Ziare.com

Aberatia zilei: De ce n-a plagiat Toba? Pentru ca nu stie sa scrie la calculator si a preluat de la anonimi de pe Internet

de Camelia Badea
Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 17:34

   

Aberatia zilei: De ce n-a plagiat Toba? Pentru ca nu stie sa scrie la calculator si a preluat de la anonimi de pe Internet
Petre Toba nu stie sa scrie prea bine la computer, acesta fiind motivul real pentru care i-a trecut in bibliografia tezei sale de doctorat pe "Apud" Stiglitz Joseph si "Apud" Barry Buzan, sustin membrii comisiei de lucru din cadrul CNATDCU care au decis ca ministrul de Interne demisionar nu a plagiat.

Raportul intocmit de comisia de lucru a fost publicat vineri pe Internet, de site-ul stiripesurse.ro.


Documentul poarta semnaturile celor trei membri ai comisiei: Claudiu Tupulan de la Academia de Politie, Veronica Mihalache si Cristian Nita de la Academia Nationala de Informatii.

Inca de la inceput se precizeaza ca Petre Toba l-a avut conducator de doctorat pe Anghel Andreescu, care a facut parte si din comisia de sustinere a tezei de doctorat, alaturi de Teodor Frunzeti, Luca Iamandi si Teodoru Stefan, dupa cum scrie negru pe alb la pagina 3. O mentiune: la pagina 16 Teodoru devine Teodora Stefan.

In raport sunt prezentate mai multe argumente in favoarea ideii ca Petre Toba nu poate fi acuzat de frauda intelectuala.

Cel mai stupefiant dintre ele, care a si generat o serie de comentarii acide pe retelele de socializare, se refera la celebra greseala de mentionare in bibliografie a lui Apud Stiglitz Joseph si Apud Barry Buzan.

"Comisia de lucru a remarcat faptul ca persoanele care au formulat sesizarea au manifestat malitiozitate, incercand sa induca ideea ca domnul Petre Toba nu ar cunoaste sensul cuvantului 'Apud'. In realitate insa, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot aparea o serie de inadvertente dactilografice insignifiante, cum este si cazul de fata, generate in principal de volumul mare de informatie si de faptul ca autorul nu este specializat in tehnica scrierii la computer, asa cum rezulta din CV-ul personal postat pe Internet", sustin autorii raportului.

Cu alte cuvinte, Petre Toba stia ce inseamna "apud", dar nu stia sa scrie prea bine la calculator. Greu de inteles cum poti scrie o prostie la bibliografie daca nu stii sa tehnoredactezi.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste acuzatia ca Petre Toba ar fi plagiat la paginile 14 si 21 dintr-un referat postat pe Internet, comisia a constatat ca aceste aspecte nu constituie plagiat intrucat referatul in cauza a fost postat pe Internet fara specificarea autorului si fara precizarea datei publicarii online.

"Ori (sic!), in situatia de fata, neavand persoana prevazuta de lege careia sa ii fie atribuit referatul rezulta, pe cale de consecinta, ca nu poate fi vorba de plagiat, intrucat nu sunt intrunite conditiile legale.

Internet-ul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care sta la dispozitia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apeland inclusiv persoanele care desfasoara activitati de cercetare stiintifica".

Adica nu conteaza ca iti insusesti de la altcineva, daca nu stii cum il cheama. Mai mult, e liber la copiat de pe Internet, acest "fond documentar incomensurabil" pentru doctorii din Romania...

Cum au lucrat brat la brat Toba si Tucmuruz

In privinta paginilor 78-90, care ar fi fost copiate de Petre Toba din teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, precum si paginile 29-32, comisia de lucru a constatat ca aceste aspecte "nu constituie plagiat intrucat materialul care prezinta similitudini constituie opera comuna".

Astfel, comisia de lucru a constatat ca cei doi "au parcurs programul studiilor universitare de doctorat in aceeasi perioada si sub indrumarea aceluiasi conducator de doctorat".

