Ziare.com

Ambasada SUA: Moartea lui Tiberius Petre arata ca amenintarile sunt serioase

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 20:28

   

Ambasada SUA: Moartea lui Tiberius Petre arata ca amenintarile sunt serioase
Moartea capitanului Tiberiu Petre in Afganistan, chiar in saptamana in care se celebreaza cinci ani de la aderarea Romaniei la NATO, reaminteste ca riscurile si amenintarile la adresa tarilor aliate sunt reale si serioase, sustin reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti.

"In aceasta dimineata am aflat cu profunda tristete despre moartea pe campul de lupta a unuia dintre marii eroi ai Romaniei, capitanul Tiberius Petre. Capitanul Petre a cazut la datorie, in apropierea localitatii Kabul, in Afganistan, in timp ce actiona in sprijinul unei unitati aliate atacate de insurgenti", a declarat insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA din Romania, Jeri Guthrie-Corn, potrivit unui comunicat de presa.

Oficialul SUA si-a exprimat profundul respect si admiratia pentru curajul si loialitatea capitanului Tiberiu Petre fata de colegii si aliatii sai. "Ii cinstim memoria si le cerem tuturor sa se roage pentru el, pentru familia sa, pentru prietenii si camarazii sai.

Ne inclinam in fata abnegatiei si a spiritului de sacrificiu de care a dat dovada capitanul Petre in apararea natiunii sale si a valorilor si idealurilor noastre comune", se arata in declaratia lui Jeri Guthrie-Corn.

"In aceasta saptamana, in care celebram 60 de ani de la infiintarea Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si cinci ani de la aderarea Romaniei la NATO, moartea capitanului Petre ne reaminteste ca riscurile si amenintarile care ne aduc impreuna ca prieteni, aliati si parteneri sunt reale si serioase.

Doar simtul exceptional al datoriei si loialitatea fata de tara a unor oameni precum capitanul Petre ne vor ajuta sa le asiguram un viitor mai bun copiilor nostri si locuitorilor Afganistanului", a subliniat diplomatul american.

In numele Guvernului Statelor Unite ale Americii, Jeri Guthrie-Corn a transmis sincere condoleante familiei, prietenilor si camarazilor capitanului Petre pentru pierderea suferita.

Capitanul Petre Tiberius conducea o misiune de interventie rapida in sprijinul unei subunitati aliate atacate de insurgenti. De altfel, Petre Tiberius este primul militar roman care si-a pierdut viata in timpul unui schimb de focuri.

Potrivit MApN, in jurul orei 4.00 (ora Romaniei), la aproximativ 80 de kilometri Sud-Vest de Kabul, o echipa de interventie rapida romano-americana a actionat in sprijinul unei subunitati aliate.

In schimbul de focuri, ofiterul roman a fost impuscat. A fost evacuat de urgenta cu un elicopter MEDEVAC, iar in jurul orei 4.30 a decedat pe timpul transportului catre spital.
Sursa: rNews

Articol citit de 2728 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ne vor acolo

carne de tun pt satisfacerea visurilor imperialiste! nu dureaza mult si ne va oferi un "pont bun" in pakistan

 

vorbe-n vint

da vizele, vizele cind ? pentru ce mor romanii ????

 

atit ai inteles?

fii sigur ca nu pentru viza ta si-a dad viata,de fapt, vad ca nici n-ai merita-o (viza).

Un erou constient de sacrificiu

Acest capitan roman din trupele romanesti de comando s-a dus in acea interventie constient la ce se duce.
Tocmai aceasta il face un erou adevarat.
Cinste lui, sa-l pomenim si amintim ca mai avem astazi si astfel de romani ce stiu sa-si faca datoria asa cum trebuie !
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 

Asta este adevarul!!!! Care .... doare

Intotdeauna voi posta aceat art .pt astfel de stiri!!!!
Adevarul supara ! Asa ca voi lua ---------.


