Vaca, ministrul si fast food-ul din portbagaj

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 09:14
7004 citiri
Vaca, ministrul si fast food-ul din portbagaj

Ministrul Agriculturii, dl Petre Daea, apologet fervent al oilor, autorul aforismului de neuitat "oaia e o statuie vie", nu se lasa si lanseaza in spatiul public inca o cugetare, in opinia mea de aceeasi valoare, cu trimitere de randul acesta la alt mamifer, vaca:

"Un miracol care transforma, acest animal, care transforma furajul in lapte".

Poate n-as insista asupra panseurilor domniei sale, daca n-as baga de seama ca un inalt demnitar al statului, pus sa vegheze asupra bunului mers al celei mai vechi indeletniciri a poporului, se preteaza in a ne epata cu banalitati.

Mie imi este jena sa le ascult, dar dumnealui n-are retineri sa le rosteasca!

Caci nu vad de ce oaia este o statuie vie, iar capra, berbecul, boul, calul, asinul si altele nu sunt. Simbolistica oii, prin trimitere la statuie, mi se pare derizorie. Statui au fost ridicate in onoarea unor personalitati cu merite morale deosebite, simbolizand curajul lor, avantul, abnegatia, intelepciunea. Nimic din toate acestea nu le poti atribui bietei oi.

Are si oaia meritele ei, ne ofera lana, lapte, branza, carne, dar nimic din toate acestea nu justifica nefericita metafora prin care pui oaia alaturi de cei pentru care posteritatea si-a exprimat respectul si veneratia inaltandu-le monumente.

Presa a reactionat glumind la scaparea dlui ministru, iar dansul cred ca a inteles gluma drept o incurajare, intrucat nimeni nu i-a explicat in clar derizoriul vorbelor sale.

Si, ca urmare, iata ca ne ofera un nou aforism al sau, miracolul prin care vaca transforma furajele in lapte.

Este o gratuitate la fel de mare ca si cea care preamareste oaia, intrucat toate mamiferele produc lapte si ne-am obisnuit atat de bine cu fenomenul, incat scapam din vedere aspectul de miracol care il impresioneaza in asa masura pe ministrul Agriculturii.

Dar nici asupra acestui aspect n-as insista, daca dl Petre Daea nu ne-ar fi oferit zilele trecute un alt moment, poate mai ingrijorator decat primele.

Un filmulet cu iz patriarhal, difuzat in spatiul public, il arata pe dl ministru infulecand bucati dintr-un jambon de porc, direct din portbagajul unei masini.

Modul de servire pare rupt din preistorie. O doamna - desigur gazda - desprindea cu cutitul felii din jambonul asezat direct pe podeaua portbagajului, le oferea ministrului, iar acesta fie le ducea cu pofta la gura, cu un gest de apreciere, fie le transmitea cu mana sa unor participanti la eveniment, care apucau si ei delicatesa, tot cu mana.

Din reactia tuturor, am inteles ca gustarea este apreciata, iar din explicatiile gazdei, am retinut ca face un fel de reclama unei valoroase specii porcine neglijata de fermierii nostri, dar foarte pretuita in Spania, unde un asemenea jambon se vinde cu 3.000 euro bucata.

La prima vedere, zici ca-i o treaba strict privata. Nici n-ar trebui sa ne amestecam. Aflat in weekend, dl ministru se hraneste la pachet. Dar, daca te uiti mai atent, afli ca dl Petre Daea nu era deloc in weekend, era in vizita de lucru, prin judetul Alba si tocmai vizita comuna Bucerdea Granoasa, unde sunt crescuti porci din rasa Bazna, cam neglijata de zootehnicienii nostri.

Din motive pe care imi vine greu sa le inteleg, zootehnicienii insa n-au gasit ca e potrivit sa-si serveasca ministrul nici asezat civilizat la o masa, nici in stilul "fast food", cu tacam si farfurie, sau in stilul "stante pede" doar cu servetel si cos pentru deseuri.

Gazda a oferit, iar demnitarul a acceptat modul cel mai neigienic cu putinta: direct cu mana, ca in serialele indiene.

Asta ma deranjeaza mai mult decat extazul fata de oaie si exaltarea fata de vaca. Dar tot e bine ca din atatia cati s-au servit la portbagaj n-a facut nimeni o toxiinfectie alimentara. Ma abtin de la alte comentarii, mai ales pentru faptul ca dl ministru Daea pare foarte bine cotat de premierul Tudose si de mentorul sau Dragnea, pentru tonele de cereale obtinute in anul acesta la hectar.

Am zis ca ma abtin, intrucat oricata lauda i-am face ministrului, tot mai multa ii datoram lui Dumnezeu, care a programat ploaia la momentul potrivit ca sa creasca recolta si arsita la timp, ca s-o culeaga fermierii si sa se laude partidul cu rezultatele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Petre Daea miracol vaca, #Petre Daea statuie vie oaia, #alimentatie igienica Daea mananca jambon , #ministrul Agriculturii