De altfel, intr-un acord formulat de Ionel Tucmuruz acesta a precizat:

"Avand aceleasi preocupari (suntem ofiteri de politie), beneficiind de indrumarea aceluiasi conducator de doctorat, studiind in principiu acelasi domeniu, utilizand aceleasi surse bibliografice (cursuri de specialitate, materiale nepublicate clin (sic!) baza de date a politiei nationale, date statistice etc.) este normal ca am formulat o argumentare si am elaborat opinii asemanatoare sau identice cu privire la criminalitatea trensfrontaliera (sic!) (forma de criminalitate specifica crimei organizate), in conditiile crizei globale care a marcat perioada in care am elaborat tezele de doctorat.

Acest aspect nu face decat sa valideze rezultatul cercetarilor noastre, sens in care (sic!) orice cercetator stiintific care are la indemana o bibliografie identica cu cea studiata de noi, (sic!) tine cont de realitatile vietii cotidiene de la acea data. (sic!) utilizand o metoda de cercetare consacrata, va ajunge cu siguranta la aceleasi rezultate la care am ajuns si noi. (sic!) fapt ce se permite sa concluzionam ca am operat cu principii sanatoase si am identificat corect cauzele care genereaza insecuritate".

Aici nici nu mai comentam, ar fi prea dificil.

Mai remarcam un singur lucru: Unul dintre cei trei specialisti care au alcatuit comisia de lucru este prof. univ.dr Marin Claudiu Tupulan. Conform informatiilor de pe site-ul Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza, Tupulan este imputernicit decan la Facultatea de Politie, Academia fiind o "structura a Ministerului Administratiei si Internelor din Romania".

Cum de nu s-a aflat Claudiu Tupulan in conflict de interese si cum de a fost lasat sa stabileasca daca ministrul sau, in functie la vremea respectiva, a plagiat sau nu este o intrebare la care speram sa aflam cat de curand un raspuns.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Toba plagiat raport comisie
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20513 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Aberatia zilei: De ce n-a plagiat Toba? Pentru ca nu stie sa scrie

la calculator si a preluat de la anonimi de pe Internet"

- tare tata , io' cred ca shi de semnat semneaza secretaru'! :o)))

"Documentul poarta semnaturile celor trei membri ai comisiei: Claudiu Tupulan de la Academia de Politie, Veronica Mihalache si Cristian Nita de la Academia Nationala de Informatii"

- pai ce valoare are comisia asta , un fel de noi intre noi , pentru noi ! "Claudiu Tupulan de la Academia de Politie" cei cu simtzu' umorului se vor amuza copios !:o)))

 

Ignoranta ca proba de non-plagiat este o noutate in peisajul

doctoratelor romanesti. Cred ca ati ajuns acum la un summum de ridicol.

Internetul nefiind o "persoana fizica" poate fi copiat si reprodus "à volonté".

Va dati cu tesla in genunchi, este treaba voastra. Dar ipotecati viitorul tuturor celorlalti universitari romani de buna credinta si care studiaza serios.

 

Nu stiu daca Camelia Badea si-a scris diploma pe PC, daca are o

diploma si daca stie de cand sunt calculatoare cam in toate locuintele.

Afirmatia aceasta este destul de "blonda":
"Cu alte cuvinte, Petre Toba stia ce inseamna "apud", dar nu stia sa scrie prea bine la calculator. Greu de inteles cum poti scrie o prostie la bibliografie daca nu stii sa tehnoredactezi."

Eu si multi alti colegi am predat lucrarile unui birou specializat, care aveau femei angajate sa scrie diplome. Si asta in Germania, nu in Caracal 1900 toamna.

Evident ca le-am citit, corectat, dat inapoi pana a ramas versiunea finala pe care am predat-o.

Si cine a spus ca toti desteptii sau sefii de conducere scriu in ziua de azi la calculator? De ce au secretare?