Daca armata nu e obligatorie, nici sa mori in Afganistan nu e obligatoriu. Asta este o optiune personala, intristata vaduva, nu o sarcina patriotica. Sotul dumneavoastra s-a accidentat pe un santier international. El a fost meserias, militar cu contract, aproape mercenar. Nu s-a jertfit pentru Romånia, ci pentru propriile lui interese, pentru familia dumneavoastra, indurerata doamna. Doar ca romån, intåmplator as zice, sacrificiul lui a fost asumat de statul romån. Cum? Prin ordin de zi pe unitate, fruntasul mort poate fi eventual avansat post-mortem la gradul de caporal.
In mod exceptional, un gradat poate fi avansat subofiter, si o data la o duzina de morti, unul dintre ei, daca a cazut ca gradat, poate fi facut ofiter post-mortem, obligatoriu sublocotenent. Statul romån se mai ocupa si de funeralii: sicriu cu capac de zinc, transport cu un aparat Hercules de la locul garnizoanei pe teritoriul careia s-a intåmplat drama si de acolo in orasul victimei, funeralii militare, onor, fanfara, ceremonie religioasa, groapa, cåt si regretele ministerului tutelar, ale ministrului in exercitiu in particular, condoleantele mele, doamna, patria n-o sa uite niciodata sacrificiul suprem al sotului dumneavoastra, erou intre eroi.
• • •
Ba nu, neconsolata vaduva: patria va uita jertfa sotului disparut, incepånd din clipa in care colegii eroului s-au intors de la cimitir, in unitatea militara care l-a angajat cu contract, unde vor tine un parastas ostasesc, in care vor stinge cåteva bardaci de vin si vor da pe gåt cåteva vedre de rachiu, apoi celor mai sentimentali dintre ei li se vor umezi ochii, nu de dorul camaradului raposat, ci de grija ca li s-ar putea intåmpla si lor ce a patit eroul, doamna, fie-i taråna usoara.
• • •
Pentru militari, un teatru de lupta este ca un santier: iti pui casca de protectie pe cap, iti iei trusa de scule si intri in schimb, care semana cu orice meserie practicata la inaltime: macaragiu, dulgher, tinichigiu, sudor, zidar. Te catari pe un cos uzinal, te legi in centura de siguranta si dai la mistrie si pac!, te ataca niste vulturi, care zic ca cerul acela in care scormonesti este cerul lor. Cånd cazi, societatea nu cere ca statul romån sa inchida santierele internationale. Cånd un zidar platit de comunitate este sfåsiat de vulturi acolo sus pe cos, nimeni nu cere interzicerea meseriei de zidar. Afganistanul, doamna, ca si viata, e un vultur. Cånd te ia in gheare, Afganistanul te omoara.


Cornel Ivanciuc -Gardianul

 

pseudoziaristi

vai de capul vostru, s-a dus cu jurnalistica in Romania, halal comparatie, sa stii ca unii dintre cei care aleg sa se duca sa reprezinte Romania in teatrele de razboi nu se duc doar pentru bani, si Romania daca a ales sa fie acolo inseamna ca urmareste politica dictata de alesii nostrii, cei pe care, noi majoritatea i-am votat, asa ca am votat indirect si acest lucru, deci "ciocul mic" si numai cuvinte de lauda pentru cei ce isi dau viata pentru interesele tarii noastre, oricare ar fi ele si pe viitor fii mai obiectiv, auzi comparatie dintre un zidar si un militar, un zidar daca respecta normele de protectie ale muncii nu are de ce sa se teama pentru viata sa, pe cand un militar cu tot echipamentul de protectie pe care il poarta mereu, este mereu in primejdie sa isi piarda viata. Si apropo de remarca "ca daca armata nu este obligatorie, nici sa mori in Afganistan nu este obligatoriu" este depasita, te alaturi de bunavoie sa aperi interesele tarii, nu interesele tale, asa ca daca erai mai informat ai fi aflat ca daca esti militar nu ai voie sa refuzi o misiune de lupta care ti se incredinteaza oricare ar fi ea, au apus zilele cand se pleca in Afganistan sau Iraq pe baza de voluntariat, acum se pleaca din obligatie de serviciu. Condoleante familiei


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor