Parlamentarilor le e frica de presiunile Guvernului. Ponta il termina pe Teodorovici? - Interviu

Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 11:43
7891 citiri
Parlamentarilor le e frica de presiunile Guvernului. Ponta il termina pe Teodorovici? - Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentarilor care ar vrea sa se alature unei viitoare noi majoritati condusa de PNL le e teama de razbunarea Guvernului asupra lor, este de parere unul dintre vicepresedintii Partidului Social Romanesc al lui Mircea Geoana, Petre Petrescu.

Deputatul, care a facut parte din PSD dinainte de anul 2000, pana in aceasta primavara, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre nemultumirile in cadrul partidului, vizavi de deciziile lui Victor Ponta si de numirea lui Darius Valcov la Ministerul de Finante.

Totodata, Petre Petrescu se declara sceptic si cu privire la activitatea lui Eugen Teodorovici in fruntea acestui minister, in locul lui Valcov, afirmand despre fostul ministru al Fondurilor Europene ca va fi "terminat" de premierul Victor Ponta.

Cum merg negocierile Partidului Social Romanesc cu PNL privind acordul si programul de guvernare, constituirea majoritatii?

S-au constituit doua grupuri de lucru - pe de o parte, avem propunerea PNL, de dreapta, pentru proiectul de tara, iar pe de alta parte avem propunerea PSRO, cu aspecte de stanga, privind acelasi proiect de tara.

Si unii, si altii ne aliniem dorintei presedintelui de a forma intr-un viitor apropiat, prin contopirea celor doua puncte de vedere, o majoritate care sa poata sa guverneze altfel decat o face la ora actuala actualul Guvern.

PNL negociaza cu partidul lui Geoana - vor acord de guvernare

Dupa cate stiu eu - sunt unul dintre vicepresedintii PSRO - ambele proiecte, dupa ce vom ajunge la un acord, pentru ca inca nu am ajuns la un acord, vor fi supuse dezbaterii publice. Dar proiectul de guvernare al PNL este supus dezbaterii publice, dupa care, in functie de observatii, va fi data forma finala. Daca cele doua proiecte vor suferi modificari, de-abia dupa aceea se pune problema unei eventuale guvernari.

In Partidul Social Romanesc cati parlamentari sunt in prezent?

Suntem mai mult de 20. Dar nu as vrea sa avansez o cifra, din urmatoarele motive: Sunt o serie de parlamentari, cei care au plecat, care ne-am asumat chestiunea asta si am zis "Domne, eu prefer din capul locului sa merg pe aceasta varianta, indiferent de...".

Avem o alta serie de colegi, care sustin intru totul si nu am niciun fel de indoiala ca sunt sinceri cand spun ca vor vota motiunea, tac din varii motive.

Marea majoritate au oarecare teama de presiunile pe care actualul guvern le poate face prin ei, dar mai ales prin familiile lor. Multi dintre colegii mei spun "Nu intru acum la vedere, in aceasta constructie, deoarece mi-e teama ca se vor razbuna pe copilul meu, care este in cutare pozitie". Altii au sotiile samd. Deci exista efectiv o teama de razbunare a guvernantilor asupra familiilor lor.

Ati spus ca sunt negocieri si cu alte formatiuni...

Sunt, dar s-a convenit in discutiile avute cu PNL ca sa nu discutam cu formatiunea in intregul ei. Luam, de exemplu, UNPR. Sunt 55 de parlamentari, 55 de puncte de vedere. Noi stim ca in cadrul acestei formatiuni, sau in cadrul PP-DD, sunt multe nemultumiri. In cadrul PC sunt multe nemultumiri, ca urmare a fracturii care a avut loc.

Dar oamenii acestia prefera sa aiba fiecare o discutie privata de sustinere, de o parte si de alta, si nu in cadrul grupului pe care il reprezinta. Si este lesne de inteles de ce.

Liderii formatiunilor guvernamentale, Gabriel Oprea de la UNPR, Daniel Constantin de la PC, Calin Popescu Tariceanu de la PLR, si-au exprimat sustinerea pentru Guvernul Ponta.

In grupurile parlamentare sunt pareri total diferite de cele ale liderilor de grup sau ale sefilor de partid. Este lesne de inteles ca fiecare sef de partid si fiecare sef de grup isi doreste sa tina langa el cat mai multi parlamentari.

Dar tot atat de limpede este ca dl Tariceanu, dl Oprea, chiar si dl Ponta nu mai fac parte din elementele decizionale ale puterii de astazi. Este un punct de vedere propriu. Cu siguranta, Ponta, Tariceanu si Oprea nu se mai regasesc in factorii decizionali ai noii puteri si ai puterii viitoare, pentru urmatorii 10 ani - noua putere care se constituie in jurul presedintelui Iohannis.

Nu se pune si problema de traseism la colegii din Parlament? Actuala putere ar putea sa acuze la un moment dat, daca s-ar intampla ca ei sa treaca dintr-o parte in alta.

