Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

Autor: Ana Ilie
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 14:23
3999 citiri
Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a elaborat un plan in 14 puncte pentru incheierea crizei din estul tarii.

Presa ucraineana a publicat, joi noaptea, cateva detalii din acest plan, ce urmeaza sa fie prezentat ulterior de Porosenko, scrie BBC.

Anterior dezvaluirii planului, Porosenko a discutat cu presedintele rus, Vladimir Putin, caruia i-a prezentat planul de pace.

Planul promite sa descentralizeze puterea si cere dezarmarea imediata a rebelilor din estul Ucrainei, unde fortele guvernamentale se lupta cu separatistii pro-rusi.

Potrivit variantei publicate de presa locala, planul prevede crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la granita ruso-ucraineana. Sunt prevazute alegeri locale si parlamentare anticipate.

Porosenko a anuntat deja, in cursul acestei saptamani, ca intentioneaza sa introduca un armistitiu unilateral al fortelor guvernamentale, inainte de implementarea planului de pace.

Armistitiul le-ar permite rebelilor sa depuna armele si sa se predea, caz in care vor beneficia de amnistie daca nu au comis crime, sau sa plece in Rusia, printr-un coridor special creat.

Ucraina, in prag de razboi: Porosenko si Putin au vorbit din nou despre armistitiu

Liderii de la Kiev si Moscova au discutat din nou, joi, pe marginea pacii in estul Ucrainei, pe fondul reluarii luptelor intre rebelii pro-rusi si armata in regiunea Donetk.

Seful NATO: Rusia maseaza din nou mii de soldati la granita cu Ucraina

Potrivit presedintiei ucrainene, Porosenko i-a expus lui Putin principalele puncte ale implementarii unui plan de pace in estul tarii, unde auutoritatile conduc o operatiune antiterorista de mai multe saptamani, impotriva separatistilor.

Rusia si Ucraina sunt implicate intr-o confruntare inca din martie, cand Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea si a trimis mii de soldati la granita cu Ucraina.

In lunile urmatoare, regiunile ucrainene Donetk si Luhansk si-au declarat independenta de Kiev si si-au aratat intentia de a se alatura Rusiei, evolutii pe care Ucraina le pune pe seama influentei Moscovei in regiune.

Mai mult, Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia ca trimite trupe si echipamente militare in regiune, pentru a ajuta separatistii pro-rusi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Ucraina plan pace Porosenko, #Ucraina Porosenko armistitiu , #presedinte Ucraina