Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI

Joi, 23 Martie 2017, ora 14:23
5955 citiri
Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu ANI
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul deputat Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) pe incompatibilitate, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis joi ca el a depus prea tarziu actiunea in instanta.

Initial, Curtea de Apel Bucuresti i-a dat castig de cauza lui Petre Roman si a hotarat in aprilie 2016 anularea raportului de constatare prin care fostul deputat a fost declarat de ANI in stare de incompatibilitate.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a fost insa anulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis joi recursul ANI si a decis ca Petre Roman a depus prea tarziu actiunea in instanta.

"Admite recursul declarat de parata Agentia Nationala de Integritate impotriva sentintei civile nr. 1.390 din 22 aprilie 2016 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal. Caseaza sentinta civila recurata si rejudecand: Admite exceptia tardivitatii formularii contestatiei, invocata de parata prin intampinare.

Respinge contestatia formulata de reclamantul Petre Roman impotriva Raportului de evaluare nr.10.447/G/II/12.03.2014 intocmit de parata Agentia Nationala de Integritate, ca tardiv formulata. Definitiva", se arata in decizia instantei supreme.

Reactia lui Petre Roman

Fostul prim-ministru spune ca in mod clar este vorba despre o eroare si ca vrea sa "revizuiasca" aceasta eroare tot in justitie.

"Pentru mine este clar ca e vorba de o eroare si, asa cum a rezultat din intregul ansamblu al masurilor care s-au luat si al dovezilor pe care eu le-am furnizat, in consecinta, revizuiesc aceasta eroare tot in justitie.

Eroarea aceasta pe care o constat acum, care nu schimba tot aspectul de justitie de pana acum, inseamna ca am fost tot timpul in situatia de a dezbate, de a ma apara in justitie si merg mai departe pentru revizuirea acestei erori. Cer revizuirea acestei erori tot in justitie pe o alta cale", a precizat Petre Roman, citat de News.ro.

In martie 2014, ANI a anuntat ca Petre Roman se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 20 decembrie 2012, intrucat detinea, simultan, functia de deputat si calitatea de persoana fizica autorizata.

Initial, Petre Roman a contestat raportul intocmit de ANI, insa a gresit instanta unde trebuia sa deschida procesul. Astfel, el a depus contestatie la Tribunalul Bucuresti, in aprilie 2014, insa actiunea sa a fost respinsa, deoarece instanta competenta era Curtea de Apel Bucuresti.

In consecinta, ANI a cerut Camerei Deputatilor revocarea din functie a lui Petre Roman, deoarece raportul de evaluare prin care acesta a fost declarat in stare de incompatibilitate a ramas definitiv, dupa ce nu a fost contestat in termenul prevazut de lege. Drept urmare, pe 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputatilor a luat act de incetarea mandatului deputatului Petre Roman.

Ulterior, Petre Roman a depus o noua contestatie la Curtea de Apel Bucuresti, de data asta avand castig de cauza. In final, el a pierdut in recurs procesul cu ANI la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...