Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Descopera cu Ziare.com: Petra, orasul smuls din piatra

Autor: Ana Ilie
Duminica, 19 Iulie 2009, ora 23:47
3758 citiri
Descopera cu Ziare.com: Petra, orasul smuls din piatra

Petra este un oras special. Ridicat intre secolul 4 inainte de Hristos si anul 106 dupa Hristos de catre Nabateeni, un trib arab, cucerit de imparatul roman Traian in 106, a fost "pierdut" si redescoperit abia dupa 1800.

Orasul antic este impresionant pentru oricine viziteaza sudul Iordaniei: morminte, temple si institutii sculptate direct in stanca de calcar roz sunt de o monumentalitate si frumusete aparte.

Minunatia din desert este considerata cel mai faimos si frumos sit arheologic din Iordania, localizat la 262 de kilometri de Amman si 133 de kilometri de Aqaba.

Pe langa complexul arhitectonic absolut impresionant, Petra are si un sistem de canale de apa complicat, fiind inclus, din toate aceste motive si inca multe altele, in patrimoniul universal al UNESCO.

Petra impresioneaza inca de la intrare. In oras se intra printr-un defileu ingust si lung de aproape un kilometru, care serpuieste printre stanci de aproximativ 200 metri in inaltime, care pe alocuri se apropie si la 5 metri una de alta, lasand doar un loc mic prin care pot trece vizitatorii. Abia pe alocuri vezi o bucatica de cer.

Ceea ce calatorului modern i se pare a fi o intrare care declanseaza atacurile de calustrofobie, pentru nabateeni era o adevarata binecuvantare, o aparare naturala impotriva dusmanilor invadatori.

Ascuns intr-o vale, pazit de munti inalti, orasul antic se dezvaluie turistului avid de istorie in toata spledoarea sa de indata ce treci de defileu: constructiile ingenioase ale nabateenilor au fost lucrate respectand si exploatand la maximum frumusetea pietrei, care are diferente suprinzatoare de textura si culoare, pornind de la galbui pana la un roz intens, prafuit de desert.

Dupa ce iese din defileu, exploratorul modern da cu ochii de Trezorerie (El-Khazneh), o cladire smulsa cu dalta din piatra, cu doua randuri de coloane si decoratii impresionante. Fatada sa minunat sculptata straluceste in soarele puternic al desertului.

Succesiunea de fatade elaborate, sculptate cu indemanare in roca, dezvaluie, treptat, vizitatorului intregul oras, kilometri succedandu-se fara efort. Dimensiunea impresionanta a orasului si calitatea lucraturii fatadelor de piatra lasa o impresie de nesters si stau marturie geniului Nabateenilor.

Trezoreria este de departe cel mai faimos monument din Petra. Numele de Kazneh (comoara) vine din credinta beduina ca faraonul care ii prigonea pe israeliti si-a ascuns comoara in urna din varful monumentului.

E bine de stiut ca Nabateenii construiau fatadele mormintelor de sus in jos: faceau gauri in piatra in care introduceau pietre de lemn. Cand udau lemnul, acesta isi marea volumul, spargand piatra, in asa fel incat sa fie prelucrata mai usor de sculptorii urcati pe schele.

Pe fatada sa elaborata si-au gasit locul zeitati grecesti, amazoane dansand si creaturi mitice, toate reprezentand simboluri funerare. Cu toate acestea, nu se stie ce destinatie avea initial Trezoreria- unii spun ca a fost un mausoleu, altii un templu.

E gresit insa sa crezi ca Petra inseamna doar fatade impunatoare de morminte: in primul secol dupa Hristos aici era un oras aglomerat, cu o populatie de 30.000 de suflete.

Din nefericire, in anul 363 dupa Hristos un cutremur a distrus cel putin jumatate din oras si a declansat un exod al localnicilor, o tragedie de pe urma careia Petra nu si-a mai revenit niciodata.

Manastirea (al-Deir) este cea mai mare fatada de mormant din Petra, masurand 50 de metri in latime si 45 in inaltime.

In pofida numelui, a fost construita cu scopul de a deveni mormant si si-a capatat, probabil, numele, de la crucile care se gasesc inauntru.

O alta priveliste demna de admirat pe indelete este cea a Strazii fatadelor - strazi intregi, dispuse pe patru randuri, unul peste celalt, cu imobile in stil asirian, care ar fi putut servi drept morminte sau locuinte.

Dincolo de ele se afla Teatrul, construit de Nabateeni in primul secol dupa Hrisos si marit de catre romani la scurt timp, pentru a gazdui pana la 7.000 de persoane.

De la amfiteatru, o scara conduce la Mormintele Regale, sculptate in munte. Se crede ca in aceste impresionante locuri de veci odihnesc regii Nabateenilor.

Dupa o ascensiune de jumatate de ora de la amfiteatru se ajunge la locul de sacrificiu.

Calitatea lucraturii in piatra indica faptul ca acest spatiu a fost creat de Nabateeni. Piatra a fost nivelata si formeaza o curte mica inconjurata de banci si marginita de doua obeliscuri, despre care se crede ca ar fi zeitati. Pe altar se faceau sacrificii animale, reprezentand legatura dintre om si zei.

In total, sunt peste 800 de monumente impresionante - cladiri, morminte, bai, monumente funerare, temple, arcade si strazi marginite de coloane.

Dimineata devreme si dupa-amiaza este cel mai placut de vizitat orasul antic. Atunci, soarele incalzeste pietrele multicolore, dezvaluind cu adevarat frumusetea Petrei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#petra, #oras stanca, #Nabateeni , #stiri Petre Roman