Un soldat roman a murit in Afganistan (Audio)

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 09:07

   

Un soldat roman a murit in Afganistan (Audio)
Un soldat roman a murit, vineri dimineata, in Afganistan, la 80 de kilometri de Kabul, intr-o actiune de interventie rapida impotriva talibanilor.

Capitanul Petre Tiberius era liderul unei trupe romanesti de comando si avea 33 de ani. El era implicat in actiuni directe si a intrat de multe ori in contact cu talibanii. Este singurul militar roman ucis intr-un schimb de focuri.

Petre Tiberius era ofiter din Batalionul 1 Forte pentru Operatii Speciale "Vulturii" si conducea o misiune de interventie rapida in sprijinul unei subunitati aliate atacate de insurgenti.

In jurul orei 4.00 (ora Romaniei), o echipa de interventie rapida romano-americana a actionat in sprijinul unei subunitati aliate, iar in schimbul de focuri, ofiterul roman a fost impuscat.

A fost evacuat de urgenta cu un elicopter MEDEVAC, iar in jurul orei 4.30 a decedat pe timpul transportului catre spital, informeaza MApN.Purtatorul de cuvant al MApN, maiorul Constantin Spanu, a declarat pentru Antena 3 ca Petre Tiberius era casatorit si avea un copil.

Militarii romani din fortele pentru operatii speciale actioneaza in cadrul ISAF in zona de est a Afganistanului.

Ofiterul se afla din octombrie anul trecut in Afgansitan si urma sa isi termine misiunea in maxim doua saptamani.

Pana acum, noua soldati romani au murit in Afganistan.

