Scandalul alimentelor inferioare vandute in Europa de Est: Un singur produs neconform a fost descoperit in Romania

Luni, 10 Aprilie 2017, ora 16:34
6819 citiri
Scandalul alimentelor inferioare vandute in Europa de Est: Un singur produs neconform a fost descoperit in Romania

In urma verificarilor privind eventualele standarde duble aplicate de catre multinationale in calitatea produselor vandute in estul si vestul Europei, autoritatile romane au descoperit doar un singur produs neconform - miere importata din Franta, care depasea cu 50% limita normala a unui coeficient enzimatic, fara a fi periculoasa pentru consum.

Autoritatile au descoperit acest produs neconform dintre cele 175 de probe prelevate.

"S-a dovedit ca s-a depasit cu 50% un coenficient care indica nivelul de fructoza. Acest coefient este o depreciere calitativa. Era miere, numai ca zaharul nu era era de cea mai buna calitate", a declarat, luni, directorul general al ANSVSA, Geronimo Branescu.

Acesta a mai spus ca era vorba despre un lot de 396 de recipiente de origine din Franta, care purtau marca "Fleur de miel", a cate 500 de grame, din care 108 recipiente au fost retrase. Restul recipientelor au fost comercializate.

Directorul ANSVSA a precizat ca mierea considerata neconforma dupa standardele romanesti nu reprezenta niciun pericol de consum pentru populatie.

Institutiile au anuntat ca au controlat 11 hipermarketuri si supermarketuri ale retelelor Carrefour, Metro, Billa, Cora, Mega Image, Penny si Profi.

Din aceste magazine, expertii au recoltat 175 de probe din carne, peste, legume fructe, miere, lactate, miere, fructe si legume.

Reprezentatii celor patru institutii au mai precizat ca toate probele provin de la produsele din comertul intracomunitar, iar toate probele au fost analizate la trei laboratoare din Romania.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca urmatorul pas privind standardele duble la calitatea alimentelor ar fi verificarea produselor alimentare de pe teritoriul a cinci tari: Belgia, Germania, Italia, Olanda si Franta.

"Am trimis o scrisoare prin care ii rog sa dea posibilitatea expertilor nostri, impreuna cu expertii lor, sa preleveze probe pe aceste teritorii. (...) Scrisorile pe care le-am transmis colegilor din cele cinci state au pornit vineri. Astept raspuns si apoi cu o procedura de comun acrod, expertii nostri vor merge in tarile respective si vor prelua probele", a declarat Daea.

Intrebat de ce nu a trimis mai devreme aceste scrisori, ministrul Agriculturii a spus ca a "socotit necesar" sa faca analize si sa asigure populatia Romaniei ca pe rafturile magazinelor sunt produse care se pot consuma.

Ministrul sustine ca nu vrea sa introduca dezordine in sistem sau sa alarmeze consumatorul.

"Nu poti compara decat daca produsele au acelasi furnizor, daca au aceeasi calitate, daca au aceeasi eticheta, aceeasi origine", a completat Daea.

Citeste si Europa de Est fierbe ca primeste alimente mai proaste, ministrul Agricuturii cere ragaz sa se convinga ca e asa

La sfarsitul lunii februarie, ministrul Petre Daea anunta ca Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) urmau sa verifice daca exista un dublu standard in ceea ce priveste calitatea produselor alimentelor in estul si vestul Europei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, in luna martie, si a anuntat ca va face o ancheta privind respectarea dreptului la ocrotirea sanatatii, dupa protestul Cehiei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei legat de standardele duble practicate de marile branduri la produsele alimentare si dupa ce Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat monitorizarea fenomenului.

Vezi si Se cer masuri in scandalul produselor inferioare vandute in Europa de Est: Daca e piata unica, sa fie aceeasi calitate

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...