Daea vrea o lege a laptelui: Romanii mananca prajituri cu grasimi vegetale fara sa stie

Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 18:17
4732 citiri
Daea vrea o lege a laptelui: Romanii mananca prajituri cu grasimi vegetale fara sa stie
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca, in Romania, doua treimi dintre patiserii si cofetarii folosesc grasimi hidrogenate in loc de lapte fara sa-l informeze pe consumator cu privire la acest lucru. In acest context - spune ministrul Daea - e nevoie de o "lege a laptelui", care sa-l ajute pe roman sa afle ce contin produsele pe care le pune pe masa.

Ionel Bunea, consilier Directia Generala Controale, Antifrauda si Inspectii din MADR, sustine ca s-au facut controale in patiserii si cofetarii, iar rezultatele au fost socante. Mai exact, din 241 verificate, 165 (74%) utilizeaza grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii, care cred ca iau alimente ce contin produse din lapte.

"Ca si nereguli principale s-a constatat prepararea si comercializarea produselor de patiserie, cofetarie utilizand in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate fiind prezentate catre consumatori ca avand branza proaspata, telemea de vaca, cascaval, unt si lapte. S-a constatat dezinformarea consumatorului privind compozitia acestor produse alimentare, informandu-se eronat ca sunt utilizate produse din lapte, acestea fiind de fapt absente din compozitie.

Nu spunem ca sunt interzise (grasimile hidogenate - n.red.), dar consumatorii trebuie sa cumpere in cunostinta de cauza", a spus consilierul MADR, citat de Agerpres.

In aceste conditii, ministrul Petre Daea spune ca ar trebui adoptat proiectul de "lege a laptelui", lansat deja in dezbatere publica de MADR inca de pe 18 decembrie.

"Am luat decizia de a face o lege (Legea laptelui n.red.) pentru a defini exact lucrurile si a urmari cu atentie acest produs in asa fel incat falsurile sa fie scoase din preocuparea unora care doresc printr-un castig rapid sa tulbure piata si sa puna la indoiala produsele pe care le fac romanii", a declarat Daea.

Proiectul "Legii laptelui si a produselor lactate", prevede, intr-adevar, o serie de schimbari in industria alimentara. Printre altele, proiectul presupune ca produsele obtinute cu lapte sa fie expuse, la vanzare, separat de cele care contin grasimi vegetale. In plus, la obtinerea lactatelor nu se vor mai folosi grasimi vegetale, potrivit proiectului. De asemenea, etichetarea produselor se va schimba, pentru a-l ajuta pe consumator sa afle daca produsul e obtinut cu lapte sau grasimi vegetale.

Legea le-ar impune, insa, noi obligatii si producatorilor care livreaza cantitati industriale de lapte. Printre altele, acestia ar trebui sa se inscrie in termen de 60 de zile de la aparitia legii intr-un registru al laptelui, ca sa isi poata continua activitatea. E una dintre masurile care i-au nemultumit pe producatori.

In consecinta, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, sustine ca proiectul de lege al MADR va face mai mult rau decat bine. Motivul: desi controalele arata ca problemele se inregistreaza pe sectorul Horeca (hoteluri, restaurante -n. red.), ministerul se pregateste sa le ingreuneze viata si producatorilor romani de lapte.

Citește și:
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Spor aberant încasat de șefa DSP Bacău: „Luarea deciziilor îi afectează memoria și vederea“
Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bacău au emis un buletin de analiză în baza căruia directoarea instituției, Mihaela Arim, încasează un spor de 12% pentru „solicitare...
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Adio dosar cu șină și copie legalizată! Ce prevede amendamentul votat de parlamentari
Deputaţii au adoptat miercuri, 7 decembrie, o propunere legislativă privind simplificarea şi eficientizarea prestării serviciilor publice, reducerea timpilor în relaţia cu publicul şi...