Ce ramane dupa prabusirea axei Oprea-Toba?

Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 16:36
9679 citiri
Ce ramane dupa prabusirea axei Oprea-Toba?

Din Romania dispare o comuna cu 2000 de locuitori in fiecare an, morti in accidente de circulatie. Autoritatile numara decesele, ranitii, pagubele si atat. Nu au solutii. Niciun ministru de Interne nu a avut. In fiecare legislatura e propus un nou Cod Rutier care nu e votat. Parlamentarii nu vor sa se puna rau cu soferii.

Niciun partid si niciun sef al Internelor nu a propus un plan pentru stavilirea accidentelor grave de circulatie. Avem camere video in toate intersectiile, pe drumurile nationale si pe putinii kilometri de autostrada, dar lipseste legea prin care politistii pot da amenzi pe baza imaginilor captate de camere. Atunci, o intrebare banala: de ce au mai fost montate atatea camere pe banii contribuabililor?

Principiul lui Pareto stabileste un raport statistic de 80 la 20% pentru majoritatea evenimentelor. Adica 80% dintre efecte sunt provocate de 20% dintre cauze. De exemplu, 80% din PIB-ul Romaniei e realizat de 20% dintre companii sau 80% dintre accidentele rutiere sunt realizate de catre 20% dintre soferi.

Economistul Vilfredo Pareto argumenteaza intr-o lucrare publicata in 1896 existenta acestui raport de distributie a parametrilor in cazul relatiilor cauza-efect.

Daca parlamentarii din Romania ar fi auzit de acest principiu n-ar mai fi fost atat de infricosati sa reglementeze modul in care se circula in Romania.

Cei mai multi soferi respecta regulile. La coada, la intrarea in Pasajul Victoria, doar 20 de procente dintre ei o iau ca tolomacii peste liniile de tramvai, blocand mijloacele de transport in comun.

Petre Toba e un om al sistemului, despre care sunt tot mai convins ca a ajuns ministru de Interne la presiunile lui Liviu Dragnea, presedintele PSD si cu influenta lui Gabriel Oprea care si-a dorit la comanda o persoana apropiata care sa blocheze anchetele in cazurile de coruptie si abuz petrecute in timpul mandatului sau.

Petre Toba iese din scena, fiind condamnat la esec inca din prima zi in care si-a acceptat mandatul. A fost o numire viciata. Sistemul corupt din institutiile militare romanesti a incercat sa-l salveze in cazul doctoratului, dar verdictul "pozitiv" a fost tardiv. Petre Toba nu a mai putut fi salvat.

Presiunea publica a devenit atat de mare asupra institutiilor din Romania, incat, uneori am senzatia ca se aude cum crapa.

Uitati cum a ratat Ministerul de Interne sa fie de partea platitorului de taxe in cazul Tariceanu. Mai multi sefi de la permise auto s-au facut pres in fata presedintelui Senatului in timp ce afara mii de oameni asteptau la coada sa-si rezolve infinitele probleme birocratice.

Ministerul de Interne a ratat si organizarea acestor servicii de eleiberat carnete de conducere si inmatriculat masini, ceea ce a generat o vara de tensiuni pentru multi romani.

Toate acestea erau in responsabilitatea unui ministru care avea o alta agenda, aceea de a-l salva pe reprezentantul de seama al "interesului national", Gabriel Oprea.

Cand calatoresti in aceste zile dincolo de granitele tarii nu te mai socheaza reclamele comerciale, magazinele, casele sau imbracamintea strainilor, ci socheaza faptul ca intr-o tara cu 16 milioane de locuitori, dar cu un teritoriu cat o treime din Romania se circula in conditii civilizate pe drumurile publice, te socheaza faptul ca orasele nu sunt sufocate de masini, te socheaza ca intregul serviciu public e construit sa usureze viata oamenilor si nu sa o complice pana la dementa cum se intampla in Romania.

Acesta e efectul unui sfert de secol de coruptie, in care multe dintre institutiile publice nu au fost decat cuiburi mafiote care transferau banii contribuabililor in propriile buzunare. De aceea, e atat de greu astazi sa cureti aceste institutii, in ele s-au creat relatii de dependenta profunda care le-au paralizat, iar unele dintre ele si-au pierdut chiar scopul de a fi.

Nu toti romanii sunt corupti, ci doar maximum 20 de procente dintre ei care sunt responsabili mai mult sau mai putin de esecul institutional al unei natiuni.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
#Gabriel Oprea ucidere culpa politist Gigina, #Gabriel Oprea coloana oficiala Toba, #Toba demisie Oprea , #Gabriel Oprea