Criza in Ucraina: Porosenko, vizita simbolica in estul separatist

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 09:50
1914 citiri
Criza in Ucraina: Porosenko, vizita simbolica in estul separatist

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a facut o scurta vizita, marti, in orasul Slaviansk, scena unor lupte grele intre rebelii separatisti si armata ucraineana, recucerit la sfarsitul saptamanii trecute de fortele guvernamentale.

"Seful statului a vorbit cu oamenii si i-a asigurat ca autoritatile fac tot ce pot pentru revenirea la o viata normala in oras cat de curand posibil", a anuntat presedintia ucraineana, potrivit Itar Tass.

Porosenko si-a exprimat speranta ca va putea in curand sa viziteze si orasele Donetk si Luhansk, unde inca se mai duc lupte. Operatiunea armatei in cele doua regiuni, numite istoric Donbas, este "o lupta pentru independenta Ucrainei".

Presedintele a mai aratat ca planul sau de pace va fi implementat prin toate mijloacele: "Nu e niciun dubiu ca planul de pace va fi implementat. A castigat sustinerea intregii lumi, a castigat sustinere in Slaviansk, Drujkovka, Konstantinovka si Artemovsk (orasele recucerite de armata ucraineana in ultimele zile - n.red.). Si va fi sustinut si in Donetk si Luhansk".

Porosenko s-a declarat gata de dialog cu cei pregatiti sa depuna armele si sa accepte descentralizarea. "Conducerea tarii este pregatita pentru un dialog cu cei care depun armele si se folosesc de amnistie, care sunt gata de un dialog politic pentru a alege noi autoritati" si care sustin pacea in Donbas.

Ucraina, in prag de razboi: Fortele ucrainene au recucerit doua orase

Dupa un armistitiu de zece zile ignorat de separatisti, luptele grele s-au reluat in estul Ucrainei. De o saptamana, ambele parti ale conflictului au suferit pierderi importante. Fortele Kievului au reluat bombardarea cu artilerie grea a pozitiilor separatistilor, inclusiv zonele civile. Kievul a facut un pas important prin preluarea posturilor de trecere la granita cu Rusia, in incercarea de a incercui si dobori rebelii pro-rusi.

Oficialii ucraineni au anuntat ca orasul Slaviansk se afla in deplinul lor control, duminica, la fel ca si localitatea Kramatorsk. Cele doua localitati au fost adevarate bastioane ale pro-rusilor si aici s-au dus lupte grele, soldate cu zeci de morti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Porosenko vizita Slaviansk, #Ucraian Porosenko separatisti , #presedinte Ucraina