Franta: UE nu este pregatita sa integreze Ucraina

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 18:40
1798 citiri
Franta: UE nu este pregatita sa integreze Ucraina

Uniunea Europeana nu este pregatita sa integreze Ucraina, a reamintit sambata seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, la intoarcerea de la ceremonia de investire a presedintelui ucrainean, Petro Porosenko, care a subliniat dorinta Kievului de a adera la UE.

Petro Porosenko a tinut "un discurs foarte pro Uniunea Europeana, poate mai mult decat tarile UE sunt pregatite sa accepte", a declarat ministrul francez la postul I-tele.

"Atunci cand Porosenko a spus ca (acordul de asociere cu UE) este prima etapa a Ucrainei membre a UE, am discutat cu partenerii europeni si a fost clar ca nu exista majoritate pentru aceasta", a insistat Laurent Fabius.

"Convingerea noastra este sa spunem ca Ucraina se afla in Europa, dar ca Ucraina trebuie sa aiba relatii bune cu UE si cu Rusia in acelasi timp", a adaugat el.

Ucraina are un nou presedinte - Porosenko a depus juramantul: Nu vreau razboi, avem nevoie de pace

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, si-a luat angajamentul sambata, cu prilejul discursului de investitura din planul parlamentului de la Kiev, sa pastreze unitatea tarii, in conditiile in care estul se confrunta cu o insurectie separatista prorusa, si sa conduca aceasta fosta republica sovietica spre Uniunea Europeana.

El a promis "semnarea cat mai repede posibil" a componentei economice a acordului de asociere cu Uniunea Europeana si introducerea unui regim de calatorie fara vize pentru ucraineni.

"Consideram acest lucru ca un prim pas catre aderarea la Uniunea Europeana", a spus Porosenko.

Ministrul francez de externe a subliniat, de asemenea, ca recentele evenimente - intalnirea Putin/Porosenko care a avut loc vineri in Normandia si investirea presedintelui ucrainean - "pot fi inceputul unei dezescaladari" si a dat asigurari ca discutiile asupra unui acord de incetare a focului intre autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi "vor incepe in urmatoarele ore".

Devenit presedinte al Ucrainei in urma alegerilor anticipate de la 25 mai, cu 54,7% din sufragii, Petro Porosenko, un miliardar proocidental in varsta de 48 de ani, a depus juramantul in fata parlamentului si a fost declarat al cincilea presedinte al Ucrainei independente.

El va avea dificila sarcina de a concretiza aspiratiile europene, de a scoate tara dintr-o recesiune profunda agravata de criza actuala. Insa provocarea cea mai urgenta este refacerea unitatii acestei tari care se afla in pragul unui razboi civil.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ucraina intregrare UE, #presedinte Ucraina, #Franta integrare Ucraina UE , #presedinte Ucraina