Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme

Luni, 11 Februarie 2019, ora 23:01
6055 citiri
Petre Daea si-a sustinut bugetul in Parlament: Vrea bani pentru usturoi si bubaline. A primit aviz fara probleme
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Sustinerea productiei de usturoi si a efectivelor de bubaline, dar si subventionarea motorinei pentru sectorul piscicol sunt noile programe ce vor fi finantate din bugetul Ministerului Agriculturii in 2019, potrivit informatiilor prezentate luni de ministrul de resort, Petre Daea, in comisiile reunite de specialitate din Parlament.

"Pentru sprijinirea fermierilor s-au introdus si programe noi in acest an, precum sustinerea cultivarii de usturoi in Romania, stiindu-se ca exista o ingrijorare legitima ca pe piata romaneasca nu exista o cantitate suficienta care sa raspunda pretentiilor consumatorilor, aprovizionarea din import fiind intr-o cantitate extrem de insemnata.

Acest program arata ce am prevazut in programul nostru de guvernare (...), unde am spus ca in fiecare an vom prezenta doua programe deficitare care isi au explicatia in balanta de aprovizionare cu produse agricole. Pentru acest program este prevazuta o suma de 9,3 milioane de lei", a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

El a spus ca un alt program nou, "bine venit pentru sectorul piscicol si cel de acvacultura" este acela de a subventiona motorina. "Asa cum am facut si la celelalte sectoare stim ca acest mecanism functioneaza de cativa ani in Romania si acum este operabil pentru cei care isi desfasoara activitatea in acvacultura. (...) Anul acesta

subventia la acciza la motorina este cu 17% mai mare decat anul trecut", a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a mentionat si programele care vizeaza mentinerea si dezvoltarii raselor de animale indigene, in speta de taurine, rasa baltata romaneasca si bruna, unde au fost prevazute 5,25 milioane de lei.

"Un alt program nou este sustinerea bubalinelor. Trebuie sa vedem importanta genetica si nu numai a acestor animale care au reclamat o atentie pe masura, data fiind scaderea efectivelor si importanta pe care o au aceste efective in economia rurala, in preocuparea fermierilor. Avem o suma de 5 milioane de lei in buget pentru acest domeniu", a adaugat Daea.

Nu in ultimul rand, seful MADR a mentionat ca programul privind tomatele romanesti va continua si anul acesta, iar suma alocata este mai mare cu 5,37% pentru ca s-a mizat pe o inscriere mai numeroasa a producatorilor.

"De la un an la altul numarul acestora a crescut si am estimat o crestere a numarului fermierilor care pot sa se inscrie in acest program pentru a beneficia de sprijinul cuvenit, pana la 18.000 de fermieri. Un alt program inceput de anul trecut si pe care il avem si in 2019 este programul de comercializare a lanei, cifrat anul acesta la 36 de milioane lei si o crestere de 59,8%. Un alt program de sustinere care are trainicia lui, si are doi ani de viata, este programul de sprijin pentru porcul Bazna si Mangalita. In bugetul de anul acesta este prevazuta o suma cu 4,84% mai mare decat anul trecut, iar in cifre absolute - 4,6 milioane de lei", a spus Petre Daea.

Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru anul 2019 a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fiind aprobate doua din cele opt amendamente.

MADR dispune in 2019 de un buget de 22,86 miliarde de lei, in crestere cu aproape 15% fata de executia preliminata pentru anul 2018, de 19,91 miliarde de lei, fondurile urmand sa fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii si mediului rural, pescuitului si afacerilor maritime, potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Pentru urmatorii doi ani, 2020 si 2021, bugetul MADR este estimat la 18,69 miliarde lei, respectiv 18,49 miliarde lei, insa acesta va creste semnificativ pentru 2022, sumele prevazute fiind de 30,62 miliarde de lei.

Creditele de angajament in 2019 reprezinta 23,92 miliarde de lei, in scadere cu 7,55% fata de anul anterior.

Cheltuielile curente bugetare sunt estimate la 22,83 miliarde de lei in 2019, cu 14,33% mai mult fata de anul anterior, in timp ce cheltuielile de personal ajung la 667 milioane de lei, cu 8,84% mai mult fata de alocarea din anul anterior.

Subventiile acordate producatorilor agricoli reprezinta 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% fata de 2018, in timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 reprezinta 17,85 miliarde de lei (+11,32%) .

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Petre Daea buget Minister Agricultura usturoi, #Petre Daea buget bubaline tomate lana , #ministrul Agriculturii