NB: Remarca mea se refera doar la partea technica, nu la ce "a produs si predat" ex-ministrul.
Unii ziaristi de azi nu stiu sa foloseasca pixul, sa ia notite, basculeaza aici ce au scris altii pe fb si cred ca sunt ziaristi, "au scris si gandit" cu capul lor" un articol:-(

 

Nu conteaza! Esti raspunzator 100%.

1. Ai dat drumul unei lucrari fara sa o verifici? Ai semnat-o si ti-ai asumat-o. Nu poti arunca vina pe dactilograf (dtp-ist), pe corector, pe subordonati sau pe... programul incarcat.
2. O vina enorma revine comisiei doctorale si celor care au intocmit referatul (probabil indrumatorul de teza). Insemana ca si aia sunt la fel de "geniali" ca si Toba.

- Nu e nicio rusine sa nu stii sa lucrezi cu ordinatorul. Am vazut oameni foarte profesionisti in munca lor care refuzau sa atinga sau sa priveasca un PC. Dar, in secolul 21, este foarte greu sa lucrezi fara un PC, chiar sa fii doctorand la o academie de stiinte ale apararii si securitatii.

Ce-i bine si foarte bine e ca Toba nu mai face

... parte din guvernul Ciolos! Mai trebuie inlăturat si PSD-itul Vasile Dancu. Motive sunt.

Pai tocmai asta subliniam, nu conteaza daca ai

folosit un manuscript, ai batut tu la masina de scris, ai dictat, raspunzi pentru ceea ce ai semnat.

NB: Si azi se semneaza cu pixul. Mergi la un notar, pune de o afacere, vezi cum e la banca: prezenta fizica si semnat personal.
NB2: Semnatura electronica o foloseste doar dragnea, pentru cei de "dincolo", care voteaza in urbia tovarasului ca sa-i iasa planul cincinal.:-(

In RoFacultatile au ajuns niste scoli profesionale

ceva mai rasarite! Scolile profesionale evident nu pot coordona doctorate! Toba, Oprea, Ponta, Pandele, etc., etc., sunt produse ale industriei educationale din Ro. Daca critici produsul finit fara sa vezi ca utilajul care il produce este defect, inseamna ca nu intelegi nimic!

Așa ceva ...

Ei na, acum cei de la CNATDCU nu mai sunt profesioniști ca in cazul lui Ponta? Nu ? Au executat cumva un ordin? dacă da, atunci nu s-a intamplat ceva similar și in cazul Pontosului?

In ceea ce-l priveste pe Tobă si proptelele care-l sustin si care au

... prin atitudinea fata de lucrarea lui Tobă au dovedit ca sunt santajabili, deci incorecti, se pare că situatia se vrea prezentata de asa natura incat să credem că altcineva ar fi copiat după Tobă. Vă dați seama! de rasul curcilor. Nimic surprinzător! Asta este părerea impostorilor despre noi, romanii. Și asta se intamplă pentru că pomanagiii ni-i tot aduc la putere și ei, aleșii, chiar cred că toți romanii suntem la fel cu cei care-i votează.

Cand vrei sa vezi padurea, o vezi, cand nu...

Tovarasii de arme ai lui Toba, referentii in acest caz, sunt la fel de profesionisti ca si el. Toti sunt doctori si profesori universitari la Academia de Politie si la Academia de Stiintele Securitatii si Apararii si acestia cred ca folosirea surselor anonime de pe Internet este necesara si utila in activitatea academica. De pastrat in cronici.

- Ei bine, in activitatea academica din lumea buna (inclusiv din China si Rusia), citarea unei surse precum Wikipedia este o rusine si un autor care o face se descalifica. Trebuie sa citezi din surse care publica in periodice academice recunoscute, daca nu e vorba de o monografie. Toba n-a citat din Wikipedia, care este o sursa obisnuita pentru majoritatea utilizatorilor web; Toba a citat niste articole anonime de pe Internet. Nu mai vorbim de autoplagiat, de... apud s.a.m.d.

@beteagosu'2007 18.00

- le-ai citit numele astora de la cnatdcu-u' astora de la academiile polizio-informatice , seamana cumva cu cele ale alora de la cnatdcu-u' universitatzii bucureshti in cazu' lu' pontax , postarile tale fac deliciu' fanilor raspopitului gadea de la antenatrei !:o)))

"Aberatia zilei: De ce n-a plagiat Toba? Pentru ca nu stie sa scrie la calculator si a preluat de la anonimi de pe Internet"

'Internet-ul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea'

Explicații de grădiniță. Te doare mintea...
Deci temerile cele mai mari ale omenirii s-au adeverit, "Internetul" a prins viată și a inceput sa emită 'documentare', pe care le mai și 'grupează intr-un fond'...
Ăștia ar accepta pană și reinventarea roții, dacă cineva preia ideea de pe 'Internet'.
Ridicolul dus pe culmi noi, la limita paroxismului.
Astea-s reminescențe de-ale lu' Ponta, grăjdani.

Era de așteptat. Lui Tobă, subtil, i s-a sugerat, i s-a intins o

... mană ca sa iasa onorabil din mocirlă. Ori n-a inteles, ori n-a vrut. Iată, pleacă din sistem cu zurgălăi. A crezut prea mult in PSD.

Oare sa mai zic despre tata ca avea dreptate cand

...zicea el cui voia sa-l asculte cu luare aminte :
- Badie, daca ai baut cerneala, acuma morfoleste pixul...
Hmm ?!?
Caci expresia pooulara "Cine are carte, are parte", azi stiu sigur ca se referea la cartile... de joc...

"autorul nu este specializat in tehnica scrierii la computer"

Pai normal, el este de la MAI (adica de la militie, pentru giulestenii mei dragi); asta nu a fost invatat sa bata la masina, ci cum sa bata manual.
Asa ca "batutul manual" l-a mai salvat o data: de la eticheta de plagiator !

 

E toba de carte, asta e clar

Cam mult sorici, dar stie... Politie ca un doctor.

gluma te te

- hai ca sunteti rautaciosi!
Ca fost militian faptul ca stie sa scrie si sa citesca - chiar fara PCeste dovada cea mai buna ca merita titlul de dr.!

Tragicomedian, e de-a rasu' plansu' . Am inteles..

...de multisor ce-i aia Militzia cu cainele pekinez si masina de taiat lemne, am retinut intocmai si la timp cantecelul "Nu te pune, ba, cu Melitzia, Melitzia, Ca te baga ba, la Gherla, la Gherla"...
Imi ramasese din vremea "Pacalici" enigma dubla, aceea legata de talcul expresiei "Toba de carte" care nu-i totuna cu "Carte de toba".
Acum vii cu una noua, Tragicomedian, cica nea... Ciorici e... "Toba de ghinda".
Noroc ca cel cantecel a facut din line om dumirit fiindca mi-afost... Adjutant cu tablele.
Am stiut eu ce vasazica la cele table, gherla !!!
Despre "Academia de politie", iar stiam da damult, mai da damult, inca de pe vremea lighenelor si vidourilor. Si inca in vreo cinci episoade...
De pe vremea cand s-a spus ca un om invatat nu face doi, daca e si invatat minte, ci trei.
Ca militienii din bancul ce ne spunea ca umbla cate trei, ca fi'nca unu stie sa scrie, unu sa citeasca, si unu apara doi oameni de stiinta...
...Lucrului bine facut,
Al trebii ce-au... durut !!!

Reforma drastica la CNATDCU este necesara !

De stiut sa scrie prea bine la calculator, n-o sti, dar sa citeasca stie si e valabil si pentru conducatorul de doctorat. Nici respectivul nu stie, sau nu a citit lucrarea. Ambele situatii sint la fel de grave si ambii trebuie drastic sanctionati(asta pe linga alte nereguli sesizate in materialul de mai sus). Deci, "eroarea" de redactare a trecut neobservata de catre toate partile. Problema este ca un doctorat, este o lucrare cu RIGOARE STIINTIFICA si nu poate fi permisa existenta unor erori crase.

E greu de inteles ce e in mintea celor de la comisie. Acestia sint fie rauvoitori, fie incompetenti si trebuie inlocuiti. Cu asemenea comisie care sa verifice doctoratele, ne facem tara de ris. Comisia suspendata/inlocuita inlocuita de urgenta. Trebuie stabilita clar care e raspunderea juridica a membrilor comisiei in cazul unor decizii care favorizeaza incalcarea legii/aparitia de doctorate nemeritate.

Daca nu se poate altfel, trebuie mers cu documentele respective la tribunal si sa stabileasca judecatorul, in baza unor criterii clare, daca este sau nu este plagiat si daca acea lucrare poate sau nu poate fi considerata valida ca doctorat. Un judecator nu-si poate permite sa vina cu argumente puerile, pentru ca isi risca reputatia. In plus are o raspundere foarte clara in fata legii. Tot judecatorul poate decide si daca membrii comisiei si-au facut datoria cu buna credinta sau nu.

Nu e acceptabil ca un doctorat sa se faca pe baza unor referate de pe internet, oricit de corecte ar fi ele, daca nu se face cercetare stiintifica serioasa. Daca procedam asa, cu ce e mai breaz un doctor decit cei care publica informatiile pe internet ? Cit de reprezentativ mai e titlul de doctor ?

Evident, se pot cita si texte de pe internet, dar trebuie sa se adauge la ele o cercetare stiintifica reala. Sa se faca pe marginea lor o cercetare stiintifica. Preluarea muncii altora, nu e acceptabila pentru un doctorat. Daca respectivii au facut munca de cercetare stiintifica si au publicat-o pe internet, e dreptul lor. In acest caz, pentru lucrarea de doctorat, fie se face o analiza EXINSA/DETALIATA pe marginea textelor preluate de pe internet, fie se face cercetare stiintifica originala, total diferita de orice alta sursa existenta. Daca, candidatul la titlul de doctor nu face cercetare orginala, nu obtine doctoratul si cu asta basta.

Cite doctorate respinse avem ? O fi toata lumea perfecta si plina de savanti intr-o tara plina de corupti, incompetenti si aplaudaci ?

Exista oameni a caror munca e suficienta pentru a se face din ea mai multe lucrari de doctorat ORIGINALE si acesta este un motiv suficient pentru care, rigoarea cu care se acorda titlurile de doctor, TREBUIE SA DEVINA MAXIMA !

Ha, ha, ha! Scripta manent! Vor rade si nepotii lor...

... de autorii referatului. Ce zic ei? Un doctorand in stiinte profunde se inspira din articole anonime de pe Internet? Tare! Cuuuum? Si profesorii fac la fel? Academia Wikipedia e pentru genii. Astia sunt de la Academia Click. Chiar asa, a dat citate din Click sau alte publicatii... pertinente?

- Cu logica sunt la pamant, saracii profesori de la "kkademiile de politie si de stiinte kung-fu". Astia n-au auzit de drepturi de autor si nici de autoplagiat. Cum poti afla data unui articol de pe Internet daca nu "esti specializat"? Intrebi pe cineva (un subordonat) care stie.

 

Crezi ca cei cu diplome de la fabrica de diplome Spiru Haret

sunt mai breji? Folosesc pc-ul probabil doar pentru jocuri electronice, ascultat muzica. A fost unul prins in parlamentul Romaniei cand in loc sa contribuie la imbunatatirea legilor se holba la---filmulete---po.r.no!

Se documenta pentru o lege care sa reglementeze...

... activitatea site-urilor porno. Vrei sa zici ca facea o *** in Parlament? Pai, asta e activitate in plen. In comisii se spun bancuri.

de rasu curcanilor

astia chiar ne 'crede' prosti?

 

Dom'le, cum spunea un mare ganditor care gandea ganduri...

... "stiinta a evoluat intre timp" si, ceea ce stiam noi nu mai este... actual.

- Autoplagiatul este dezirabil, ca si plagiatul, ca si folosirea surselor anonime intr-o teza de doctorat daca nu stii sa folosesti PC-ul. Cat despre necunoasterea termenilor latini in redactarea unei lucrari, nici nu e nevoie. Toba e doctor in Politie nu in... Latina.

nu pe noi ne crede prosti ci pe cei care i-au dat titlul de

doctor! Pe ei i-a fraierit cu plagiatul lui, nu pe noi! Dar merge vorba ca aia se lasa fraieriti pe bani grei :)).

Oare cum a fost posibil sa infloreasca industria plagiatelor in Ro?

apud

Ma intreb daca domnul poarta ochelari precum Vasilescu Lumanăraru - personaj din Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de război.

 

Toba a plagiat ptr ca in Ro se plagiaza!

Plagiatul in Ro era (inca este ?) atat de normal incat nici universitatile si nici ministerul educatiei timp de 20 ani nu a gasit necuviincios sau imorala sa copii un doctorat sau sa nu faci nimic intr-un doctorat!

Nu intamplator nu avem nicio facultate in top 500, desi avem sute de olimpici internationali!

 

Se presupune ca un doctorat atesta un nivel intelectual superior

Deci nu este posibil sa nu stie sa foloseasca calculatorul

 

nivel intelectual superior ??

Am avut ministri ai educatiei care spuneau ca poti face facultatea si fara bacalaureat!

Educatia a fost condusa si distrusa de politicieni! Ponta, Toba, Mang, Dumitrescu, Oprea, Pandele, etc., etc., etc., sunt doar niste VICTIME ale unui sistem de educatie viciat!

Toba nu stie sa scrie la calculator ??

ba blegosu', sigur Toba asta nu-i de la PSD ?

 

toba are o figura chinuita

e constipat de idei marete,diverse,fara numar :)
"apud" a devenit deja un tarim de legenda,un spatiu
al spiritelor marete,insensibile la computere,
tehnoredactare si alte maruntisuri facute pentru
scribi :)

concluzia militienilor e geniala : daca esti prost
si nu stii mai nimic,nu poti plagia :)))

 

Ai gresi-o, Ioana E.D. Cu ministrul Toba.

Nu a plagiat, oricat ai ataca verdictul, ba inca o pui si pe Camelia Badea sa se chinuie. demisia si-a dat-o onorabil, iar daca si procurorul care il ancheteaza il gaseste nevinovat, atunci treci in locul lui ca tinta a acuzatiilor

 

Ma intreb care este legalitatea comisiei CNADCU de a judeca

doctorate acordate de catre proprii membri.
Cat despre Stiintele Securitatii Nationale,... sau cum se numesc, nu pot spune dcata ca apreciez umorul romanesca.

Daca va furati caciula singuri, de acord!
Dar nu trebuie sa va acordati si doctorate pentru asta.

 

cum sa plagieze dom'le analfabetii cu doctorate? Apud Vasile este un

original! - Analfabetismul funcțional este o noțiune care se referă la persoanele care știu să citească, dar nu ințeleg ceea ce au citit. Mai precis, o persoană poate să reproducă verbal sau in scris un text, dar nu il ințelege suficient pentru a-l folosi ca resursă in reușita unei acțiuni sau in performanță. Semnele grafice sunt recunoscute, dar conținutul de idei nu este ințeles decat, eventual, la un nivel foarte superficial - "51% din populatia Romaniei sunt analfabeti functionali" (Gabriel Liiceanu)

 

Cum era de așteptat...!

La stanga se pune Plagiatul......La dreapta se spală Plagiatul..!
La stanga se face pușcărie pentru infracțiuni...La dreapta se spală infracțiuni pentru a nu se face pușcărie..!
La stanga se strigă cand greșesc...la dreapta se tace cand greșesc..!
La stanga se măsoară cu micrometrul...La dreapta se măsoară cu Kilometrul cu toleranță de (+ , -)...500 de metri.
Ăsta este drumul sigur (in timp), spre prăbușirea și dezintegrarea..dreptei in opțiunea de vot a Romanilor ..!

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor