Petre Roman și Teodor Meleșcanu se „bat” în instanță pentru pensiile speciale. Aleși „de pe vremuri” care contestă pierderea privilegiilor

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 02:01
14670 citiri
Petre Roman și Teodor Meleșcanu se „bat” în instanță pentru pensiile speciale. Aleși „de pe vremuri” care contestă pierderea privilegiilor
Petre Roman la Parchetul General, pe vremea în care era chemat la audieri în Dosarul Mineriadei. FOTO: Ionuț Mureșan

Foști parlamentari – mai mici sau mai mari – din legislaturile post-decembriste și-au unit forțele în jurul unor avocați și cer în instanțe, pe cale civilă, suspendarea prevederilor legale care îi lasă fără indemnizațiile de senatori sau deputați, după ieșirea din activitate.

De exemplu, Tribunalul Ilfov are pe rol cauza având ca obiect „obligația de a face” în care Petre Roman, Teodor Meleșcanu și alți foști aleși își cer drepturile despre care spun că li se cuvin acum, că s-au retras din viața politică. Situața nu e una singulară, mai multe instanțe din teritoriu fiind sesizate cu astfel de cereri, în funcție de domiciliul celor „păgubiți”.

În afară de primul premier post-decembrist, Petre Roman, și de fostul ministru de externe, Teodor Meleșcanu, alți reprezentanți ai românilor peste care, între timp, s-a așternut uitarea au contestat la Tribunalul Ilfov „tăierea” pensiilor speciale:

  • Doru Laurian Bădulescu – fost senator PSD/PDSR
  • Daniela Buruiană – fost senator FSN/PRM
  • Minodora Cliveti – fost deputat PSD+PUR
  • Radu-Spiridon Cojocaru – fost deputat CDR
  • Ion Giurescu – fost deputat PSD
  • Costel Ovedenie – fost deputat PRM
  • Dan-Radu Zătreanu – fost deputat PDL
  • Dănuț Saulea – fost deputat PRM

Petre Roman: „Ăștia de la USR erau cu porcăria asta în față”

Petre Roman, fost premier al României și parlamentar între anii 1990-2015, a declarat pentru Ziare.com că a fost lăsat pe nedrept fără indemnizația de parlamentar. În această situație ar fi, potrivit spuselor lui Petre Roman, sute de foști aleși.

„Este vorba de o contestație făcută de vreo 260 de persoane în legătură cu indemnizația aceea de parlamentar. Sunt foarte multe aspecte, e un întreg dosar, o întreagă argumentație. Între altele – dar nu chiar neglijabil – e și faptul că în toate parlamentele din Europa există o asemenea indemnizație.

Această indemnizație a fost anulată pe ideea că e o pensie specială. Dar pensiile speciale – acelea multe, multe și mari – evident că nu sunt aici. Este vorba despre acele pensii din zona magistraturii: alea sunt neatinse! Mai e vorba de pensiile uriașe din zona Ministerului de Interne pentru cei care ieșeau la pensie la 40 și ceva de ani, cu 10-15-20.000 de lei pensie. De alea nimeni nu s-a atins! Sunt multe aspecte. Uitați de ce această indemnizație (de parlamentar – n.r.) este întemeiată, vorbesc de temeiul pe care îl are în toate parlamentele europene.

Atâta vreme cât ești parlamentar ai o indemnizație – în România era foarte mică 4.000-5.000 de lei, acum nu mai e așa mică – pentru că nu poți să ai altă activitate lucrativă. Atunci, dacă ți se restrânge un drept cât timp ești parlamentar – și e un drept important: domnule, eu vreau să îmi câștig existența la nivelul cunoștințelor mele, a capacităților mele – atunci acest lucru trebuie compensate atunci când îți închei complet cariera. Asta e justificarea. Or, ăștia au luat-o pur politic, ca și când ar fi imoral. Ăștia de la USR erau cu porcăria asta în față, în loc să vadă că asta are o întemeiere în toate parlamentele europene”, a explicat Petre Roman.

Teodor Meleșcanu: „Legea să se aplice de acum încolo”

La rândul său, Teodor Meleșcanu (în Parlament între 1996-2000 și 2004-2012) spune să legea se aplică doar pentru viitor, nu și lui.

„Suntem vreo 300. E vorba de legea care s-a referit ca în perioada în care am lucrat la Parlament să nu avem posibilitatea de a include banii de pensie. Practic, timp de 16 ani, eu nu am avut contribuție la pensie (n.r. – în sens de pensie privată), pentru că hotărârea – legea, până la urmă – a spus că la sfârșit, când ajungi la 75 de ani, atunci poți să beneficiezi de o indemnizație de la Parlament. Asta este situația, iar din punctul meu de vedere cred că e normal să respectăm legea care a fost adoptată: adică, dacă de acum înainte s-a hotărât să se elimine această indemnizație…în momentul acesta cei care vin (în Parlament) sigur, nu mai beneficiază”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Fostul ministru de Externe se referă, mai exact, la faptul că, din punctul lui de vedere, doar actualii parlamentari și cei din legislaturile viitoare ar trebui să nu mai beneficieze de indemnizație, nu și cei din trecut, printre care și el.

Cum au rămas fără pensii speciale parlamentarii de care nimeni nu își mai amintește

Pe data de 24 februarie 2021, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care parlamentarii rămân fără pensii speciale.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, pe 17 februarie, proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată.

Potrivit legii, de la data intrării sale în vigoare, încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor Legii privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Statutul deputaților și senatorilor prevedea ca parlamentarii care au ajuns la vârsta de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizație pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Cuantumul indemnizației se acorda în limita a 3 mandate și se calcula ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Cuantumul net al indemnizației pentru limită de vârstă nu putea fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului. Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calcula proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.

Statul român plătește aproximativ 37 de milioane lei pentru pensiile speciale a 870 foști parlamentari.

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat la domiciliu SURSE
Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, fostul director SRI, au fost citaţi, joi dimineaţa, 25 aprilie, la sediul Parchetului General, unde li se va aduce la...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#pensii speciale parlamentari, #Petre Roman, #Teodor Melescanu, #usr plus pensii speciale , #stiri Petre Roman