România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești

Marti, 23 Aprilie 2024, ora 22:00
4506 citiri
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia, Danemarca și România. FOTO Pixabay

Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii trei producători europeni de petrol, potrivit Eurostat, România pune umărul la dezideratul european de a obține independență de importurile rusești, aflate în scădere drastică, măcar scriptic, încă de la începutul războiului în Ucraina, în 2022.

Cu toate acestea, având în vedere nevoia masivă de energie și procesul greoi de adaptare la energia regenerabilă, importurile blocului comunitar au crescut fulminant în ultimii ani din țări care au încă contracte foarte mari cu Rusia, independența dorită de europeni arătând, practic, mai bine pe hârtie, decât în teren.

Institutul Național de Statistică din România a emis ultimele date despre producția națională de petrol și importurile acesteia. În ianuarie 2024, România a produs 231.700 de tone echivalent petrol, marcând o scădere de la 11.300 de tone (-4,7%) comparativ cu aceeași lună a anului precedent. Importurile de petrol au fost de 727.200 tone, cu 49.000 tone mai puțin decât în ianuarie 2023, ceea ce reprezintă o reducere de 6,3%.

Prognozele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză indică o diminuare continuă a producției până în 2026, cu o scădere medie anuală de 2,2% datorată declinului natural al zăcămintelor. Se așteaptă ca în 2024 producția să fie de 2,98 milioane tone, iar în 2025 și 2026 să continue să scadă. În schimb, importurile sunt estimate să crească cu o rată medie de 4,1% pe an, ajungând la 10,3 milioane tone în 2026.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Producția europeană de petrol din Europa, inclusiv pe umerii României

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia - 4,5 milioane de tone, Danemarca - 3,2 milioane de tone şi România - 3 milioane de tone, conform ultimelor date Eurostat, citate recent de Veridica. Practic, România ocupă în ultimele statistici locul trei european în ceea ce privește rezervele și capacitatea de prelucrare a petrolului, punând umărul la eforturile de obținere a unui grad mai ridicat de independență de importurile din Orientul Mijlociu.

Ultimele sinteze statistice ale Eurostat publicate în aprilie 2024 arată că producţia de ţiţei a UE a continuat să scadă în 2022, în pofida unei creşteri semnificative a preţurilor la petrol, ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina, până la un minim istoric de 16,3 milioane de tone, cu 7,4% mai puţin decât în 2021. În 2022 comparativ cu 2021, producţia de petrol a scăzut şi în primii trei producători: Italia - minus 8%, Danemarca - minus 2% şi România - minus 6%.

Mai mult, în 2022, importurile totale de ţiţei brut ale UE s-au cifrat la 479,6 milioane de tone, o creştere considerabilă cu 7,4 puncte procentuale comparativ cu 2021, când aceste importuri au coborât la cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. Cele mai multe importuri au venit din Rusia - 88,4 milioane de tone, Norvegia - 54,1 milioane de tone şi SUA - 48,3 milioane de tone).

Tot în 2022, rafinăriile din UE au produs 544,3 milioane de tone echivalent petrol de produse petroliere, în creştere cu 4,5% comparativ cu 2021. Cei mai mari producători de produse petroliere au fost: Germania - 99,9 milioane de tone echivalent petrol, Italia - 74,6 milioane de tone şi Spania - 63,4 milioane de tone. Urmează, în ordine, Olanda, Franţa, Grecia, Belgia, Polonia, Suedia şi România, cu o producţie mai mică de 20 de milioane de tone echivalent petrol.

Independența de importuri a Europei, încă departe de succes

Anul trecut, industria europeană de rafinare a petrolului a cunoscut fluctuații puternice de la o țară la alta, în special pe fondul crizei energetice. Date ale Comisiei Europene arată că Germania rămâne în fruntea regiunii cu cea mai mare capacitate de rafinare, urmată de alte țări importante precum Olanda și Spania.

Procesul prelung și sinuos al Europei de a se dezice de resursele de gaz și petrol ale Rusiei și aliaților acesteia este încă în fașă, mai ales în condițiile în care importurile de produse petroliere rafinate ale UE din India au crescut în 2023 la niveluri record în timp ce importurile de petrol brut rusesc ale Indiei s-au dublat comparativ cu anul anterior, potrivit unei analize The Independent din ianuarie.

