Rusia face estimări record privind producția de petrol. Previziunile pentru anul 2023

Luni, 24 Aprilie 2023, ora 15:58
1565 citiri
Rusia face estimări record privind producția de petrol. Previziunile pentru anul 2023
FOTO Pixabay

Producţia de petrol a Rusiei este pe cale să depăşească 480 de milioane de tone în acest an sau aproximativ 9,6 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat, pentru Reuters, o sursă din interiorul Guvernului de la Moscova.

Această cifră, care exclude producţia de condensat de gaze, este în linie cu promisiunea anterioară a Rusiei de a-şi reduce producţia cu 500.000 de barili pe zi, până la 9,5 milioane bpd începând din luna martie şi până la finele anului, potrivit calculelor Rusiei şi sursei guvernamentale.

"Dacă extrapolezi pentru întregul an, producţia va fi de 480 milioane de tone", a precizat sursa, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, având în vedere caracterul sensibil al acestor date.

În 2022, producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei a urcat la 535 milioane de tone (10,7 milioane bpd). Condensatul de gaze este exclus din cotele de producţie utilizate de grupul OPEC+ pentru Rusia.

Potrivit sursei citate de Reuters, în acest an, producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei ar putea ajunge la 520 milioane de tone (10,4 milioane bpd), dacă este inclusă şi o producţie de condensat de aproximativ 40 de milioane de tone. Este vorba de o cifră semnificativ mai mare decât prognozele oficiale ale Moscovei, potrivit cărora în 2023 producţia de ţiţei şi condensat de gaze a Rusiei ar urma să se situeze între 490 şi 500 de milioane de tone (sau între 9,8 şi 10 milioane bpd).

"Cererea de petrol a Rusiei s-a stabilizat în mare parte după şocul iniţial de la debutul anului. Credem că cererea aproape a revenit la nivelul la care era înainte de război", susţin analiştii de la J.P. Morgan, într-un raport publicat luna aceasta.

Conform acestora, producţia agreată de hidrocarburi a Rusiei (ţiţei şi condensat) a fost de 10,8 milioane bpd în luna martie, în scădere cu 250.000 de bpd comparativ cu luna februarie.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut în luna aprilie, după ce Occidentul a impus sancţiuni Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Însă, între timp, Rusia a reuşit să îşi vândă cu succes petrolul în China şi India. Cu toate acestea, pentru a susţine preţul barilului de ţiţei, coloana vertebrală a economiei ruseşti, Moscova a decis să îşi reducă producţia de petrol cu 500.000 de bpd până la finele anului. Al doilea mare exportator de ţiţei, după Arabia Saudită, a oprit sau întârziat publicarea unor date oficiale privind energia, inclusiv date cu privire la producţia şi exporturile.

"Lipsa de date oficiale transparente din partea unuia dintre cei mai mari producători mondiali de petrol face şi mai dificilă monitorizarea ofertei globale şi analiza pieţelor", subliniază analiştii de la J. P. Morgan.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#petrol Rusia, #productie petrol Rusia, #2023 , #petrol