O țară NATO din centrul Europei driblează sancțiunile contra Moscovei: Cumpără petrol în continuare de la Rusia

Joi, 09 Februarie 2023, ora 02:08
8496 citiri
O țară NATO din centrul Europei driblează sancțiunile contra Moscovei: Cumpără petrol în continuare de la Rusia
Polonia cumpără petrol în continuare de la Rusia FOTO: Biznes Alert

După invazia lui Vladimir Putin din Ucraina de acum aproape un an, Europa a instituit mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care să scadă finanțarea mașinii de război. Acum, o țară NATO, Polonia, continuă să cumpere petrol din Rusia, în ciuda restricților impuse de UE.

Astfel, în ianuarie 2023, Polonia a importat mai puțin de 500.000 de tone de petrol din Rusia prin conducta Drujba, care traversează Ucraina, potrivit Biznes Alert.

Polonia a fost cel mai mare client de petrol al Kremlinului, în ciuda promisiunii premierului de la Varșovia de a renunța la această direcție la sfârșitul anului 2022. Cu toate acestea, este încă posibilă implementarea acestui plan cu întârziere.

Putin și-a dat seama că nu poate câștiga în Ucraina: Prima mutare din spatele ușilor închise spre negocieri cu Kievul

Importurile de petrol din 2023 fac parte dintr-un contract cu Transeft din Rusia pentru a cumpăra 3 milioane de tone de petrol în 2023. Acordul Orlen-Rosneft prevedea livrări de 3,6 milioane de tone pe an (o medie de 300 de mii de tone pe lună) și era valabil pentru doi ani, de la 1 februarie 2021 până la 31 ianuarie 2023.

Merită să adăugăm că Orlen încă mai implementează acordul cu rușii, valabil până în decembrie 2024, pentru aproximativ 200 de mii de tone pe lună. Livrările combinate din Rusia au totalizat aproape o jumătate de milion de tone în ianuarie. Acesta este cel mai mare volum dintre clienții ruși în ultima lună.

Între timp, ponderea petrolului rusesc în portofoliul Orlen a scăzut de la 83% în 2021, la aproximativ 60% în 2022, la 10% în februarie 2023, când a rămas doar cu un acord. Merită menționat că, deși germanii nu au importat petrol din Rusia în ianuarie, ei, ca și polonezii, și-au rezervat capacitatea conductei de petrol Drujba, dar vor să o folosească pentru livrări din Kazahstan.

După ce blocajul de la rafinăria Schedt va fi rezolvat și dacă vor fi impuse sancțiuni UE și asupra secțiunii nordice a conductei Drujba, care se întinde până în Polonia și Germania, va fi posibil să se renunțe la contractul cu Rosneft fără sancțiuni legale pentru Orlen.

Liderul unei țări NATO face un joc dublu, fiind prieten cu Putin: Biden și alianța gata să explodeze împotriva lui

Până în prezent, însă, declarația premierului Republicii Polone din 2022 martie nu a fost pusă în aplicare. Livrările de petrol rusesc către Polonia și alte țări europene trebuie să fie oprite cât mai curând posibil. Merită să amintim că Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, aprovizionate pe firul sudic, au blocat embargoul UE asupra întregii conducte Druzhba și intenționează să renunțe la petrolul rusesc abia în 2024.

Astfel, ele obțin un avantaj competitiv în Europa Centrală și de Est și primesc o parte din petrol prin Orlen, inclusiv prin rafinăria Kralupy din Cehia. Acesta este unul dintre argumentele economice care îi conving pe managerii de la Orlen să mențină acordul cu Rosneft pentru a echilibra diferențele de pe piață cu ajutorul unor compensații specifice.

Rușii înșiși pot închide robinetul atunci când intră în vigoare regulamentul lor de oprire a livrărilor către țările care aplică prețul maxim al G7, Uniunii Europene și Australiei.

În ianuarie 2023, veniturile Rusiei din vânzările de hidrocarburi au scăzut cu 46% față de aceeași lună a anului trecut, iar cheltuielile bugetare pentru război au crescut cu 59%. Deficitul este de 25 de miliarde de dolari, cel mai mare din 1998 și până acum.

Cel mai bun cumpărător al Rusiei schimbă tactica: Putin primește o grea lovitură după măsura SUA
Cel mai bun cumpărător al Rusiei schimbă tactica: Putin primește o grea lovitură după măsura SUA
După începerea invaziei declanșată de Putin în Ucraina acum peste 2 ani, țările occidentale au impus mai multe pachete de sancțiuni contra Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă....
Germania, Franța și Polonia vor cumpăra arme de pe piața internațională pentru Ucraina. Acordul ”Triunghiului de la Weimar” împotriva lui Putin
Germania, Franța și Polonia vor cumpăra arme de pe piața internațională pentru Ucraina. Acordul ”Triunghiului de la Weimar” împotriva lui Putin
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat vineri, 15 martie, că Franţa, Germania şi Polonia au convenit să cumpere de pe piaţa internaţională arme care să fie livrate Ucrainei şi să ajute...
#petrol Polonia, #Rusia Polonia, #importuri petrol, #petrol Rusia, #sanctiuni UE Rusia, #sanctiuni Rusia UE, #Polonia , #Razboi Ucraina