Cât e dispus Petre Daea să plătească pentru o pâine: ”Știu că se produce greu”. Mesaj pentru români în contextul secetei

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 23:44
5239 citiri
Cât e dispus Petre Daea să plătească pentru o pâine: ”Știu că se produce greu”. Mesaj pentru români în contextul secetei
Petre Daea a mai fost ministru al Agriculturii în Cabinetele Grindeanu, Tudose și Dăncilă FOTO arhivă ziare.com

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări miercuri, 13 iulie, în contextul în care mai multe județe se confruntă cu seceta, că românii nu vor duce lipsă de pâine.

„Să ştiţi, agricultorii nu se opresc din muncă! Şi să reţineţi: vom avea pâine în România. Suntem capabili şi în situaţiile acestea grele să dăm răspuns la problemele pe care le ridică ţara, la asigurarea hranei pentru români. Într-un cuvânt, e greu dar vom face ce trebuie în aşa fel încât să asigurăm românilor ce li se cuvine”, a afirmat Petre Daea miercuri după amiază, la finalul şedinţei de guvern.

Întrebat la ce preţ vor avea românii pâine, Daea a răspuns: „ Aici putem discuta”.

Ministrul a explicat că prețul este influenţat de mai mulţi factori şi că nu li se poate cere producătorilor de pâine să vândă sub preţul de cost.

„Îl vedeţi astăzi preţul, poate o să observaţi şi mâine, preţul acesta este determinat de trei mari grupe de factori. Prima grupă sunt costurile de producţie care stau la baza realizării acestui grâu. (...) Motorina nu o produce fermierul, este un combustibil pe care-l cumpără de pe piaţă, preţul acestuia a crescut. (...) Aceste scumpiri determină un preţ final al pâinii. Se pune întrebarea şi aici răspunsul: putem noi să oprim, să-i spunem producătorului de pâine dă pâine sub preţul cost? Categoric, nu! De ce? Intră în faliment. Falimentul, nu mai e nici pâinea. Aici, răspunsurile vin din altă parte. La mine aveți traseul acesta al muncii, al explicaţiilor”, a afirmat Daea.

Ministrul a mai anunțat că joi după-amiază va anunţa un nou pachet de măsuri de sprijin pentru fermierii aflaţi în situaţii „de pierderi de recoltă, practic totale” din cauza secetei, pentru ca aceştia „dacă nu suntem lângă ei, îi pierdem”.

„Primul obiectiv statal al ţării, să ştiţi de la mine, este cultivarea în întregime a terenurilor arabile, în aşa fel încât să producem ceea ce este necesar în ţară ăi apoi (...) să şi exportăm”, a mai spus Daea.

Întrebat cu cât a cumpărat o pâine, ministrul a precizat că a plătit între 2,5 şi 4,5 lei, dar că ar plăti şi 5 sau 6 lei pentru că ştie „că se produce greu”.

„Cunosc ţara, cunosc oamenii, îi ştiu pe toţi şi mai ales pe producători, cunosc oamenii care vin cu măruntul acela în buzunar şi caută cea mai ieftină pâine, îi înţeleg foarte bine pe aceştia, de aceea inginerul Daea vrea să facă în acest moment ce trebuie pentru a avea grâu mai mult şi mai ieftin anul viitor şi să nu pierdem momentul. Pentru că în agricultură... eu mă uitam la ceas acuma şi ziceam: ce pierd în momentul în care stau aici. Câştig pentru că mă vedeţi la televizor, dar poate pierd că nu sunt lângă fermierii respectivi care au nevoie acum de mine şi de sprijinul ministrului şi al celor care se află în sistemul acesta administrativ, înţelegând specialiştii”, a mai spus Daea.

Eveniment Quarterly Report

Ministrul Agriculturii dă de pământ cu Legea Porcului. Florin Barbu: „Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România”
Ministrul Agriculturii dă de pământ cu Legea Porcului. Florin Barbu: „Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România”
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat că porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia de carne e o mare...
Ministrul Agriculturii dă asigurări că porcul nu va fi interzis în România. „Este o tradiţie, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie”
Ministrul Agriculturii dă asigurări că porcul nu va fi interzis în România. „Este o tradiţie, iar cine spune că vom da tichete, e o mare prostie”
Porcul nu trebuie interzis şi nu se va interzice niciodată în România, iar ideea acordării de tichete pentru achiziţia de carne e o mare prostie, pentru că încurajează consumul de carne de...
#Petre Daea, #Ministrul Agriculturii, #pret paine Romania, #fermieri, #seceta Romania , #stiri Petre Daea