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat regretul fata de decesul capitanului Petre Tiberius, a transmis sincere condoleante familiei indoliate si si-a exprimat "respectul profund pentru jertfa capitanul Petre Tiberius".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5010 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
gelu
rank 1
Servitorul serveste marele licurici!!!
Iar de la bugetul statului se cheltuiesc anual 1 miliard de dolari pentru intretinerea trupelor romane in Iraq si Afganistan. Cite spitale si km de autostrada se putea construi cu cele 5-7 miliarde de dolari chieltuiti pina acum aiurea in nisipurile straine? Dar fiti siguri ca, cel ce serveste licuriciul nu a dat maca un dolar din buzunarul sau pentru aceasta operatiune. De platit platesc cetatenii acestei tari, care vor trai din "ce in ce mai bine".
AIUREA AIUREA
rank 5
UNDE SUNTETI PUPINCURISTII LUI BASESCU ? TRECETI LA TREABA !
...
AIUREA AIUREA
rank 5
CONVINGETI-MA CA NU BASESCU ESTE DE VINA
...
visu
rank 1
putina decenta mai animalule !
..................
Tot eu, adica Gica
rank 1
*******
Daca armata nu e obligatorie, nici sa mori in Afganistan nu e obligatoriu. Asta este o optiune personala, intristata vaduva, nu o sarcina patriotica. Sotul dumneavoastra s-a accidentat pe un santier international. El a fost meserias, militar cu contract, aproape mercenar. Nu s-a jertfit pentru Romånia, ci pentru propriile lui interese, pentru familia dumneavoastra, indurerata doamna. Doar ca romån, intåmplator as zice, sacrificiul lui a fost asumat de statul romån. Cum? Prin ordin de zi pe unitate, fruntasul mort poate fi eventual avansat post-mortem la gradul de caporal.
In mod exceptional, un gradat poate fi avansat subofiter, si o data la o duzina de morti, unul dintre ei, daca a cazut ca gradat, poate fi facut ofiter post-mortem, obligatoriu sublocotenent. Statul romån se mai ocupa si de funeralii: sicriu cu capac de zinc, transport cu un aparat Hercules de la locul garnizoanei pe teritoriul careia s-a intåmplat drama si de acolo in orasul victimei, funeralii militare, onor, fanfara, ceremonie religioasa, groapa, cåt si regretele ministerului tutelar, ale ministrului in exercitiu in particular, condoleantele mele, doamna, patria n-o sa uite niciodata sacrificiul suprem al sotului dumneavoastra, erou intre eroi.
• • •
Ba nu, neconsolata vaduva: patria va uita jertfa sotului disparut, incepånd din clipa in care colegii eroului s-au intors de la cimitir, in unitatea militara care l-a angajat cu contract, unde vor tine un parastas ostasesc, in care vor stinge cåteva bardaci de vin si vor da pe gåt cåteva vedre de rachiu, apoi celor mai sentimentali dintre ei li se vor umezi ochii, nu de dorul camaradului raposat, ci de grija ca li s-ar putea intåmpla si lor ce a patit eroul, doamna, fie-i taråna usoara.
• • •
Pentru militari, un teatru de lupta este ca un santier: iti pui casca de protectie pe cap, iti iei trusa de scule si intri in schimb, care semana cu orice meserie practicata la inaltime: macaragiu, dulgher, tinichigiu, sudor, zidar. Te catari pe un cos uzinal, te legi in centura de siguranta si dai la mistrie si pac!, te ataca niste vulturi, care zic ca cerul acela in care scormonesti este cerul lor. Cånd cazi, societatea nu cere ca statul romån sa inchida santierele internationale. Cånd un zidar platit de comunitate este sfåsiat de vulturi acolo sus pe cos, nimeni nu cere interzicerea meseriei de zidar. Afganistanul, doamna, ca si viata, e un vultur. Cånd te ia in gheare, Afganistanul te omoara.
Cornel Ivanciuc -Gardianul
AIUREA AIUREA
rank 5
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !
...
AIUREA AIUREA
rank 5
UNDE ESTI BASESCULE ? ASTA ESTE SOARTA ROMANILOR A CAROR PRESEDINTE ESTI ?
...
AIUREA AIUREA
rank 5
BASESCU A INLOCUIT SLOGANUL "SA TRAITI BINE " CU " MAI TRAITI ? "
...
Boby 23
rank 5
Durere de parinte
Stiu ca sintem in NATO. Stiu ca avem niste indatoriri.Stiu ca acesti tineri sint voluntari.Dar, tot nu ma pot impaca cu gindul ca ne mor tinerii pe pamint strain, pentru niste interese ale altcuiva...Un copil este greu de crescut...Un baiat,daca il ai, am mai spus, si doamne-fereste, tara ta este in pericol, sigur ca da trebuie sa lupte, si,s-ar putea sa si piara...Dar,sa-ti moara un copil pe pamint strain,sa nu poti sa-i alini ultimele dureri, sa nu fi linga el, cind poate striga "mama", sau tata, este inadmisibil.N-am sa fiu niciodats de acord ca militarii nostri sa-si piarda viata in actiuni pe teritorii straine. Pacat.Pacat de tineretea lui, vai de parintii lor! Niciunul dntre noi sa nu fim in pielea lor - a parintilor !
observ
rank 1
Din pacate,
Soldatul , este soldat si capitanu -i capitan; hotarati-va, cine a murit.
Cpt
rank 1
A murit inca un roman
A murit un om, un roman , la mii de km de tara , ucis de partizani
Alt cpt.
rank 1
Tot respectul pentru cei aflati acolo
Da colegule, si nesimtitii astia taie din bugetul armatei...prin reducerea fondului de salarii.
Acum sa le explice familiilor celor plecati de ce.
cpt
rank 1
Rezistenta
nu avea ce cauta acolo. Nici sovieticii , nici alti ocupanti nu au sanse mari sa infranga rezistenta partizanilo intr-o tara cu un astfel de relief. Mai bine s-ar face economii de la intretinerea armatelor de ocupatie decat de la pensionari
HAIDUC
rank 1
DUMNEZEU SA IERTE SUFLETUL EROULUI ROMAN
TACERE, TACERE, LACRIMI SI DURERE.
lasama
rank 1
erou in razboi de cotropire?
lasa-ma
se stie
rank 1
trist si revoltator
da...macar daca murea pentru o cauza,asa a murit sa imbogateasca pe altii,ar trebui sa se intoarca toti romanii inapoi ca nu e razboiul lor,este un razboi de interese si toti stiu asta,cine mai ramane inca in razboi ori vrea bani ori nu stie...pacat
kosovo
rank 1
"Este singurul militar roman ucis intr-un schimb de focuri"....
Ceilalti au murit in schimburi de bombe?

Sedinta Senatului din 7 octombrie 2008
Dezbaterea si respingerea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum si unele drepturi ale invalizilor si văduvelor de război (L427/2008)
"Doamna Verginia Vedinas:

"Atat vreau să spun, domnule presedinte: m-am săturat să trăiesc intr-o tară in care ne amintim de valori si de oameni care au făcut ceva pentru tară după ce mor.

Ne-au murit mari artisti pe care i-am ignorat cat au trăit si nu ne-am amintit de ei.

Ne mor eroii, tinerii, pe campuri de bătălie.

Spune domnul general - tot respectul - că nu se incadrează la acceptiunea de război, dar e vorba tot de niste războaie, de niste bătălii in care mor romani, cei mai multi, tineri.

