Petre Daea anunță câți bani vor mai primi fermierii români, după scandalul cu suma prea mică venită de la Comisia Europeană. „Vor veni sume suplimentare”

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 16:28
2012 citiri
Petre Daea anunță câți bani vor mai primi fermierii români, după scandalul cu suma prea mică venită de la Comisia Europeană. „Vor veni sume suplimentare”
Ministrul Agriculturii Petre Daea FOTO Facebook / Petre Daea

Ministrul Agriculturii Petre Daea a anunţat că ajutorul primit de fermieri de la Comisia Europeană va fi dublat de la bugetul statului, urmând să fie realizat un act normativ în acest sens, în contextul importului de cereale din Ucraina.

„Lucrurile s-au stabilit. Prima tranşă, primul ajutor a venit, ajutorul respectiv l-am dublat cu sume de la bugetul statului, am pus în mişcare actul normativ, actul normativ pentru sprijinul fermierilor pentru stocurile de cereale, de grâu practic, aici ne-am îndreptat. (...) Vor veni sume suplimentare. Nemulţumirea este la toată lumea, nu este numai la fermierii români”, a declarat ministrul Petre Daea, întrebat sâmbătă la Digi 24 când soseşte a doua tranşă de despăgubiri pentru fermieri de la Comisia Europeană.

Chestionat dacă poate pune despre ce sumă este vorba, Petre Daea a răspuns: „Până la această dată există acest sprijin care va fi distribuit la fermierii români în următoarele zile pentru că cunoaştem nivel sumelor respectiv”.

„Datorită intervenţiei pe care a avut-o preşedintele Klaus Iohannis la Consiliul European, România şi nu numai România, intră într-un sprijin suplimentar cu sume care s-au discutat şi care se prelucrează acum la Comisia Europeană, urmând ca pe baza acelor comunicări pe care le vom primi de la Comisia Europeană să realizăm actul normativ şi noi să fim pregătiţi din acest punct de vedere pentru a veni şi cu sume suplimentare. Alături de acest sprijin concret aşteptăm pe data de 19 este o structură de decizie la nivelul Uniunii Europene prin care se stabilesc regulile juridice cu privire la comerţul care se realizează cu cereale din Ucraina. Din acest punct de vedere am contribuit pe de o parte la promovarea unor soluţii plus discuţiile concrete şi tehnice pe care le-am avut”, a completat ministrul Agriculturii.

Miniştrii Agriculturii din Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Slovacia şi Ungaria au discutat vineri în videoconferinţă despre situaţia creată pe pieţele celor 6 state membre de importul produselor agroalimentare din Ucraina. A fost convenit ca aceste probleme să nu fie abordate separat, ci în mod unitar de către cele şase state membre, anunţă Ministerul român al Agriculturii.

Pe 5 aprilie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat, în şedinţa de Guvern, că a semnat împreună că omologii din Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia o scrisoare care a fost înaintată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen în care îşi exprimă preocupările faţă de dificultăţile cu care se confruntă fermierii din România şi din celelalte ţări menţionate. „Este vorba despre o scrisoare prin care propunem un set de măsuri care să reducă dezechilibrele create în piaţă de importurile masive de cerealele din Ucraina şi, desigur, de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor din ţara noastră”, a mai explicat şeful Executivului.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că vrea să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, o rezervă în valoare totală de 56,3 milioane euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a compensa pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Prin urmare, CE a propus atunci alocarea sumei de 29,5 milioane euro pentru Polonia, suma de 16,75 de milioane euro pentru Bulgaria, iar 10,05 milioane euro pentru România. Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele alocate, prin ajutoare de stat.

Banii din cererea 3 PNRR nu ajung în România până la finalul anului. Care ar fi motivul amânării
Banii din cererea 3 PNRR nu ajung în România până la finalul anului. Care ar fi motivul amânării
Plata asociată cererii 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu va fi făcută de Comisia Europeană până la finalul anului, deoarece unul dintre jaloanele considerate...
Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile, în fruntea noii Comisii Europene. Decizii majore la nivelul UE
Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile, în fruntea noii Comisii Europene. Decizii majore la nivelul UE
Ursula von der Leyen a promis că va deschide o serie de proiecte încă de la începutul celui de-al doilea mandat al său, în fruntea Comisiei Europene, printre care un pact pentru o industrie...
#Petre Daea, #ajutor fermieri, #fermieri romani, #Comisia Europeana , #ministrul Agriculturii
  1. BEC, anunț oficial. Ce partide intră în viitorul Parlament
  2. Parchetul General ar declanșa o anchetă după desecretizarea documentelor CSAT despre campania lui Călin Georgescu
  3. BOR își "reafirmă angajamentul" faţă de apartenenţa României la UE, dar își declară neutralitatea în campania electorală
  4. UPDATE Șefii unei organizații care îl susține pe Călin Georgescu amenință jurnaliștii. "Avem tot despre voi. Unde te duci, ce faci, ce mănânci. Nu știi în ce te bagi, că te iei de noi" AUDIO
  5. Va decide TikTok alegerile prezidențiale din România?
  6. Ciolacu anunță că o susține pe Lasconi în turul doi. "Am fost cel mai afectat de modul în care domnul Călin Georgescu și-a mărit artificial expunerea, eludând cadrul legal"
  7. PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţile fac coaliție de guvernare care îşi asumă responsabilitatea de a evita izolarea internaţională a României
  8. Diana Șucu o face praf pe Cristela Georgescu: ”Și ce facem cu pantalonii din dulap? Să ne ferească!”
  9. Analiză: PSD merge pe mâna lui Georgescu? Cu tot cu Ciolacu?
  10. Dezinformare și manipulări: cum au intrat în viețile noastre