Porosenko: Un consilier prezidential rus a coordonat grupuri de lunetisti straini in Kiev

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 18:56
4015 citiri
Porosenko: Un consilier prezidential rus a coordonat grupuri de lunetisti straini in Kiev
Foto: hepta.ro

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat vineri ca exista dovezi potrivit carora un consilier prezidential rus, Vladislav Surkov, a coordonat "grupuri de lunetisti straini" care au ucis protestatari in urma cu un an la Kiev.

"Cu numai cateva zile in urma, seful securitatii statului mi-a spus ca fortele speciale au furnizat probe conform carora consilierul prezidential rus Vladislav Surkov a coordonat grupuri de lunetisti straini in Maidan (numele dat de demonstranti Pietei Independentei din Kiev) ", a mentionat Porosenko, potrivit website-ului sau.

Conflictul din Ucraina s-ar putea extinde? Ce state s-ar afla in vizorul lui Putin

Comentariile sefului statului ucrainean au fost facute intr-o intalnire cu rudele celor aproape 100 de persoane impuscate mortal intr-o perioada de trei zile in timpul protestelor din 2014 din Piata Independentei din Kiev impotriva presedintelui de la acea vreme, Viktor Ianukovici.

Petro Porosenko a adaugat ca autoritatile ce ancheteaza faptele comise in acele circumstante au stabilit o "conexiune rusa clara" cu tirurile lunetistilor din Piata Independentei.

Razboi sub denumirea de armistitiu: Ucraina acuza, Rusia tace si face

Totodata, Porosenko si-a exprimat convingerea ca predecesorul sau, Viktor Ianukovici, "va arde in iad" pentru crimele pe care le-a ordonat in Piata Maidan, informeaza agentia de presa Unian.

"Crimele impotriva umanitatii nu se prescriu. Insa, va voi pune o intrebare retorica: oare Rusia il va extrada vreodata in Ucraina pe criminalul Ianukovici, pe principalul vinovat al varsarii de sange din Euromaidan? Nu ma indoiesc ca el (Ianukovici) va arde vesnic in iad, dar acest lucru nu mai tine deja de justitia pamanteasca", a spus Porosenko.

Armistitiu doar in vorbe: Razboiul continua in Ucraina - Lupte violente pentru un oras strategic

"Cu toate acestea, pentru ca adevarul sa triumfe, la initiativa mea Rada Suprema a adoptat o lege privind judecarea in contumacie a conducatorilor din fostul regim, cei care au ucis oameni si au pradat tara, insa aceasta nu este suficient", a adaugat Porosenko.

Presedintele ucrainean a amintit ca Procuratura Generala si Consiliul de Securitate al Ucrainei au stabilit "urma clara a Rusiei" in varsarea de sange din Piata Maidan.

Quarterly Report - Editia 4

Șeful diplomației europene cere un echilibru între riscul de escaladare și nevoia de apărare a Ucrainei: ”Nu există nicio contradicţie în a riposta”
Șeful diplomației europene cere un echilibru între riscul de escaladare și nevoia de apărare a Ucrainei: ”Nu există nicio contradicţie în a riposta”
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a cerut marţi, 28 mai, un „echilibru” între nevoia Ucrainei de a ataca ţinte pe teritoriul Rusiei cu echipamente donate de către Occident şi...
Ucraina și Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, care include livrarea a 30 de avioane F-16 FOTO/VIDEO
Ucraina și Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, care include livrarea a 30 de avioane F-16 FOTO/VIDEO
Un acord de securitate bilateral pe 10 ani a fost semnat marți, 28 mai, de către Ucraina și Belgia, iar acesta include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16, transmite Reuters, AFP şi dpa....
#Petro Porosenko razboi Ucraina, #consilier preziddential razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia , #presedinte Ucraina