Practic, consumatorii europeni au primit probabil volume fără precedent de benzină, motorină, kerosen și alte produse petroliere care provin din Rusia prin intermediul Indiei în ultimul an, în ciuda sancțiunilor impuse după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. India nu a ascuns faptul că este dispusă să cumpere petrol rusesc în ciuda războiului din Ucraina, menținând legături bune cu Moscova, în timp ce a căutat, de asemenea, parteneriate mai strânse de apărare și comerț cu națiunile occidentale, arată sursa citată.

India a devenit principalul importator mondial de petrol brut rusesc anul trecut, importând în medie 1,75 milioane de barili pe zi, cu o creștere de 140% față de 2022, iar importul Uniunii Europene de produse rafinate din India a crescut cu 115%, de la 111.000 de barili pe zi în 2022 la 231.800 de barili pe zi în 2023, cele mai mari cifre din ultimii șapte ani analizați și cel mai probabil cele mai mari vreodată.

"Funcționează în două moduri - India a putut să cumpere petrol ieftin pentru rafinăriile sale, apoi a putut să rafineze acel petrol și să vândă produsele rafinate la prețuri întregi, și într-o piață (Europa) care este dispusă să plătească pentru ele deoarece are nevoie disperată să înlocuiască pierderea de material rusesc asupra căruia a impus sancțiuni", a declarat Matt Smith, analist principal la Kpler, pentru The Independent.

Țările europene, G7 și Australia au încercat să împiedice utilizarea banilor din petrol de către Putin pentru a-și alimenta războiul, impunând sancțiuni severe asupra petrolului, inclusiv produsele petroliere rafinate rusești, și impunând o limită de preț de 60 de dolari pe baril pentru vânzările rusești către alte țări care folosesc navele și infrastructura lor. Potrivit sursei citate, companiile de monitorizare a comerțului cu petrol spun că este imposibil să se distingă care produse rafinate provin din materiale rusești odată ce au fost rafinate în altă țară. Totuși, urmărirea importurilor de petrol brut și a destinației de export a produselor rafinate din facilități specifice poate oferi o idee corectă.

Potrivit Eurostat, în al doilea trimestru al anului 2023, comparativ cu același trimestru din 2022, importurile UE din Rusia au scăzut cu 39,4% în termeni valorici și cu 11,3% în termeni de masă netă (greutate exprimată în tone). Aceste rezultate urmează scăderilor de 26,5% și, respectiv, 6,1% înregistrate în primul trimestru al anului trecut. Totodată, cotele Rusiei în importurile UE de petrol și gaze naturale au scăzut continuu de la al doilea trimestru al anului 2022. Importurile de țiței din Rusia au scăzut de la o medie lunară de 8,7 milioane de tone în al doilea trimestru al anului 2022 la 1,6 milioane de tone în al doilea trimestru al anului 2023 (-82%), dar, în contrast, importurile din partenerii extra-UE, cu excepția Rusiei, au crescut cu 5,8 milioane de tone, de la 31,5 milioane la 37,3 milioane de tone.

Uniunea Europeană este încă, practic, cel mai mare importator de energie fosilă din Rusia, în ciuda faptului că blocul este lider în implementarea celor mai stricte sancțiuni împotriva Moscovei. Deși în termeni absoluți s-au văzut eforturile susținute de căutare a soluțiilor alternative, iar țări precum România aduc un aport considerabil la producția internă, există un decalaj care nu s-a închis și probabil este foarte greu de închis între ceea ce poate Europa să producă în termeni de energie și resurse și ce are încă nevoie să obțină prin import, fie că acesta vine prin Kazahstan, Norvegia, Statele Unite sau chiar India. Ce ratează statisticile europene rezidă tocmai în rețeaua de import a noilor țări partenere ale uniunii.

Quarterly Report - Editia 4

Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS dezvăluie specificațiile pentru ROG Ally X, noul PC Handheld de gaming
ASUS nu a oferit încă detalii oficiale despre ROG Ally X, noua revizie a PC-ului handheld de gaming lansat anul trecut. Cu toate acestea, specificațiile au ajuns deja online, sugerând...
#petrol Romania, #rafinare titei, #importuri titei, #piata energie UE, #independenta energetica UE, #importuri UE , #petrol