Si la mine orice este posibil, sigur ca eu am o situatie aparte - nu am plecat, ca am fost dat afara din partid, dupa ce am muncit aici, pentru ca mi-am exprimat, odata cu luarea puterii si accederea PSD la guvernare, faptul ca toata lumea s-a dus catre borcanul de miere. Si am avut pozitii critice la adresa PSD si a colegilor mei.

Geoana, despre negocierile cu PNL: Vor pleca multi din PSD, suficienti cat sa facem majoritate

Este o decizie grea, totusi...

Sigur ca da. Dupa atatia ani petrecuti alaturi de niste colegi, sa fie limpede ca nu-mi este usor sa vorbesc de maniera asta despre colegii mei. Insa PSD de azi nu este PSD in care am intrat. PSD-ul meu este un partid in care conducerea era colectiva, in care oamenii erau apreciati, in care aveam o scara de valori, in care aveam un dosar de cadre.

(...) Cum m-am simtit eu in clipa in care premierul Victor Ponta si l-a asumat pe Darius Valcov si l-a adus in partidul meu sa faca politica mea economica, in timp ce 8 ani de zile el a fost unul dintre exponentii PDL, unul dintre cei carora le-a apartinut decizia de a taia salariile etc.?

(...) Ca apoi sa se intample ceea ce s-a intamplat cu Darius Valcov, sa vedem ca de fapt el avea alte si alte preocupari decat ce ne vrajea pe noi si ca totul era o piesa de teatru pe care el o interpreta in fata noastra.

Geoana anunta infiintarea Partidul Social Romanesc: Dusmanul declarat al saraciei

In PSD mi s-a intamplat de foarte multe ori sa critic - eu am fost si membru al Comisiei de Buget-Finante. Am fost cu siguranta cel mai critic, pentru ca, din cele 35 de taxe pe care PSD le-a pus, n-a fost una corecta. Am venit si am pus taxa pe stalp, ca apoi sa vin sa o iau. Am pus supraacciza, pentru ca apoi sa o dau inapoi. O bajbaiala din asta care nu caracterizeaza PSD-ul meu.

PSD-ul meu a fost un partid de oameni competenti, seriosi, partid din care puteam sa facem 2-3 guverne.

Mai e Vanghelie in Partidul Social Romanesc? Ce spune Geoana

Guvernul Victor Ponta a facut o treaba buna, nimeni nu poate sa spuna ca scaderea TVA nu este o chestiune buna. Si totusi omul asta nu este credibil. Oamenii nu il mai cred pe Victor Ponta, chiar cand face lucruri bune. E regretabil ca, personal, am avut mare incredere in clipa in care Victor Ponta a venit prim-ministrul.

Eram convins ca domnia sa cu oamenii care il sustin vor face curatenie pe scena politica. Ce am observat - fix pe dos. Ca nimic din ce a promis Victor Ponta nu a fost realizat. Daca ar fi posibil sa auda adevarata parere a membrilor actuali ai PSD despre domnia sa, s-ar ingrozi. Nu stie, pentru ca nu se mai poate dialoga cu Victor Ponta, din pacate.

De ce nu se mai poate dialoga?

Chiar m-am intrebat. Am avut o serie de discutii cu colegii mei vizavi de numirea dlui Teodorovici la Finante. In tara asta, Ministerul de Finante e un minister greu. Acolo trebuie sa duci un meserias, pe care sa il injure oamenii si de bine, si de rau. Si cand vor sa-l laude, si cand vor sa-l critice. De ce a fost nevoie sa il iau pe dl Teodorovici, despre care se pot spune si lucruri bune, dar care a facut obiectul unor discutii largi, din presa, vizavi de pozitia sociala?

Am auzit oameni vorbind de bine despre activitatea de ministru a dlui Teodorovici, dar marea majoritate a oamenilor nu au incredere in domnia sa ca si potential pastrator al averilor si al cheilor pensionarii mele, al grijii pentru oamenii saraci. Pentru ca omul asta nu stie cum e sa-ti planga copilul noaptea. Si atunci ne intrebam urmatorul lucru: De ce a fost nevoie sa il duca pe Teodorovici dintr-un minister in care statea bine merci, acolo? Sigur ca avea o discutie cu dl Ghita, pe fonduri si pe nu stiu ce. Dar de ce a fost nevoie sa il duca aici, in clipa in care asupra dlui Teodorovici planeaza multe, multe semne de intrebare?

Un deputat PSD spune ca a primit amenintari cu moartea de la un sef de filiala

Multi spun ca l-a adus aici ca sa il termine. Sunt curios sa vad daca acest lucru se intampla. Daca se va intampla, Victor Ponta are o mare problema. Inseamna ca e implicat in alte chestiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#majoritate PNL partid Geoana, #PSD nemultumiri Ponta, #PSD nemultumiri Valcov, #PSD Teodorovici Finante, #Mircea Geoana Partidul Social Romanesc , #stiri Petre Petrescu