Petre Toba nu stie sa scrie prea bine la computer, acesta fiind motivul real pentru care i-a trecut in bibliografia tezei sale de doctorat pe "Apud" Stiglitz Joseph si "Apud" Barry Buzan, sustin membrii comisiei de lucru din cadrul CNATDCU care au decis ca ministrul de Interne demisionar nu a plagiat.
Raportul intocmit de comisia de lucru a fost publicat vineri pe Internet, de site-ul stiripesurse.ro.
Documentul poarta semnaturile celor trei membri ai comisiei: Claudiu Tupulan de la Academia de Politie, Veronica Mihalache si Cristian Nita de la Academia Nationala de Informatii.
Inca de la inceput se precizeaza ca Petre Toba l-a avut conducator de doctorat pe Anghel Andreescu, care a facut parte si din comisia de sustinere a tezei de doctorat, alaturi de Teodor Frunzeti, Luca Iamandi si Teodoru Stefan, dupa cum scrie negru pe alb la pagina 3. O mentiune: la pagina 16 Teodoru devine Teodora Stefan.
In raport sunt prezentate mai multe argumente in favoarea ideii ca Petre Toba nu poate fi acuzat de frauda intelectuala.
Cel mai stupefiant dintre ele, care a si generat o serie de comentarii acide pe retelele de socializare, se refera la celebra greseala de mentionare in bibliografie a lui Apud Stiglitz Joseph si Apud Barry Buzan.
"Comisia de lucru a remarcat faptul ca persoanele care au formulat sesizarea au manifestat malitiozitate, incercand sa induca ideea ca domnul Petre Toba nu ar cunoaste sensul cuvantului 'Apud'. In realitate insa, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot aparea o serie de inadvertente dactilografice insignifiante, cum este si cazul de fata, generate in principal de volumul mare de informatie si de faptul ca autorul nu este specializat in tehnica scrierii la computer, asa cum rezulta din CV-ul personal postat pe Internet", sustin autorii raportului.
Cu alte cuvinte, Petre Toba stia ce inseamna "apud", dar nu stia sa scrie prea bine la calculator. Greu de inteles cum poti scrie o prostie la bibliografie daca nu stii sa tehnoredactezi.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste acuzatia ca Petre Toba ar fi plagiat la paginile 14 si 21 dintr-un referat postat pe Internet, comisia a constatat ca aceste aspecte nu constituie plagiat intrucat referatul in cauza a fost postat pe Internet fara specificarea autorului si fara precizarea datei publicarii online.
"Ori (sic!), in situatia de fata, neavand persoana prevazuta de lege careia sa ii fie atribuit referatul rezulta, pe cale de consecinta, ca nu poate fi vorba de plagiat, intrucat nu sunt intrunite conditiile legale.
Internet-ul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care sta la dispozitia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apeland inclusiv persoanele care desfasoara activitati de cercetare stiintifica".
Adica nu conteaza ca iti insusesti de la altcineva, daca nu stii cum il cheama. Mai mult, e liber la copiat de pe Internet, acest "fond documentar incomensurabil" pentru doctorii din Romania...
Cum au lucrat brat la brat Toba si Tucmuruz
In privinta paginilor 78-90, care ar fi fost copiate de Petre Toba din teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, precum si paginile 29-32, comisia de lucru a constatat ca aceste aspecte "nu constituie plagiat intrucat materialul care prezinta similitudini constituie opera comuna".
Astfel, comisia de lucru a constatat ca cei doi "au parcurs programul studiilor universitare de doctorat in aceeasi perioada si sub indrumarea aceluiasi conducator de doctorat".
De altfel, intr-un acord formulat de Ionel Tucmuruz acesta a precizat:
"Avand aceleasi preocupari (suntem ofiteri de politie), beneficiind de indrumarea aceluiasi conducator de doctorat, studiind in principiu acelasi domeniu, utilizand aceleasi surse bibliografice (cursuri de specialitate, materiale nepublicate clin (sic!) baza de date a politiei nationale, date statistice etc.) este normal ca am formulat o argumentare si am elaborat opinii asemanatoare sau identice cu privire la criminalitatea trensfrontaliera (sic!) (forma de criminalitate specifica crimei organizate), in conditiile crizei globale care a marcat perioada in care am elaborat tezele de doctorat.
Acest aspect nu face decat sa valideze rezultatul cercetarilor noastre, sens in care (sic!) orice cercetator stiintific care are la indemana o bibliografie identica cu cea studiata de noi, (sic!) tine cont de realitatile vietii cotidiene de la acea data. (sic!) utilizand o metoda de cercetare consacrata, va ajunge cu siguranta la aceleasi rezultate la care am ajuns si noi. (sic!) fapt ce se permite sa concluzionam ca am operat cu principii sanatoase si am identificat corect cauzele care genereaza insecuritate".
Aici nici nu mai comentam, ar fi prea dificil.
Mai remarcam un singur lucru: Unul dintre cei trei specialisti care au alcatuit comisia de lucru este prof. univ.dr Marin Claudiu Tupulan. Conform informatiilor de pe site-ul Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza, Tupulan este imputernicit decan la Facultatea de Politie, Academia fiind o "structura a Ministerului Administratiei si Internelor din Romania".
Cum de nu s-a aflat Claudiu Tupulan in conflict de interese si cum de a fost lasat sa stabileasca daca ministrul sau, in functie la vremea respectiva, a plagiat sau nu este o intrebare la care speram sa aflam cat de curand un raspuns.
ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.
- tare tata , io' cred ca shi de... Vezi tot
Internetul nefiind o... Vezi tot