De ce trebuie Apud Toba sa plece

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 18:21
7831 citiri
De ce trebuie Apud Toba sa plece

Plagiatul foarte probabil, in opinia mea evident, comis de dl Toba este o prima mare incercare pentru premierul Ciolos.

Indiferent de verdictul Consiliului National de Etica al Ministerului Educatiei, imaginea si credibilitatea dlui Toba nu cred mai pot fi salvate. Pentru ca acest plagiat, descoperit de ziarista Emilia Sercan, are un element distinct care duce impostura pe culmi probabil neatinse, in egala masura ridicole si revoltatoare.

Ma refer la acel halucinanat "apud" interpretat de dl Toba in bibliografie drept nume propriu. Adica Stiglitz Joseph este, pentru dl Toba, Apud Stiglitz Joseph si trecut la litera A.

Mi se pare greu de crezut ca, in orice ai fi tu doctor, dupa anii de studiu, de lectura intensa pe care ii presupune un doctorat, sa nu stii ce insemana "apud".

Dar sa zicem ca ti-a scapat. Daca tu ii botezi pe autorii din bibliografie inseamna ca tu nu ii cunosti. Daca tu nu stii numele de pe coperta, cum sa stii continutul cartii?

Dincolo de paginile copiate, gafa dlui Toba arata, in opinia mea, cu deplina certitudine, ca domnia sa este, sub aspectul titlului de doctor cel putin, un impostor.

Un impostor nu are ce cauta in nicio demnitate publica, dar cand este vorba despre un guvern de specialisti, ajuns in functie tocmai ca urmare a exasperarii provocate de impostura din politica, mi se pare de-a dreptul inacceptabil.

Inteleg ca dl Ciolos astepta decizia Consiliului de Etica, ce ar urma sa dea verdictul cel tarziu pe 11 decembrie. Sunt doua saptamani care nu vad ce altceva ar putea aduce decat accentuarea prejudiciului de imagine pentru Guvern.

Pe de-o parte, cum spuneam, indiferent de verdict, chestiunea "apud" este deja certa. Daca verdictul va fi de plagiat, sigur ca ne vom intreba de ce a mai stat chiar si aceste doua saptamani un impostor in fruntea unui minister important, intr-un guvern care ar trebui sa fie al excelentei profesionale si impecabilei integritati.

Daca verdictul e negativ, cati nu vor pune acest lucru pe seama faptului ca acest consiliu este subordonat Ministerului Educatiei, ca acelasi Consiliu l-a salvat si pe Victor Ponta, declarat plagiator de vreo trei expertize inclusiv internationale?

In plus, prof. univ. dr. Luca Iamandi, cel care a facut parte din comisia de sustinere a tezei de doctorat a dlui Toba, este si membru in Consiliul National de Etica. N-o fi aici un conflict de interese? Deci scandalul in loc sa se stinga va mai cuprinde un ministru si un minister, al Educatiei.

Pana cand aceasta Comisie nu va scoasa de sub influenta politica sau macar pana cand componenta ei nu va fi schimbata radical, nu cred ca veridictele ei pot fi pe deplin credibile.

Cred ca dl Ciolos are ocazia si poate chiar obligatia sa dea un semnal ferm de toleranta zero la orice suspiciune in zona integritatii, indiferent de ce natura este ea.

Plagiatul nu este o mica smecherie. Plagiatul arata doua lucururi mari si late: pe de-o parte, o mentalitate de hot. Si daca azi esti dispus sa furi o fraza sau mai multe, o idee sau mai multe, de ce n-ai fi maine dispus sa furi si altceva? Important e ca nu ai aversiune la hotie.

Pe de alta parte, plagiatul inseamna impostura, iar un impostor nu poate fi un om cu adevarat competent. E adevarat ca in strada nu s-a strigat impotriva plagiatului, dar s-a strigat impotriva coruptiei si a incompetentei care au ucis. Plagiatul le cuprinde pe amandoua.

In plus, cred ca acest guvern trebuie sa evite orice asociere cat de mica cu metehnele fostului cabinet, metehne care au scos oamenii in strada. Daca bolile acestea reapar si nu sunt tratate cu maxima duritate, ma tem ca exista nu numai riscul decredibilizarii actualei echipe, dar si acela al aplatizarii culpei. Toti sunt la fel, niciunii nu-s mai breji, asta e fatalitatea.

Nu am nicio indoiala ca dl Ciolos este constient de aceste aspecte. Si pun amanarea unei decizii care nu mi se pare evitabila pe seama nevoii de a castiga timp pentru gasirea unui inlocuitor, care sa indeplineasca toate exigentele unei ecuatii, inclusiv politice, complicate.

Altfel, pica exact in ecuatia fostei Puteri, care tinea ministrii in functie pana in usa puscariei, invocand tocmai necesitatea unui verdict oficial. El e necesar din punct de vedere juridic. Credibilitatea nu depinde insa de el si nu are timp sa-l astepte.

Sper ca premierul sa nu uite nicio clipa faptul ca acest guvern ori va fixa niste exigente inalte si sub aspectul competentei, si sub cel al integritatii, exigente sub care clasa politica sa nu mai poata cobori decat foarte greu, ori va reprezenta un mare esec.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Petre Toba plagiat apud , #ministru de Interne