Ucraina-Rusia, razboiul continua mai aprig in 2016: Incearca sa ne sugrume economic

Vineri, 01 Ianuarie 2016, ora 10:13
5571 citiri
Ucraina-Rusia, razboiul continua mai aprig in 2016: Incearca sa ne sugrume economic
Foto: Arhiva Ziare.com

Rusia incearca "sa sugrume economic" Ucraina prin impunerea unui embargo alimentar asupra exporturilor ucrainene, insa nu va reusi, a sustinut joi seara presedintele ucrainean, Petro Porosenko, in mesajul sau adresat natiunii cu prilejul Anului Nou.

"Inchiderea de catre Moscova a pietei sale pentru marfurile ucrainene, o puternica agresiune economica, este inca o componenta a razboiului (...) impotriva noastra", a apreciat seful statului referindu-se la conflictul armat cu rebelii prorusi din estul Ucrainei, transmite AFP.

Kievul si occidentalii acuza Moscova ca a provocat acest conflict, care a facut peste 9.000 de morti de la declansarea sa in aprilie 2014, si ca ii sprijina militar pe separatisti. Daca Rusia respinge acuzatiile respective, numeroase persoane din Ucraina vad in acest conflict un razboi real cu Moscova.

"Dupa ce au esuat in asaltul lor militar, incearca sa ne sugrume economic si sa provoace o explozie sociala. Insa nu vor reusi nimic!", a continuat Petro Porosenko.

In opinia sa, Kievul va fi in masura "sa compenseze pentru mai multi ani pierderile colosale pe care Rusia le-a provocat Ucrainei", datorita zonei sale de liber schimb cu Uniunea Europeana, intrata in vigoare vineri.

Rusia, care a impus deja in 2014 o serie de restrictii asupra importurilor de alimente provenind din Ucraina, va extinde cu incepere de vineri asupra Kievului embargoul alimentar care se aplica in acest moment tarilor occidentale.

Rusia pune embargo pe produsele alimentare din Ucraina, Kievul raspunde cu aceeasi moneda

In plus, presedintele Vladimir Putin a semnat in decembrie un decret pentru excluderea tot de vineri a Ucrainei din zona de liber schimb care lega din 2011 mai multe tari ale fostei URSS.

Moscova repeta fara incetare ca acordul de liber schimb dintre Kiev si Bruxelles risca sa inunde piata sa de produse europene, daca nu ia masuri de protectie comerciala, ceea ce Comisia Europeana dezminte.

Ucraina sfideaza Rusia si nu vrea sa-i plateasca o datorie uriasa: Stransa cu usa sa dea banii inapoi?

Rusia si Ucraina s-au angajat intr-o criza fara precedent de la sosirea la putere a prooccidentalilor in Ucraina la inceputul lui 2014, urmata de anexarea de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea si apoi de conflictul cu separatistii prorusi din estul tarii.

Quarterly Report - Editia 4

Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre actuala clasă politică din România și alegerile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte consideră că oamenii nu se vor lăsa...
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau...
#Ucraina Rusia embargou 2016, #Ucraina exporturi UE Rusia , #presedinte Ucraina
Comentarii