Premiera in Romania: Un deputat dat afara din Parlament face cerere sa fie reprimit

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 08:11
4471 citiri
Premiera in Romania: Un deputat dat afara din Parlament face cerere sa fie reprimit

Petre Roman este protagonistul unui episod fara precedent in istoria Romaniei: Dat afara din Camera Deputatilor pe motiv de incompatibilitate, fostul premier a facut cerere sa fie primit inapoi.

Solicitarea fostului deputat a fost deja trimisa de Biroul Permanent al Camerei la Comisia Juridica, informeaza Stiri pe surse.

Roman solicita restabilirea calitatii sale de parlamentar si ofera si argumente.

"Prin Decizia Curtii de Apel Bucuresti nr.2704 din 12 martie 2015, semnata de catre presedinte judecator Lia Savonea, am fost citat pentru primul termen de judecata, in data de 5 mai a.c., in calitate de reclamant, in proces cu ANI, in calitate de parat, in contestarea raportului ANI privind eventuala mea incompatibilitate cu functia de deputat.

In consecinta acestei situatii, va solicit sa luati act de restabilirea calitatii mele de deputat, cererea ANI privind incetarea mandatului meu de deputat, din motivul ca nu as fi contestat raportul ANI privind incompatibilitatea mea, fiind lipsita de temei de fapt si de drept", precizeaza Roman.

Petre Roman da Parlamentul in judecata

Pe 20 martie, acelasi Petre Roman isi ameninta fostii colegi din Camera Deputatilor ca ii da in judecata pentru decizia de a-i revoca mandatul de parlamentar.

Roman a trimis atunci la Camera Deputatilor o plangere prealabila in care informeaza ca va actiona in judecata forul legislativ.

Petre Roman si-a pierdut mandatul de parlamentar, pe 9 februarie, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a luat act de incetarea acestuia, dupa ramanerea definitiva a sesizarii ANI privind incompatibilitatea fostului premier.

ANI a solicitat inca din data de 12 ianuarie revocarea lui Petre Roman, dupa ce acesta nu a contestat in termen raportul de incompatibilitate la instanta prevazuta de lege. De asemenea, in prima zi a noii sesiuni parlamentare, ANI a solicitat din nou revocarea lui Petre Roman.

Petre Roman isi pierde, oficial, mandatul de parlamentar

Pe atunci deputatul s-a aparat in fata colegilor spunand ca are doua certificate de grefa de la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti care dovedesc ca a solicitat in instanta anularea raportului ANI si apreciind ca atata timp cat isi "cauta dreptatea in justitie" nu isi poate pierde mandatul.

Insa prima contestatie a fost depusa de Petre Roman la Tribunalul Bucuresti, alta instanta decat cea competenta, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, iar actiunea sa a fost respinsa. Totodata, s-a iesit din termenul de 15 zile prevazut de lege pentru a contesta o decizie ANI.

Prin urmare, Tribunalul Bucuresti a respins definitiv sesizarea lui Petre Roman si a precizat ca acesta nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...