Presedintele Ucrainei cedeaza in fata separatistilor - un compromis colosal

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 08:24
7095 citiri
Presedintele Ucrainei cedeaza in fata separatistilor - un compromis colosal

Presedintele ucrainean Petro Porosenko este dispus sa faca o serie de concesii importante in favoarea separatistilor, pentru a opri conflictul din estul instabil al tarii.

Acesta a prezentat, luni, mai multe compromisuri pe care este dispus sa le faca pentru a aduce pacea in Ucraina, printre care o amnistie generala si un statut special de autoguvernare pentru teritoriile ocupate in prezent de insurgenti, scrie Washington Post.

Propunerea lui Porosenko include si oficializarea limbii ruse in regiunile de est si posibilitatea ca separatistii sa isi aleaga magistrati, sa isi poata forma propriile forte de ordine si sa poata dezvolta legaturi mai puternice cu Rusia, ramanand in acelasi timp o parte din Ucraina.

Ucraina ameninta: Daca Occidentul nu ne ajuta, repornim programul nuclear

Porosenko a trimis un proiect de lege in acest sens catre Parlament, care urmeaza sa dezbata si sa aprobe propunerea presedintelui. Liderul ucrainean sustine ca noul sau plan ar ajuta la pastrarea teritoriilor controlate de rebeli in interiorul granitei si ar preveni independenta acestora.

"Nimic nu este mai important pentru noi decat pacea", le-a spus Porosenko, luni, liderilor politici din Ucraina. Totusi, propunerea a fost criticata de activistii pro-europeni si de anumiti politicieni de la Kiev, existand ingrijorari legate de faptul ca presedintele cedeaza prea mult in fata separatistilor.

Unii dintre liderii insurgenti au respins total proiectul de lege, in vreme ce altii au cerut crearea unui stat independent care sa se numeasca "Noua Rusie".

Armistitiu in Ucraina: Sarbatoare la Luhansk, bombardamente la Donetk

Initiativa lui Porosenko vine in contextul in care armistitiul din regiunile estice continua sa fie incalcat, la peste o saptamana de la impunere. Daca in orasul Luhansk a avut loc, duminica, o zi de sarbatoare, cand separatistii au organizat o parada in centru, la Donetk au continuat bombardamentele intre fortele guvernamentale si rebeli.

Observatorii internationali din Ucraina, loviti de artilerie

De asemenea, sase observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) au intrat sub tiruri de artilerie si au fost nevoiti sa se adaposteasca timp de trei ore intr-un sat la sud de Donetk, duminica dupa amiaza, in ciuda faptului ca exista un acord de incetare a focului.

Armistitiul a fost impus la 5 septembrie, dupa negocieri, la Minsk, in Belarus, intre Kiev, reprezentanti ai separatistilor si OSCE. Armistitiul a fost incalcat in repetate randuri de partile combatante si, in pofida acordului de incetare a focului, mai multe persoane au murit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Porosenko separatisti, #presedinte Ucraina separatisti, #Porosenko compromis separatisti , #presedinte Ucraina