Porosenko: Moscova vrea sa populeze Crimeea cu rusi din Siberia

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 11:46
3011 citiri
Porosenko: Moscova vrea sa populeze Crimeea cu rusi din Siberia
Foto: Ziare.com

Presedintele rus Vladimir Putin incearca sa populeze Crimeea, peninsula ucraineana din Marea Neagra anexata in martie 2014 de catre Rusia, cu rusi adusi din Siberia, a afirmat seful statului ucrainean Petro Porosenko.

"Pentru Putin, Crimeea este un teritoriu care trebuie populat cu rusi din Siberia (...) sau transformat intr-o mare baza militara", a declarat presedintele ucrainean, intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute mai multor posturi de televiziune ucrainene, citat luni de RIA Novosti.

"Pentru mine, Crimeea este pamant ucrainean, iar locuitorii peninsulei sunt ucraineni", a afirmat Petro Porosenko, promitand sa faca tot posibilul pentru a readuce Crimeea in componenta Ucrainei, "prin mecanisme internationale, inclusiv tribunale, precum si prin mijloace politice si diplomatice".

La inceputul lunii noiembrie, dupa consultari cu toate fortele politice ucrainene, Porosenko a cerut guvernului condus de premierul Arseni Iateniuk inchiderea punctelor vamale cu Crimeea.

Situatia s-a tensionat si mai mult la sfarsitul lunii noiembrie cand cei 1,6 milioane de locuitori ai Crimeii au ramas fara curent electric, dupa o serie de explozii care au distrus stalpi de inalta tensiune din regiunea Herson (sudul Ucrainei).

Administratia Crimeii si autoritatile ruse au acuzat guvernul ucrainean ca a permis sa se produca un astfel de scenariu, desi Kievul sustine ca nu i-a identificat inca pe cei responsabili. Crimeea ramane foarte dependenta de Kiev in ceea ce priveste aprovizionarea ei cu electricitate si apa.

Presedintele rus Vladimir Putin a efectuat la inceputul lunii decembrie o vizita surpriza in Crimeea pentru a inaugura un "pod energetic" cu Rusia, a carui prima linie va incepe sa opereze cu adevarat abia la 20 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Porosenko rusi Crimeea, #rusi Siberia Crimeea , #presedinte Ucraina