Cred că ar trebui să ne aplecăm si asupra acestor categorii, nu să-i primim pe aeroport cu lacrimi siroind, asa, de crocodil, că au murit si să ne amintim că, de fapt, ei s-au sacrificat abia după ce nu mai sunt.

Inclin spre propunerea pe care a făcut-o domnul general, să gandim o initiativă legislativă in care să recunoastem acestei categorii de oameni, care sunt implicati in diferite teatre de război, cum se spune aproape ilar - teatru inseamnă altceva, dar, mă rog, asta e o sintagmă care deja s-a incetătenit -, să le recunoastem statutul si să le conferim niste drepturi si cand trăiesc, nu numai după ce mor.
Multumesc."
rebecca
rank 3
DRAME ADEVARATE
In iuresul informatiilor despre "ilustrul oier al Romaniei" astfel de nenorociri trec neobservate. Ce cauta armata noastra acolo ? Cine ne-a intrebat daca suntem de acord cu trimiterea trupelor noastre in Afganistan ? Soldatii si ofiterii romani mor pentru o cauza straina noua si mai ales straina omenirii. Grupuri de interese isi disputa teritoriile iar carne de tun sunt soldati ( generic spus) din tari subordonate acestor grupuri. Pe cand o demonstratie in sprijinul retragerii trupelor romanesti din toate " teatrele de operatiuni" straine noua ?
DESTEAPTA-TE ROMANE !
soldatu
rank 1
nu avem ce cauta in afganistan
asa se intampla cand ne lasam taratzi prin lume de licuriciul cel mare.
vasile2
rank 1
VOI NAVETI CE CAUTA NICIUNDE,,,,,,,,,,
LA FURAT LATRATORILOR,,NEAM DE CA,CANARI VA PLINGETI TOATA ZIUA,,,DOAR IN MERTZANE VA PLACE,,MAI SI LA DATORII HOTILOR,,,,,,,,HAHAHAHAHA
Val
rank 5
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si lumina !
E atat de trist ca niste tineri romani sa-si verse sangele pe pamant strain... E adevarat ca tanarul capitan Petre Tiberius si-a dat viata pentru interesul Romaniei, in buchetul de interese ale multor alte tari, dar acest sacrificiu nu consoleaza...

Sincere condoleante familiei !
zoro
rank 1
A meritat acest sacrificiu??????????
de ce nu se confisca averile de miliarde de euro...cum au fost facute acestea???....sa se verifice fiecare persoana care lucreaza la stat sau privat si cei care nu fac dovada castigului legal al banilor sa le fie confiscata averea....cu ce este mai bogat cel care are pensia de 1694 lei fata de cel ce are pensia de 1693...de ce unul poate lucra si celalalt nu????....toti au copii de crescut, rate la banci...va tot legati de salariile celor din aparare...un militar sta la dispozitia tarii de la varsta de 15 ani, cand intra in liceul militar, 24 de ore din 24 zilnic...el si familia nu au voie sa aiba alte afaceri...nu are dreptul sa fie membru de partid sau sindicat...locuieste in locuintele cazone...se muta din loc in loc, asa cum i se cere si la batranete, cand sa se bucure de pensie, este nevoit sa-si gaseasca de lucru pentru a putea trai decent...pensia de 1694 lei a primit conform legilor in vigoare...de ce esl este pedepsit si cei ce castiga pana la 1693lei, nu...acestia au depus acelasi efort si au facut aceleasi sacrificii ca militarul???
FONDUL SOLIDARITATEA - va fi dat celor care pe vremea calamitatilor stau prin baruri si priveau cum militarii munceau pentru indepartarea dezastrelor....considerati ca-i corect??????
kosovo
rank 1
Putina decenta...
...Daca mai stim ce inseamna....
gica contra
rank 1
armata
Cea mai mare prostie si greseala sa te bagi in armata. A oricarei tari.
ANGELICA TABACARU
rank 5
PACAT!!
Iarasi a ramas o familie indurerata si un copil fara tata!!Cui folosesc aceste razboaie si de ce trebuie sa ne amestecam noi in treburile interne ale altor state!??D-zeu sa-l odihneasca si sa-i intareasca pe cei ramasi indurerati in urma!
gino
rank 1
un erou al neamului
multi nu inteleg de ce armata romana este in afganistan si irak , pt ca suntem intro aleanta care se cheama nato si trebuie sa respectam regulile si datoriile fata de alianta pe care le au si alte tari menbre nato ,toti militari romani stiu riscurile si datoria fata de tara , cineva trebuie sa faca si asta , pt asta trebuie onorati ca eroi ai neamului ,dumnezeu sal ierte ,condoliante familiei
Oitza neagra !
rank 1
se la vie se la guierre !
sela vie de Leginere
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor