Cum vor SUA să împuște trei păsări dintr-un foc: Războiul privind tăierea petrolului Rusiei din lume

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 23:00
5419 citiri
Cum vor SUA să împuște trei păsări dintr-un foc: Războiul privind tăierea petrolului Rusiei din lume
Summitul G7 a hotărât plafonarea prețului petrolului rusesc FOTO: BMUV

Miniștrii de finanțe din grupul G7 al celor mai bogate țări din lume – SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Japonia – au aprobat plafonarea prețului petrolului rusesc la propunerea americană. Însă, marea miză este ca India să nu mai cumpere țiței din Rusia și să-l înlocuiască cu cel din alte state OPEC.

Diplomatul indian, M.K. Bhadrakumar, care a fost ambasador în Germania, Coreea de Sud, Turcia sau Kuwait, susține că Statele Unite speră să împuște trei păsări dintr-o singură lovitură prin această hotărâre a G7: să paralizeze comerțul cu petrol al Indiei cu Rusia, să deterioreze relațiile Indiei cu Rusia și să împingă guvernul Modi în tabăra occidentală, într-o analiză din Tribune India.

Autonomia strategică a Indiei se confruntă cu o provocare pentru a decide la ce preț și de unde va cumpăra New Delphi cel mai avatajos petrol, ceea ce este vital pentru performanța economiei sale.

Washingtonul vrea să determine guvernul Indiei să renunțe sau să diminueze importurile de petrol din Rusia, care pot ajuta la finanțarea mașinii de război a lui Putin din Ucraina.

Mutare istorică a lui Joe Biden: Lovitură puternică dată Chinei, un plan de 50 de miliarde de dolari pentru America

Când războiul din Ucraina a izbucnit, vechea doctrină a lui Bush s-a reîntors: ”Sunteți cu noi sau cu teroriștii (Rusia -n.a.)”. Cu toate astea, diplomația indiană a rămas precum anghila, peștele din apele dulci care migrează în mare.

India participă la exercițiile militare Vostok 2022 ale Rusiei, împreună cu China. Statele Unite sunt supărate că India și-a intensificat importurile de petrol rusesc la un preț redus.

Astfel, importurile de petrol ale Indiei din Rusia, în trimestrul II din 2022 au urcat la 682.200 de barili pe zi de la 22.500 de barili pe zi în aceeași perioadă din 2021, o creștere uriașă, dar la un preț scăzut cu 20-25 de dolari față de costul țițeiului Brent de pe piața mondială.

Rusia ar putea intra în panică: Armata SUA va avea 2.500 de avioane invizibile model F-35, de top mondial VIDEO

America se așteaptă ca India să se alăture mișcării Grupului G7, de a impune un plafon de preț petrolului rusesc. Însă, dacă Rusia refuză să respecte măsura G7 și reduce producția, acest fapt ar duce la creșterea suplimentară a prețului țițeiului pe plan mondial.

Sau Rusia va opri exporturile sale de petrol spre țările care vor să respecte regula plafonării prețului, iar prețul va crește pe piața internațională. Astfel, costul actual de 100 de dolari pe baril s-ar putea dubla în condițiile în care cererea depășește oferta.

Să menționăm faptul că cei mai mari importatori de petrol din lume sunt (date din 2021): China – 510,7 milioane de tone, India – 210,4 (mai importă din Arabia Saudită și Irak), SUA – 172,7, Coreea de Sud – 129,9, Japonia – 127,9, Germania – 81,5, conform Enerdata.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#petrol Rusia, #Rusia petrol, #exporturi Rusia, #export petrol rusia, #Rusia India, #India Rusia, #OPEC petrol SUA , #Razboi Ucraina