avem ceva de clarificat?

Cum credeti ca ar reactiona la asemenea pozna cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, premierul Marii Britanii, doamna Theresa May, premierul Frantei recent numit sau oricare alt sef de guvern european? Ar tolera acestia sa-i faca de ras ministrii din cabinetele proprii?

Dar, si in fond, ideea ca frunza ar fi nesemnificatiuva turismului romanesc este strict politicianista, adica nu-i buna pentru ca au facut-o "ei", iar acuma va fi buna alta, pe care o facem "noi". In opinia mea, ar trebui sa ne mandrim cu vegetatia bogata a tarii noastre, pe care frunza o reprezinta.

Avem singura padure virgina din Europa. In ciuda taierilor masive, inca nu au fost defrisati toti muntii, inca mai avem apreciabile pasuni, declarate ecologice. Printul mostenitor al coroanei britanice a prins drag de tara noastra, cu padurile ei, cu toata vegetatia si, bineinteles, cu frunzele ei.

Nu stiu sa aiba notorietate europeana oile noastre, iar speculatia celor doi ministri ca legenda Mioritei le-ar putea lansa pe plan mondial mi se pare fara temei. Cei doi ministri nu m-au convins ca oile noastre sunt mai dihai decat - de exemplu - cele britanice sau australiene, care dau lana pentru celebra stofa englezeasca.

Una peste alta, cum spuneam la inceput, mai bine taceau. Nu ca-i evalueaza Dragnea pentru asta, dar observ ca i-a si evaluat domnul Basescu, dovedindu-se un valoros pamfletar si exprimandu-se in termeni pe care mie imi vine greu sa-i reproduc dar ii gasiti aici.

Citeste si:
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 16 primari după ce a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură...
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....