Petre Roman vrea sa isi ia PD-ul inapoi

Luni, 11 Februarie 2008, ora 00:29

   

Petre Roman vrea sa isi ia PD-ul inapoi
Roman pofteste la PD. PD-L il refuza, ne anunta Evenimentul Zilei in editia de luni. Petre Roman planuieste sa puna mana pe numele "PD", considerand ca aceasta denumire a fost abandonata de democratii care s-au transformat acum in PD-L.

"Vrem sa preluam nu doar denumirea, ci vrem sa readucem PD acolo unde a fost. PD s-a nascut in 1993, ca partid de centru-stanga, european, modern, lucruri abandonate ulterior", a spus Roman, precizand ca mai asteapta doar decizia definitiva de inregistrare a PD-L la Tribunalul Bucuresti.

Roman a motivat ca este fondatorul PD, cel care a propus numele partidului, si are tot dreptul sa incerce recuperarea lui. In replica, presedintele PD-L, Emil Boc, a apreciat ca Roman "nu are sorti de izbanda" in demersul sau si l-a acuzat ca prin astfel de "tertipuri" vrea sa cauzeze confuzie electorala si astfel sa adune cateva procente.

Roman vrea PD inapoi, titreaza si Adevarul, precizand ca fostul lider al democratilor va cere in justitie marca "PD", considerand ca are acest drept ca membru fondator. Petre Roman doreste sa recupereze titulatura Partidului Democrat in justitie si sa faca din acest partid "ceea ce a fost": un partid de centru-stanga social-democrat, modern si reformist.

Inca de la infiintarea PD-L, Roman a criticat renuntarea la brandul PD si transformarea in partid de dreapta. Fostul premier conteaza pe sprijinul catorva dintre cei cu care a lucrat in vechiul PD: Viorel Ursu si Victor Babiuc.

Batalia pentru PD, este titlul din Ziua. Fostul lider al democratilor incearca o lovitura politica, urmarind sa schimbe denumirea partidului sau, Forta Democrata, in Partidul Democrat. Fostul lider al democratilor a primit acceptul actualului sau partid de a incepe demersurile legale pentru schimbarea denumirii in PD, dupa ce formalitatile de inscriere la tribunal ale PD-L vor fi definitivate.

Proiectul lui Roman a provocat iritare in randul fostilor sai colegi de partid. "Este pacat ca domnul Roman urmareste sa isi creasca procentele in sondaje printr-o anumita stare de confuzie in randul electoratului, cand, in fapt, ar trebui sa se concentreze pe proiecte si programe care sa ii permita cresterea in sondaje, si nu prin semanarea unei confuzii in randul electorilor", a declarat presedintele PD-L, Emil Boc.

Acesta nu crede ca este realizabil proiectul din punct de vedere juridic pentru ca, in cererea de inscriere a PD-L s-a pastrat numele de PD precum si sigla partidului. Numele de PD apartine in continuare PD-L, sustine Boc, deoarece comasarea PD-PLD s-a facut prin absorbtie, nu prin fuziune. Acest lucru nu conduce la radierea PD, din Registrul partidelor politice, iar denumirea ramane indisponibila pentru alti doritori.

La tribunal - Roman vrea sa-si ia PD-ul inapoi, scrie Jurnalul National si precizeaza ca fostul lider PD, Petre Roman vrea sa reinvie formatiunea pe care a condus-o aproape zece ani.

Sub bagheta lui Traian Basescu, PD a devenit brusc popular, apoi s-a facut si liberal, prin fuziunea cu formatiunea lui Theodor Stolojan. Denumirea s-a modificat si ea in PD-L. Sambata, la Brasov, la Conferinta extraordinara a Fortei Democrate, actuala formatiune a lui Petre Roman, a decis sa-si schimbe numele in Partidul Democrat, chiar acela infiintat in 1992.

Liderii PD-L sunt convinsi insa ca nu e posibil, intrucat si-ar fi conservat statutul de urmas de drept al PD, dupa fuziunea cu partidul lui Stolojan.

Si Gardianul ne anunta ca Petre Roman a demarat procedurile de reinfiintare a PD. Presedintele Partidului Forta Democrata, Petre Roman, a declarat ca formatiunea pe care o conduce va apela la justitie pentru a prelua denumirea de Partidul Democrat, actiunea urmand sa fie initiata dupa ce decizia de inregistrare a PDL va fi definitiva.

"Vrem sa preluam nu doar denumirea, ci vrem sa readucem PD acolo unde a fost. PD s-a nascut in 1993, ca partid de centru-stanga, european, modern, lucruri abandonate ulterior", a declarat Roman.

In replica la declaratiile lui Roman, presedintele PDL, Emil Boc a declarat ca incercarea lui Petre Roman de a reinregistra PD ca formatiune politica nu are, legal, sanse de izbanda, intrucat PDL "a conservat aceasta denumire", prin cererea facuta in instanta, in urma fuziunii cu PLD. Emil Boc a mai aratat ca Petre Roman incearca "sa isi creasca procentele in randul electoratului" prin aceasta reinregistrare a PD.

Petre Roman si Emil Boc isi disputa drepturile de autor asupra PD, titreaza si Gandul in editia de luni. Fostul lider al democratilor, Petre Roman, inlaturat de la conducerea partidului de catre Traian Basescu, in 2001, vrea sa conduca din nou PD. Roman, care acum este presedintele Partidului Forta Democrata, a anuntat, ca doreste sa schimbe numele formatiunii in PD.

El a afirmat ca este indreptatit sa aleaga acest nume pentru partidul pe care il conduce, deoarece este cel care a infiintat PD, in 1993. Pentru a prelua denumirea de PD, Roman se va adresa justitiei si isi va justifica cererea prin faptul ca Partidul Democrat nu mai exista, el transformandu-se in PD-L. Presedintele PD-L, Emil Boc, sustine, insa, ca incercarea lui Roman nu va avea sorti de izbanda, deoarece denumirea PD este "conservata" la tribunal.

"La fuziunea cu PLD, am ales acea formula care sa ne permita, pe de o parte, sa avem continuitate la nivelul grupurilor parlamentare, si, pe de alta parte, continuitate in ceea ce priveste PD. Daca am fi ales formula de comasare prin fuziune, cele doua formatiuni care s-au unit ar fi disparut si s-ar fi radiat din registrul partidelor politice. Insa am ales acea formula juridica care ne-a permis atat continuitatea PD, cat si a grupurilor parlamentare pe care le avem in Parlament", a explicat Emil Boc.

De asemenea, presedintele PD-L a mai mentionat ca partidul a pastrat si "blocul" PD, plus sigla cu trandafirul din insemnul electoral al partidului.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 970 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor