Fostul președinte al Ucrainei, anchetat pentru trădare. Petro Poroșenko este acuzat că a susținut rușii în conflictul din estul țării

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 19:50
3026 citiri
Fostul președinte al Ucrainei, anchetat pentru trădare. Petro Poroșenko este acuzat că a susținut rușii în conflictul din estul țării
Ucraina este în război cu separatiştii susţinuţi de ruşi în regiunea Donbas din 2014 FOTO Hepta

Fostul președinte al Ucrainei Petro Poroşenko a fost acuzat oficial luni, 20 decembrie, de înaltă trădare. Potrivit autorităților, acesta ar avea legături cu finanţarea forţelor separatiste în regiunea Donbas, din est.

Acuzaţiile împotriva lui Poroşenko sunt legate de altele similare vizându-l pe parlamentarul pro-rus Viktor Medvedciuk, aflat în arest la domiciliu de aproximativ şase luni.

Partidele politice ale lui Medvedciuk şi Poroşenko au respins acuzaţiile.

Oleksandr Turcinov, un înalt oficial din partidul fostului președinte, Solidaritatea Europeană, a declarat într-un comunicat că acuzaţia a fost fabricată la instrucţiunile preşedintelui Volodimir Zelenski şi că "se va transforma într-o farsă la fel ca toate celelalte anterioare".

Ucraina este în război cu separatiştii susţinuţi de ruşi în regiunea Donbas din 2014.

Medvedciuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime în parlament, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că liderul de la Moscova este naşul fiicei sale.

Biroul de stat pentru investigaţii al Ucrainei a declarat într-un comunicat că Poroşenko este suspectat de "facilitarea activităţilor" unor organizaţii teroriste într-o conspiraţie cu un grup nenumit de persoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.

În octombrie, oamenii legii l-au acuzat pe Medvedciuk de înţelegere cu oficiali în timpul administraţiei lui Poroşenko pentru a cumpăra cărbune din mine din zonele deţinute de separatişti în 2014-2015 ca mod de finanţare a separatiştilor.

În octombrie, partidul lui Poroşenko a numit aceste acuzaţii o "perdea de fum" pentru a distrage atenţia de la propriile nelegiuiri ale guvernului.

Biroul de stat pentru investigaţii a declarat săptămâna trecută că nu l-a putut convoca pe fostul președinte pentru un interogatoriu personal. Partidul său a anunţat că a plecat din ţară pentru o călătorie planificată.

Ucraina s-a confruntat cu o lipsă acută de combustibil după ce separatiştii au pus mâna pe teritoriul unde se află minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedciuk că s-a înţeles cu oficiali ai statului pentru a bloca achiziţiile de cărbune de pe piaţa internaţională.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Petro Porosenko, #fost presedinte ucraina, #tradare, #Rusia, #conflict estul separatist, #Ucraina , #stiri Petro Porosenko