Ambasadorul Cehiei: Multe depind de progresul reformelor in Romania

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 13:04

   

Ambasadorul Cehiei: Multe depind de progresul reformelor in Romania
Reformarea justitiei in a incetinit foarte mult dupa 2007, a declarat ambasadorul Cehiei, a carui tara detine presedintia UE.

Intr-un interviu pentru NewsIn, Petr Dokladal a spus ca, in Romania, exista un progres in domeniul reformarii justitiei, dar puteau fi obtinute mult mai multe. Mai ales dupa intrarea Romaniei in UE, ritmul acestor reforme a incetinit foarte mult, noteaza diplomatul.

"Noi insine, in calitate de noua tara membra, stim ca acesta este un proces care exprima o vointa politica puternica, ce traverseaza de-a lungul si de-a latul societatile, si este raspunderea sociala a unor persoane-cheie in institutiile respective ale statului", a explicat Dokladal.

In ceea ce priveste incetarea mecanismului de cooperare si verificare, ambasadorul ceh subliniaza ca apreciaza faptul ca noul guvern are ca prioritati accelerarea reformelor in domeniul justitiei si progresul in lupta impotriva coruptiei.

"O hotarare privind viitorul mecanismului de colaborare si certificare a acestuia va fi luata abia pe baza raportului din luna iulie al Comisiei Europene, la urmatorul Consiliu European, in timpul presedintiei Suediei", a declarat diplomatul ceh.

Intrebat daca ideea de extindere a UE va avea de suferit, in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi vor indeplini obiectivele asumate, Dokladal a raspuns afirmativ.

"Progresul celor doua tari poate sa stimuleze mai ales Republica Moldova si tarile din Balcanii de Vest in vederea indeplinirii criteriilor pentru aderare, pe de o parte, si, pe de alta parte, poate stimula cresterea gradului de atractivitate a calitatii de tara membra a UE.

In multe tari, starea de spirit privind largirea in continuare a UE nu este prea optimista. De aceea, multe depind de progresul reformelor in Romania si in celelalte noi tari membre", atrage atentia ambasadorul ceh.

Cat despre prioritatile Cehiei in fruntea UE, acestea pot fi rezumate prin "cei trei E", potrivit ambasadorului - Economie, Energie si Europa in lume. "In niciun caz nu vom neglija consecintele crizei globale si ale incetinirii economiei in Europa. Dimpotriva, impreuna cu Comisia Europeana ne vom stradui sa implementam cat mai repede planul european de refacere a economiei", a explicat Dokladal.

Ambasadorul mai spera ca aceasta criza va accelera reformele necesare din interiorul Uniunii. "Ma refer in primul rand la sprijinirea stiintei, cercetarii, inovatiilor si a tehnologiilor noi. Numai concurenta pe plan intern va ajuta UE sa fie competitiva pe plan global", a spus Dokladal.

Ambasadorul s-a declarat convins ca platforma de cooperare regionala "Parteneriatul Estic" va fi lansat in timpul presedintiei cehe a UE si ca initiativa va fi incununata de succes.

Parteneriatul Estic, care cuprinde Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan si Armenia, a fost considerat, la inceput, concurentul proiectului Sinergia Marii Negre, sustinut de Romania, dar ambasadorul vede o complementaritate intre cele doua si atrage atentia ca importanta este gasirea modalitatii de finantare.

In ceea ce priveste nemultumirile investitorilor si ale oamenilor de afaceri cehi in Romania, ambasadorul spune ca acestea nu difera de cele din Cehia. "Datorita dimensiunilor ei mari, a potentialului si caracterului transparent conferit de calitatea de tara membra a UE, piata din Romania este foarte atractiva pentru exporturile si investitorii nostri. O dovada o constituie cresterea schimburilor comerciale reciproce si afluenta investitiilor cehe in tara dumneavoastra", spune diplomatul ceh.

"O mare problema o constituie de asemenea infrastructura legata de transport. Numarul oamenilor de afaceri cehi si al firmelor cehe creste insa in mod permanent, ceea ce dovedeste ca oamenii nostri sunt flexibili si reusesc sa se sfatuiasca si sa gaseasca un limbaj comun cu partenerii lor", a conchis ambasadorul Cehiei la Bucuresti.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1500 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
semn
rank 1
oamenii
unde vor reforma cu adevarat aceasta se si face
camcum
rank 1
D-lor "reforma" de care vorbesc ei se poate face doar prin judecarea calailor
si tortionarilor compatriotilor nostri.

Acestia din urma au murit cu zecile daca nu sutele de mii pt ca au avut curajul sa spuna ce au gandit sau sa isi exprime libertatea morala si religioasa.

Apoi urmeaza rectificarea istoriei strambate si epurate de clanul Ceausescu-Iliescu si restul.

Au fost Romani patrioti care au murit in rezistenta armata in munti vanati de armata comunista ca si tradatorii....samd
Banu Maracine
rank 1
Vrajeli!
Reformele si formele de prioritate a acestora se manifesta cu precadre cand privesc masa mare de oameni,atunci cand acestia trebuie sa plateasca taxe si impozite,legi care nu se aplica cu privire la retrocedarea bunurilor,plata unor drepturi,etc.etc.Cand reformele privesc persoane privilegiate acestea nu pot sau intampina greutati in aplicare din varii motive de multe ori puerile.Justitia este impotenta in cazul barosanilor in schimb se aplica cu succes in cazul amaratilor.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor