Ucraina, in prag de razboi: Porosenko da un ultimatum si anunta "actiuni decisive"

Luni, 16 Iunie 2014, ora 20:32
3375 citiri
Ucraina, in prag de razboi: Porosenko da un ultimatum si anunta "actiuni decisive"
Foto: The Telegraph

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat, luni, autoritatile centrale de la Kiev ca intentioneaza sa preia controlul si sa incheie conflictul din estul separatist pana la sfarsitul acestei saptamani.

"Vom demara actiuni decisive pentru a restabili securitatea la granita (cu Rusia - n.red) saptamana aceasta. Sper ca vom avea succes complet", a declarat Porosenko in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare din Ucraina, potrivit Interfax.

Liderul ucrainean a explicat ca incetarea atacurilor armatei va avea loc numai dupa ce granita cu Rusia va fi ecomplet inchisa. "Sa facem acest lucru cu granita deschisa este iresponsabil, in situatia in care se afla regiunile Donetk si Luhansk", a subliniat el.

Porosenko a asigurat ca fortele armate ucrainene sunt foarte bine pregatite, ceea ce reprezinta un motiv de optimism in rezolvarea conflictului cu separatistii prorusi.

Ucraina, in prag de razboi: Armata bombardeaza spitalele din est - morti in randul civililor (Video) Update

Declaratiile presedintelui ucrainean vin in contextul confruntarilor sangeroase din ultimele luni dintre fortele de la Kiev si rebelii prorusi.

Ministerul ucrainean de Interne a anuntat, saptamana trecuta, ca granita Ucrainei cu Rusia va fi inchisa complet, dupa ce o parte a frontierei a inceput sa fie sigilata in urma cu o saptamana, in dreptul regiunilor sud-estice Donetk si Luhansk.

Ucraina se baricadeaza: Inchide complet frontiera cu Rusia - ce spune despre minarea granitei

Criza din estul Ucrainei pare sa se adanceasca zilele acestea, dupa ce un avion militar a fost doborat de separatisti in Luhansk, iar 49 de persoane au murit.

De asemenea, fortele de la Kiev au ucis sute de luptatori prorusi, in vreme ce serviciile secrete ucrainene au gasit, sambata, un dispozitiv explozibil puternic in apropiere de biroul presedintelui Petro Porosenko.

Intre timp, manifestantii proucraineni au atacat Ambasada Rusiei la Kiev, smulgand steagul Federatiei Rusie, rasturnand masinile catorva diplomati si aruncand cu oua in cladire.

Rusia a inchis robinetul - Ucraina, lasata fara gaze

Razboiul se da si pe un alt front, cel al gazelor, Rusia sistand luni livrarile pentru Ucraina si impunand plata facturilor in avans.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Petro Porosenko criza, #Petro Porosenko ultimatum, #presedinte Ucraina ultimatum, #criza Ucraina , #presedinte Ucraina